duminică, 14 iunie 2009

Eterna şi fascinanta Bulgarie -3-

Structura populaţiei Bulgariei

Structura populaţiei vecinilor de la sud poate fi privită din multe puncte de vedere. Varianta oficială este următoarea (2002): bulgari 85%, turci 9,5%, ţigani 4,7% şi în rest ruşi, armeni, vlahi, greci ş.a.

În 2075: bulgari 110%. Da, sigur!

Acum, o versiune mai realistă. 2002: bulgari 65% , turci 12%, rromi 20%, ş.a. În 2075: bulgari (nu mai sunt), turci 25%, rromi 70%.

Descoperiri ştiinţifice bulgăreşti


În 2000 cercetătorii bulgari au descoperit că 2+2=4.
În 2003 au descoperit că 2+2 ar putea să facă 5, în funcţie de câte pahare de vodkă bei.
În 2005 cercetătorii de la Institutul Chimic al Alcoolului din Ru
se au descoperit că un om poate sta treaz dacă nu bea toată ziua. Le-a luat un an întreg să demonstreze aste pentru că subiecţii de testare au fost convinşi cu mare greutate să bea acel lichid ciudat incolor şi inodor numit monoxid dihidrogenat (H2O).
Astfel, în 2006 s-a ajuns la concluzia că monoxidul dihidrogenat nu este otrăvitor şi au decis să-i dea un nume mai scurt: voda, pentru că seamănă cu vodka.
Se crede că până în 2010 cercetătorii bulgari vor descifra alfabetul latin. Această scriere pune mari probleme bulgarilor şi fiecare marcă străină trebuie transcrisă cu alfabetul chirilic. Nasol, nu? Mai multe despre scrierea bulgarilor aici.

Comoara naţională a Bulgariei

Câţiva bulgari cunoscuţi

Volen Siderov-patriot psihopat

Este greu de descris cât de calm şi plin de înţelepciune este acest om. De fapt, este unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni din întreaga Uniune Europeană. Este liderul partidului ATAKA şi primul obiectiv al său şi al susţinătorilor săi este să creeze locuri de muncă, mega-mall-uri, fast-food-uri şi centre de iluminare şi meditaţie pe întregul teritoriu al Bulgariei. Numele partidului desemnează în mod clar atitudinea sa pacifistă, de toleranţă şi de reconciliere faţă de minorităţile naţionale, în special turcii şi ţiganii. Volen Siderov este cel mai pronunţat naţionalist din Bulgaria şi este legat printr-o relaţie de prietenie strânsă de Petăr Stefanov Stoyanov, primul preşedinte de origine rromă al ţării.

Momentan el lucrează la noua sa carte, Înţelegere şi cooperare interetnică fără frontiere, în cooperare cu un politician din România care îi împărtăşeşte viziunile pacifiste, Corneliu Vadim Tudor.

Infirmaţii adiţionale: Don't f**k with him. He's crazy.


Волен Сидеров

VS

Corneliu Vadim Tudor

Hristo Stoichkov - jucător de fotbal şi inventator al multor înjurături

Stoichkov este cel mai cunoscut jucător de fotbal bulgar din toate timpurile. De asemenea, deţine recordul mondial pentru cele mai multe înjurături adresate unui arbitru în timpul unui meci. De curând, Hristo Stoichkov a devenit antrenorul echipei naţionale a Bulgariei, ceea ce a dus la o creştere a nivelului de cultură al jucătorilor. Stoichkov a vândut Balonul de Aur pentru a putea cumpăra un camion de Karlovska Rakia Prevazhodna.

Este cunoscut şi pentru inventarea unui nou cuvânt pentru a-i desemna pe membrii şi fanii echipei naţionale a vecinilor din nord: mămălichki (
мъмълички). Uneori este comparat cu finanţatorul echipei româneşti Steaua, Gigi Becali, inventator al cuvântului hahaleră, care nimeni nu ştie sigur ce înseamnă.

Stoichkov este un izvor nesfârşit de înţelepciune, deşi deseori
rămâne neînţeles. Iată câteva dintre spusele sale:

-Eй лeшпep, дa ти ибa путкaтa мaикa! [Ey leshper, da ti iba putkata maika!] - O modalitate de a atrage atenţia în mod prietenos altui jucător

-Дa ти ибa путкaтa мaичинa, дa ибa, путкaa, путкaa! [Da ti iba putkata maichina, da iba, putkaa, putkaa!] - Un mod original de a transmite salutări mamei arbitrului


Христо Стоичков

VS

Gigi Becali

Bulgaria şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei

Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei este o ţărişoară din Balcani, localizată la SV de Bulgaria. Are o populaţie de circa 2.000.000, din care vreo 65% sunt macedoneni, 25% albanezi, care au declanşat la începutul secolului XXI un mic război de independenţă, dar s-au potolit şi în rest alte minorităţi mai mici: turci, ţigani, sârbi, aromâni ş.a.

Chestia e că bulgarii privesc Macedonia cam cum privesc românii Rep
ublica Moldova. În alte cuvinte, o consideră pământ bulgăresc şi pe macedoneni îi consideră bulgari. Diferenţa dintre macedoneni şi moldoveni e că macedonenii chiar vorbesc altă limbă şi practică şi altă religie decât bulgarii: nu cred că Dumnezeu e bulgar, dar sunt totuşi de părere că ar putea avea ceva împotriva turcilor şi albanezilor pentru că sunt musulmani. Despre macedoneni mai putem spune că nu sunt la fel de beţivi ca bulgarii şi că ascultă şi alte genuri de muzică decât chalga.

Dar macedonenii neagă că ar exista vreo legătură între ei şi bulgari şi încearcă (fără succes) să îi convingă pe vecinii lor să renunţe la astfel de pretenţii. Macedonenii, la rândul lor, spun că sunt urmaşii lui Alexandru cel Mare, deşi vorbesc o limbă slavă şi nu au absolut nicio legătură cu macedonenii antici. Deci şi povestea lor e o tâmpenie. Poveste pentru care grecii sunt şi ei un pic supăraţi, că e de fapt parte a istoriei lor.

Un comentariu:

echt spunea...

fii atent ce fac cercatatorii bulgari ... sunt fascinanti www.cati-ca-voi.com