miercuri, 17 iunie 2009

Eterna şi fascinanta Bulgarie -4-

Poliţia bulgară

Poliţia bulgară este una dintre cele mai bine organizate din lume. Mişună prin toată ţara în grupuri de câte trei sau patru şi sunt dispuşi să facă absolut orice ca să obţină nişte bani de la străini. Cât de puţin, nu contează. Chiar să te aresteze şi/sau să te tortureze. O descriere sumară a poliţistului bulgar de rând ar suna cam aşa: o specie primitivă de primată care, sincer, e o ruşine pentru toate maimuţele. Ca majoritatea bulgarilor, nu ştiu alfabetul latin, aşa că nu pot să citească plăcuţele de înmatriculare de la maşinile străine.

Practicile folosite pentru a-i stoarce pe străini de bani includ:
  • oprirea turiştilor pe marginea drumului fără niciun motiv şi darea de amenzi (tot fără niciun motiv); clasic; poţi să scapi din asta cu o şpagă mică: 10 euro/20 leva/12 USD/5 lire streline/30 RON
  • oprirea turiştilor pe marginea drumului şi ameninţarea cu un Kalaşnikov (asta e nasol dacă ţi se întâmplă)
  • dacă cea de deasupra nu merge, te duc în mijlocul unui câmp, te leagă, te bat de te caci pe tine, îşi iau toate lucrurile de valoare şi te lasă acolo
  • în cazul variantei de mai sus se poate să-ţi şi dea foc la maşină
  • există şanse să fii arestat şi dacă foloseşti aparatul foto sau camera; dar dacă te arestează poţi să scapi cu tradiţionala "taxă de cauţine" de 20 leva

Dacă nu ai destui bani acceptă şi ţigări, bere, rakia şi vodkă. Dacă ai noroc, nu o să-ţi pierzi viaţa într-o astfel de întâlnire.












Bălgarkata Poliţiya (българската полиция) şi o maimuţă păianjăn.
Care din ăştia e mai deştept?

Istoria Bulgariei

Istoria Bulgariei este un foarte interesantă, e măreaţă, e fabuloasă, e super! Însă e un pic... neplauzibilă. Dar cred că ar trebui să explic. Pentru asta trebuie să vedem cu istoria lor a evoluat în ultimii 15 ani. Da, istoria bulgarilor a evoluat. Acum, ăsta e un lucru ciudat pentru că istoria s-a întâmplat toată în trecut. Şi dacă nu cumva ai o maşină a timpului, nu prea poţi să faci trecutul să evolueze în niciun fel, nu? Corect, nu.

Până acum vreo 15 ani istoria bulgară era una normală. Pe scurt: vechii bulgari erau un popor migrator de origine turcică ce s-au aşezat la sud de Dunăre în 681. Au fost asimilaţi de slavii deja existenţi acolo şi singura lor contribuţie la poporul bulgar de astăzi a fost numele. Mă rog, aproape singura. Totul a fost foarte bine şi frumos până la 1396 când turcii au ocupat ţara şi au rămas acolo timp de aproape 500 de ani, timp în care Bulgaria, ca ţară, a luat o mică pauză. Apoi a venit războiul de independenţă de la 1877 când i-au dat afară pe turci cu ajutorul românilor în principal, dar şi al ruşilor. După a venit secolul XX, două războaie mondiale, comunismul şi anii '80, caracterizaţi prin tentative agresive, dar nu prea reuşite de a-i asimila cultural pe turci şi pe ţigani. În 1990-1991 populaţia Bulgariei s-a micţorat cu aproape un milion (1.000.000) de locuitori din cauză că mulţi dintre turci, după experienţa deceniului anterior, şi-au făcut bagajele şi au trecut graniţa.

Acum, istoria bulgară la începutul secolului al XXI-lea. Bulgaria a fost fondată în MILENIUL 2 Î.E.N. Dude, what the f**k? Şi Egiptul şi Grecia Antică cred că au apărut mai târziu. Şi asta nu e tot: a fost fondată undeva în AFGANISTAN. Şi acum nu mai sunt popor turcic vechii bulgari, ci IRANIC. Schimbarea asta n-are vreo legătură cu incidentul de acum douăzeci şi ceva de ani, nu? De asemenea, în ultimii 4000 de ani au mai existat 13 (treişpe') Bulgarii în locaţii variate dintre Afganistan şi Peninsula Balcanică. E numai o impresie de-a mea sau chiar există o diferenţă enormă între cele două istorii?

Alte lucruri interesante despre măreţul, ilustrul şi multimilenarul popor bulgar:
  • în Evul Mediu rata de alfabetizare în Bulgaria era de cca. 80%. ?????????? Astăzi în jumate din ţările lumii e mai mică. Şi pe vremea aia era lucru mare să ştii să scrii şi să citeşti
  • bulgarii NU sunt slavi; însă se pare că sunt cei care au inventat limba slavonă (aia din care au evoluat celelalte limbi slavice de astăzi)
  • Renaşterea a început în Bulgaria... Hmmm, pe vremea aia bulgarii erau prea ocupaţi să se ascundă de prietenii lor turci care aerau puşi pe safari de bulgari şi europeni, în general. Deci, scuze, dar n-a început nicio renaştere în Bulgaria.
Deci, bulgarii par hotărâţi să facă civilizaţiile antice mai tradiţionale ca grecii, romanii şi egiptenii antici să pară nişte bieţi spălători de podele... Foarte frumos, doar că e o problemă: sper că nu se aşteaptă ca cineva chiar să creadă asta.

Dacă lucrurile continuă în acelaşi ritm, în 2050 am putea afla că bulgarii au fost primii oameni şi că restul de şase miliarde suntem de fapt bulgari care şi-au uitat limba şi adevăratele origini.



Dacă sunteţi bulgar, aţi citi asta şi v-aţi ofticat, fuseseţi avertizat...
Ако сте български и чете това и има ядосан, ти бил предупреден...
If you are Bulgarian and read this and got pissed off, you had been warned


Sfârşit
Kрая
The End

=
?

Niciun comentariu: