luni, 1 iunie 2009

Supravieţuitorul care n-a supravieţuit

În America există un reality show numit "Survivor", în care vreo zece sau douăzeci de oameni sunt puşi împreună pe o insulă din mijlocul Pacificului sau al Africii sau al Americii de Sud şi, după cum spune şi numele, sunt lăsaţi acolo să supravieţuiască şi toată treaba e filmată. Emisiunea există din 2000 şi se bucură de un mare succes în Statele Unite şi nu numai.


În ultimul sezon participanţii au fost duşi undeva în mijlocul Junglei Amazoniene. Problema e că nu toţi supravieţuitorii au supravieţuit. Printre participanţi era şi un bulgar pe nume Noncho Vodenicherov, care din pricina unui infarct nu a prea supravieţuit. Nasol, foarte nasol. Mai ales că era şi primar şi cântăreţ de muzică populară destul de celebru în Bulgaria... Dar să analizăm mai atent: era primar, dar în orăşelul Radnevo, de la marginea provinciei Stara Zagora, cunoscută în Balcani, în Europa şi în România pentru corupţie şi hoţie şi alte chestii d'astea peste tot. Am simţit asta pe pielea mea şi am scris despre mirifica provincie şi populaţia ei în prima postare. Deci, din punctul ăsta de vedere e posibil să nu fie aşa de rău... O problemă în minus, posobil.

În afară de primar, mai era cică şi cântăreţ de "muzică populară". Şi aici avem o mică problemă. Mie, personal, mi-e destul de greu să înţeleg care e diferenţa în Bulgaria între muzică populară, muzica ţigănească, muzica turcească şi muzică pop sau modernă pentru că nu cred că e foarte bine definită. Necazul e că toate sună la fel... Muzica modernă e cunoscută sub numele generic de chalga sau pop-folk, care sunt, de fapt, nişte eufemisme pentru "manele".

Ştiu că nu are faţă de ţigan, dar să mor io dacă asta nu-i manea...


Вечнотa и завладяващa България

Niciun comentariu: