marți, 2 decembrie 2008

Cum controlezi o ţară de un miliard şi ceva de oameni?

Acum o lună, am avut ocazia să călătoresc până în China. Sincer, înainte să ajung acolo, mă aşteptam să găsesc o ţară care abia a scăpat de statutul de "third world country". Când am ajuns la Beijing, am constatat că nu numai că au scăpat de nedoritul statut, dar în curând or să ne depăşească pe toţi şi în 10-20 de ani vor fi puterea mondială nr. 1.

Acum, o scurtă descriere... Beijing, capitala ţării, e un oraş mare, cu o populaţie de vreo 16.000.000 de oameni, frumos, plin de istorie, cu multe lucruri interesante, de văzut, care tocmai a fost refăcut şi cosmetizat cu ocazia găzduirii Jocurilor Olimpice de Vară din 2008. E cam poluat, e adevărat, şi semnele de circulaţie şi semafoarele au rol PUR DECORATIV... Atenţie la traversare! I'm not joking! Dar în afară de asta e OK. Shanghai e capitala economică a Chinei şi cel mai mare oraş, cu o populaţie de "numai" 20.000.000 de locuitori. E, foarte, foarte, foarte aglomerat, dar incredibil nu e la fel de poluat ca şi capitala. Influenţa mării probabil... În schimb apa râului Huang Pu e de un maro greu de descris. Nu sunt DECÂT în jur de 2000 de zgârie-nori în tot oraşul şi încă câteva sute în construcţie, printre care şi unul care va deveni cea mai înaltă clădiredin lume, chiar lângă turnul televiziunii. Hong Kong, colonie britanică până acum 11 ani, e situat în partea de sud a ţării, jumate pe nişte insule şi jumate pe continent (zona Kowloon). Cu doar 7.000.000 de locuitori, e un oraş destul de mic după standardele chinezeşti. E de departe zona cu cel mai ridicat nivel de trai din ţară şi de asemenea, singura unde poţi să te înţelegi cu localnicii dacă ştii engleză şi unde mandarina nu e limba oficială, ci cantoneza şi engleza. E un fel de Londra a orientului: autobuze cu etaj, totul e tradus în engleză peste tot, tramvaie cu etaj ş.a. Apropo, iarăşi atenţie la traversare! Ăia au volanul pe partea dreaptă, ca-n Anglia. NU ignoraţi marcajele de la trecerile de pietoni cu look left/look right. Macao e o insulă de căteva zeci de kilometri pătraţi la o aruncătură de băţ de Hong Kong. E cunoscut pentru cazinouri şi magazinele de ceasuri de marcă (2-3 pe fiecare stradă). Iei potul cel mare la cazino, îl aruci pe un Rolex sau două. A fost colonie portugheză până acum 9 ani şi se vede clar că portughezii şi românii au strămoşi comuni... Asta încă de la coada care abia se mişcă de la vamă. Da, ca să intri din China continentală în Hong Kong, Macao sau Taiwan trebuie să treci prin vamă. Asta deşi cică e aceeaşi ţară. Interesant, nu?

Dar ce au toate oraşele astea în comun? În afară de populaţii exagerate. Toţi ghizii pe care i-am avut în fiecare oraş (în partea continentală, cel puţin) spuneau că nivelul criminalităţii e foarte redus. E un lucru foarte bun! Super, dar cum e posibil? O fi poate vreo chestie cu religia... Mă rog, nu prea cred, că de când cu revoluţia culturală din 1949-1979... Au oare chinezii standarde morale aşa de ridicate? E, pe dracu'. Sub ochii lor oblici probabil că sunt la fel ca şi restul planetei. Explicaţia am găsit-o cred într-un articol pe care l-am citit în week-end. Tema sa era "Pedeapsa cu moartea în China". Acum ţineţi-vă bine, că urmează o listă lungă şi cuprinzătoare de fapte pentru care se aplică această pedeapsă:
  • evaziune fiscală
  • viol
  • pedofilie
  • fraudă
  • trafic de carne vie
  • trafic de droguri
  • atacuri cu bombă
  • piraterie
  • furt
  • corupţie
  • terorism
  • crimă
  • arson
  • punerea în pericol a securităţii naţionale
  • trădare
După cum se vede, singurele lucruri care lipsesc sunt aruncatul de gunoaie pe jos şi călcatul pe iarbă. Astea probabil se pedepsesc doar cu închisoarea pe viaţă. Partea cea mai rea totuşi nu e lista în sine, ci faptul că într-adevăr se aplică. Inclusiv cea cu corupţia. La noi dacă s-ar aplica chestia asta, chiar sunt curios ce s-ar întâmpla cu guvernul nostru. Ah, şi pentru ca procedura să nu fie prea costisitoare pentru stat, familia condamnatului trebuie să suporte costul glontelui.

Şi aşa reuşesc chinezii să ţină în frâu o ţară de 1.3 miliarde de oameni. Cum calci strâmb... you're dead.

Un comentariu:

I. spunea...

Foarte interesant articolul!