miercuri, 8 aprilie 2009

Moldova = România 2. Sau nu?

Republica Moldova, numită şi Basarabia, e o ţară mică situată chiar la est de România, cu relief format în principal de dealuri şi podişuri. Populaţia e de cca. 4.000.000 de locuitori. Momentan, din nefericire, se află într-o competiţie nefericită cu Kosovo pentru statutul de cea mai săracă ţară din Europa.

Istoria acelei bucăţi de pământ n-a fost una liniştită. Timp de aproape 500 de ani a făcut parte din Ţara Moldovei, una dintre cele trei ţări române. În 1812, în urma unui război din lungul şir al războaielor ruso-turce, pierdut de turci, a revenit Imperiului Rus, la care a rămas până în 1918, când s-a unit cu România. Cei 106 ani nu au avut un mare impact asupra conştiinţei naţioanle a românilor de acolo, la acea vreme cam 90% dintre locuitori. În 1939, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, Basarabia a revenit Uniunii Sovietice, adică tot ruşilor. Situaţia din următorii 62 de ani de ocupaţie sovietică n-a fost una prea bună pentru românii de acolo, care au fost supuşi unui proces de deznaţionalizare. Scopul principal era crearea unui nou popor "moldovenesc" şi a unei "limbi moldoveneşti". În privinţa limbii, nu s-a reuşit decât impunerea folosirii unei forme adaptate a alfabetului chirilic şi imprimarea unui accent rusesc. Deci, departe de o limbă diferită. Poate un nou dialect... În 1991, cu ocazia prăbuşirii URSS, Republica Moldova a devenit stat independent.

În România, impresia generală, cel mai probabil şi corectă este că marea majoritate a locuitorilor acelei ţări sunt de fapt români. După cum ziceam, vorbesc aceeaşi limbă. Au şi aceeaşi religie. Acest lucru e confirmat şi de steag.

Aceleaşi culori, dar la moldoveni e pusă şi stema.







VS.









Stemele seamănă şi ele al naibii de bine, nu? Colţul din dreapta sus de la scutul vulturului României seamănă tare bine cu scutul vulturului Moldovei...

Lista ar putea continua. Cu toate astea, mulţi dintre fraţii de peste Prut nu par prea convinşi că sunt români. Să citim puţin articolul de pe Wikipedia despre Moldova. Un detaliu interesant e limba oficială: moldoveneasca. Asta e cu atât mai interesant, cu cât acum vreun an am găsit subiectele de la bac din Republica Moldova la limba română, nicidecum la moldovenească. Din fericire, articolul e însoţit şi de precizarea "used as a formal official name; in fact identical to Romanian". Alt detaliu interesant îl reprezintă rezultatul recensământului din 2004:
  • moldoveni 69,6%
  • ucraineni 11,2%
  • ruşi 9,4%
  • găgăuzi 4%
  • bulgari 2%
  • ROMÂNI 1,9%
Interesant. Deci, în Moldova sunt mai mulţi bulgari decât români. Primul lucru care mi-a venit în minte când am citit asta a fost " frate, ăştia-s proşti rău". Dar "proşti " nu e deloc cuvântul potrivit. Cei 69,6% "moldoveni" sunt rezultatul a mai mult de 60 de ani de îndoctrinare şi îndobitocire rusească.

Aşa se numeşte imnul Moldovei: Limba noastră.
Se pare că unii ştiu şi despre ce limbă e vorba.


Altă întâmplare confirmă faptul că aşa-zişii moldoveni sunt de fapt români. La sediul central al CIA-ului există o sală cu o hartă a lumii de câteva sute de metri pătraţi. În mod normal e actualizată o dată la cinci ani. În 1991, din cauza evenimentelor din lume, a fost reactualizată, dar RSS Moldova, a apărut a parte a României, pe motiv că cei de la CIA "erau ferm convinşi că aşa o să se întâmple". Şi aşa a arătat harta lumii timp de cinci ani. Evident, nu s-a întâmplat aşa. Şi astăzi, în 2009, sunt două ţări separate.

Dar evenimentele din ultimul timp au scos ţărişoara aceea din anonimat. De curând, alegerile parlamentare au fost câştigate a treia oară la rând de Partidul Comunist. Asta e varianta oficială. Dar se pare că există o grămadă de moldoveni care nu cunosc pe nimeni care să fi votat cu ei, ceea ce ridică unele semne de întrebare. De aici până la proteste nu e cale lungă. Să fie oare începutul unei revoluţii asemănătoare celor din Ucraina sau Georgia? Posibil. Deşi nu păreau foarte bine organizate protestele şi revoluţie s-ar putea să fie cam mult spus. Orice ar fi, incendierea clădirii parlamentului nu e un lucru prea bun pentru conducerea actuală.

Dar tovarăşul preşedinte Voronin, fiind general rus, instruit în Rusia, nu pare să se lase intimidat de mărunţişuri d'astea. Şi în spiritul comunist, pe care cei mai mulţi îl credeau dispărut, s-a trecut, se pare, la arestări în masă, bruierea comunicaţiilor şi chiar şi închiderea graniţelor. Da, închiderea graniţelor! Graniţa cu România a fost închisă vreo jumate de zi şi acum câteva ore a sosit cea mai amunzantă, să spunem, ştire: Republica Moldova va introduce vize pentru cetăţenii români. Vizele vor costa 35 de euro. Două observaţii:
  1. E adevărat că moldovenii care vin în România au nevoie de vize, dar sunt GRATIS.
  2. Acum juma' de an când am fost în China viza a costat 30 de DOLARI. Iar în Turcia costă 10 euro şi se aplică ÎN VAMĂ.
Deci, situaţia e de-a dreptul penibilă: aceeaşi oameni, aceeaşi limbă, dar vecinii de pe partea cealaltă a Prutului fac tot posibilul să rupă orice legătură cu cei de dincolo de râu. Şi, conform ilustrului preşedinte moldovean, există dovezi şi alte "chestii" care dovedesc că România este implicată în organizarea protestelor. Dar la ce te poţi aştepta de la un analfabet beţiv care zice că nu ştie română, ci moldovenească şi care foloseşte un vocabular de baltă ca să descrie situaţia politică a ţării pe care o conduce?

Voronin întărind relaţiile de prietenie cu fraţii.
Nu, nu cu noi! Cu ceilalţi fraţi.
..

Oricum, situaţia e din ce în ce mai interesantă, penru că se pare că mandatul îi expiră chiar mâine şi fără un guvern funcţional nu poate să-l prelungească. Teoretic, cel puţin. Şi, ceva mai grav, se pare că în "restabilirea ordinii" se implică şi Transnistria (stat separatist susţinut pe la spate de Rusia).

Deci, în momentul de faţă sunt două variante:
  1. Ce se întâmplă acum o să funcţioneze şi o să fie democraţie. Pentru cei care vor unire, nu ştiu dacă o se întâmple. Plus că un moment mai prost nici că se putea pentru aşa ceva.
  2. Revolta o să fie înăbuşită cu ajutorul ruşilor, comuniştii or să rămână frumos la putere şi n-o să se schimbe nimic sau o să devină chiar mai rău. Doamne fereşte! Oricum, după cum arată lucrurile, prin modul în care au gestionat situaţia până acum, par să se fi condamnat singuri comuniştii.

Orice dictatură se prăbuşeşte mai devreme sau mai târziu. Mai ales dacă încearcă să se izoleze de restul lumii, cum se întâmplă acum. Deci, poate lucrurile sunt pe drumul cel bun.

Niciun comentariu: