miercuri, 14 ianuarie 2009

Bulgarii spun lucruri trăznite

Până acum, dintre userii de YouTube cu idei fanteziste legate de istoria regională, n-am zis decât de unguri. Mă rog, e veche disputa şi în realitate nu e chiar atât de grav cum cred marile genii menţionate sau cum ar vrea să credem noi. Dar să căutăm puncte comune între varianta românească şi ungurească. Noi zicem că suntem cei mai vechi în Transilvania, iar ungurii o ţin tot pe a lor. Aparent, cel puţin, nu prea se pune problema de puncte comune. Dar există totuşi un lucru: ambele variante au rămas relativ neschimbate. Aşa e, de când au fost elaborate cele două teorii nu s-au schimbat decât nesemnificativ.

Nu acelaşi lucru îl putem spune despre istoria vecinilor de la sud de Dunăre. Dar, stai aşa, istoria nu se schimbă. Trecutul rămâne la fel... Doar în filme ca The Time Machine se întâmplă lucruri din astea. Ei bine, nu. Şi în Bulgaria. La început, când am auzit poveşti despre istoria bulgară de la diferiţi YouTuberi bulgari, am crezut că e vorba de nişte indivizi care se plictisesc prea tare şi sunt puşi pe glume.

Dar s-o luăm cu începutul: până prin anii '90 istoria Bulgariei suna cam aşa (pe scurt): teritoriul de azi al Bulgariei a fost locuit în antichitate de traci. În primul mileniu d. Hr. s-au aşezat acolo slavii. În 681 ajung acolo vechii bulgarii, un trib de origine turcică, a căror limbă semăna cu ciuvaşa, vorbită în stepele Rusiei şi azi. Ei sunt asimilaţi încet-încet de slavi şi singurul lucru care a rămas de la ei e numele poporului şi al limbii: bulgar/bulgară. Tot ei înlătură stăpânirea bizantină. Bizantinii au cucerit Bulgaria pe la 970 iarăşi, cam în acelaşi moment în care se crede că limba originală a vechilor bulgari a dispărut cu totul. În 1185 ia fiinţă al Al Doilea Imperiu Bulgar, numit şi Ţaratul Vlaho-Bulgar, primii conducători, Petru şi Asen, fiind chiart români. În 1396 statul bulgar dispare de pe hartă, fiind cucerit de otomani. După asta, pauză 500 de ani. Abia la 1877, cu ocazia războiului nostru de independenţă, Bulgaria a fost parţial eliberată de români şi ruşi. Independenţa totală e câştigată în 1908.

Pare o variantă destul de plauzibilă şi uşor de înghiţit. Chiar n-are nimic în neregulă.

Acum să ne uităm puţin pe "noua" variantă a istoriei. Din nou, s-o luăm cu începutul. Bulgaria a fost fondată în mileniul II ÎNAINTE DE HRISTOS. Asta a fost pe und
eva prin AFGANISTAN. De la 681 la 2000 î. Hr. e cale lungă... Egiptul cred că s-a format mai târziu... Vechii bulgari nu mai sunt popor turcic, ci IRANIC. Ei au fost una dintre cele mai vechi şi mai avansate civilazaţii de pe planetă la vremea aia. Avansate? Erau migratori... Adică se plimbau în corturi cu căţelu' şi purcelu' după ei. Tot ei se pare că au salvat Europa de arabi, nu francezii şi spaniolii cum se credea până acum. Adică au respins o mare invazie din Caucaz... Interesant, doar că arabii, din câte se ştie până acum nici nu s-au apropiat de zona aia. Şi dacă s-ar fi apropiat, ar fi murit de frig. Alte lucruri interesante: în Bulgaria evului mediu, rate de alfabetizare era de 80%. Mai mult de jumate din ţările de azi au nivele mai mici... Şi altceva: calendarul se pare că e o invenţie bulgărească.

Până acum, noua variantă a istoriei bulgare îi face pe romani, greci şi egipteni să pară nişte bieţi spălători de podele. Mai departe, Petru şi Asen brusc nu mai sunt români şi se pare că românii nici n-au avut un rol prea important la 1877. Mai departe, tot legat de România, limba română e o limbă "artificială" creată la 1860 printr-o relatinizare masivă. Înainte de asta, oamenii pe acolo vorbeau slavă/bulgară (din punctul lor de vedere aceeaşi limbă). Bine... Dacă bulgarii vor să-şi modifice istoria aşa de drastic n-au decât. Dar lăsaţi-vă în pace vecinii... Sârbii sunt şi ei tot un fel de bulgari se pare, ca şi macedonenii, a căror limbă se pare că e tot bulgară.

Vechii bulgari

Interesante poveşti... Fascinante chiar. Păcat că lucrurile nu stau chiar aşa şi în realitate. În ritmul ăsta, peste ceva timp or să zică c-au venit din Thailanda. Peste câteva zeci de ani istoria bulgară va suna în felul următor: În prima zi Dumnezeu a zis "să fir lumină". Şi s-a făcut lumină. În a doua zi Dumnezeu a zis "să fie pământ". Şi s-a făcut pământ. Restul a fost făcut în Bulgaria. Dumnezeu e de fapt primul bulgar. Şi Adam şi Eva, primii oameni erau de fapt tot bulgari. Aşadar restul de 6.000.000.000 de oameni de pe planetă sunt bulgari care şi-au pierdut adevărata identitate.

България е най-голямата и най-старата страна в света.
Или не...


Niciun comentariu: