luni, 11 ianuarie 2010

Isteria gripei noi

Valul de decese provocate de gripa nouă convinge din ce în ce mai multi români să se vaccineze împotriva AH1N1. Numai vineri peste 600 de persoane au fost vaccinate. Ministrul Sănătăţii spune că şi copiii între şase şi 15 ar putea să fie vaccinaţi din februarie. La Institutul Matei Balş, medicii vaccinează pe bandă rulantă, de câteva zile. Peste 1.500 bucureşteni s-au aşezat şi sâmbătă la coadă să se vaccineze împotriva AH1N1 la Institutul Matei Balş. Este un interes fără precedent pentru o astfel de acţiune de prevenţie.
Realitatea TV


Mie îmi place să numesc asta "spiritul de turmă". După ce dozele de vaccin au stat degeaba într-un depozit timp de două luni, de când a devenit disponibil, acum parcă nu mai sunt destule. În Bucureşti sunt cozi la spitalele unde se face vaccinul. Singura cauză pentru creşterea bruscă a interesului pe care mi-o pot imagina e moartea recentă din cauza virusului a unuia dintre membrii echipei de la Cronica Cârcotaşilor, Dumnezeu să-l odihnească.

Aşa se întâmplă cu toate lucrurile rele şi bolile periculoase: până n-o păţeşte o vedetă sau cineva cunoscut, lumea nu prea bagă în seamă lucrurile astea. Totuşi, chiar şi în condiţiile astea nu mi se pare că noua gripă e tocmai "periculoasă". Sigur, ar fi neplăcut să iei virusul, dar dacă nu eşti încadrat într-una dintre categoriile de risc ridicat e la fel ca şi gripa sezonieră. Alt motiv pentru a nu lua în seamă noul vaccin ar fi faptul că a fost făcut la repezeală şi nimeni nu ştie exact ce efecte are. Şi am înţeles că mulţi dintre profesorii de la facultatea de medicină sunt de acord cu asta.

Plus că nu mai suntem în 1920. Gripa spaniolă/porcină în zilele noastre nu mai are cum să aibă aceleaşi efecte pentru că omenirea şi medicina au evoluat mult în ăştia 90 de ani. Acum ceva timp am calculat ratele de mortalitate cu mânuţa mea şi e diferenţă ca de la cer al pământ. Între timp s-au mai modificat lucrurile puţin, dar nu e nimic alarmant.

Şi acum cea mai tare dintre toate: după cum arată lucrurile până în momentul de faţă, gripa sezonieră omoară mai mulţi oameni decât gripa porcină. Rata de mortalitate n-am reuşit s-o găsesc nicăieri pentru gripa obişnuită. Dar am reuşit să aflu că anual din cauza acesteia mor ~36.000 de oameni la nivel mondial. Până în momentul de faţă de gripă nouă au murit doar ~15.000 de oameni în aproape nouă luni. În condiţiile astea nu cred că are cum să depăşească cu mult cifra de 36.000 până în mai 2010 (aniversarea de un an de gripă nouă). Aşa că singurul lucru senzaţional e că e nouă, nicidecum mai periculoasă decât cealaltă.

Tot în sensul ăsta, aseară invitaţii de la Realitatea TV au reuşit să se autopenibilizeze cu astfel de statistici. Neintenţionat, e adevărat, dar au reuşit. Unul dintre invitaţi ne povestea care e situaţia în restul Europei şi ne dădea cifrele din mai multe ţări, printre care şi Polonia, unde până acum au murit 70 de oameni din cauza gripei noi. Exact în acelaşi timp în partea de jos a ecranului rula următoarea ştire: "ÎN ULTIMELE DOUĂ LUNI, ÎN POLONIA AU MURIT 150 DE OAMENI DIN CAUZA GERULUI". Gripa 0 - Gerul 1.

În concluzie, dacă guvernul s-ar hotărî să construiască autostrăzi pentru ca lumea să circule cu maşina cum trebuie şi să se reducă numărul accidentelor sau dacă ar proteja clădirile vechi împotriva cutremurelor, ar salva mai multe vieţi decât dacă ar vaccina pe toată lumea. Anglia, Franţa, Turcia, Belgia şi Grecia au şi hotărât să facă asta. Dacă într-adevăr e o problemă cu vaccinul, ceea ce sper să nu fie, se vor confrunta cu o problemă mai mare decât gripa şi şi-o vor fi făcut-o cu mână lor.

Afiş trilingv cu gripa din Estonia.
O să presupun că în estonă e scris corect.

Partea în engleză e... originală.

În rusă o fi bine, nu ştiu.


Niciun comentariu: