joi, 26 noiembrie 2009

Cui i-e frică de gripa mare şi rea şi nouă?

Acum câteva luni, poate chiar jumătate de an a apărut un nou virus care cică e nasol rău, şi anume A/H1N1, cunoscut şi sub numele de "gripa porcină". De ce i-o zice aşa, nu ştiu. Că n-are nimic de a face cu porcii sau cu carnea de porc şi se transmite de la om la om. Până la data actuală cazuri au fost confirmate în toate ţările lumii, mai puţin câteva colţuri mai... bananiere (Mali, Mauritania, Niger, Ciad, Republica Centrafricană, Burkina Faso, Ghana, Senegal, Gambia, Sierra Leone, Liberia, Benin, Togo) sau mai izolate de restul lumii sau mai slab populate (Turkmenistan, Uzbekistan, Coreea de Nord). Dar nu cred că e decât o chestiune de timp.

Motive de teamă, ar fi. Deja a provocat destul de multe decese în to
ată lumea. Şi cel mai grav lucru: noul virus se pare că e unul şi acelaşi cu cel care a provocat în 1918-1920 gripa spaniolă. Dar cum aşa? După 90 de ani? Da! Pe la Pentagon şi pe la sediul CIA sunt unele momente în care e plictiseală mare... Aşa că s-au hotărât ei să dezgroape nişte cadavre ale unor oameni care au murit de gripă spaniolă de prin Alaska. Fiind îngropate în sol îngheţat mai tot timpul anului s-au păstrat bine, cu tot cu virusul gripei. Dar printr-o greşeală, sau poate intenţionat, A/H1N1 "a evadat".


Gripa spaniolă s-a răspândit cu rapiditate pe tot globul, inclusiv în zonele arctice şi în insulele din mijlocul Pacificului şi a omorât în jur de 50.000.000-100.000.000 de oameni, adică 3-6% din populaţia PLANETEI de la vremea aceea şi peste 500.000.000 au fost infectaţi, adică mai mult de 1/3. Şi acelaşi lucru pare să se întâmple acum. Asta e vestea proastă. Şi singura de altfel.



Deci, motive de panică: 1.

Vestea bună e că trăim în secolul XXI şi că între timp s-au inventat antibioticele şi o grămadă de alte medicamente care nu erau disponibile la terminarea Primului Război Mondial şi chiar dacă e acelaşi virus, de data asta oamenii nu vor mai muri pe capete.


Altă veste bună e că tocmai a apărut un vaccin. Yeeee! Să mă vaccinez, să nu mă vaccinez... Hmmm, decizii, decizii... Păi... NU. Nu, pentru că nu se ştie exact ce reacţii adverse are şi nu vreau să ajung din lac în puţ. Plus că vaccinul nu e obligatoriu, ci doar "recomandat". Şi nici nu prea îmi plac acele ascuţite.

Alt motiv ar fi că aşa-zisa gripă porcină se manifestă la fel ca şi gripa obişnuită sau sezonieră sau cum i-o spune. Simptomele sunt cam aceleaşi: febră, dureri de cap, dureri musculare etc. Şi hai să fim sserioşi, să faci gripă nu e capătul lumii şi mai mult de o săptămână n-are cum să dureze tratamentul în condiţii normale. Da, gripa nouă poate fi mortală şi da, chiar au fost cazuri! Dar toţi cei care au avut ghinionul să moară din cauza gripei noi deja aveau alte probleme de sănătate, în general boli cronice gen diabet sau probleme cu inima. Şi dacă stăm bine să ne gândim aşa se întâmplă şi la gripa normală.

Şi în final să ne uităm puţin pe cifre. 8.223/526.060*100 = 1,56% din totalul cazurilor de gripă nouă au fost fatale. Dar probabil ar trebui să aşteptăm până la sfârşitul lui aprilie 2010 că atunci se face un an. În cazul gripei obişnuite procentul de cazuri fatale e de ~1%. Şi în încă cinci luni procentajul nu cred că are cum să sară de 2-3%. E o mică diferenţă faţă de >10% acum 90 de ani. În România: 2/2455 = 0,08% cazuri fatale. Are you friggin' kiddin' me?

Deci are rost să ne facem griji pentru gripa asta porcină? Nu prea. Şi dacă nu v-aţi convins încă, mai am o întrebare. Vă mai amintiţi de gripa aviară (H5N1)? Dar de SARS?

Niciun comentariu: