sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Băsescu vs. Chávez; România vs. Venezuela

Situate în două colţuri complet diferite ale globului, ai zice că cele două ţări nu au prea multe lucruri în comun. Dar dacă ne uităm mai atent descoperim unele asemănări. Hai să ne uităm la conducători: ambele ţări republici, ce au în frunte câte un preşedinte. Din următoarea comparaţie ar trebui să reiasă de ce lui Băsescu nu-i stă chiar atât de bine în fruntea statului.
















Traian Băsescu vs. Hugo Chávez

Lui Băsescu îi ştie toată lumea povestea, o mare parte din ţară îl place, o parte la fel de mare nu-l place. Motivele se găsesc în toate jurnalele de ştiri, în ziare şi pe multe bloguri, inclusiv pe cel violet. Nu cred că mai e nevoie să le enumăr. Nu de alta, dar ar ocupa prea mult spaţiu.

Să ne îndreptăm acum privirile către Venezuela. Preşedinte în acea ţară latino-americană e Hugo Chávez de prin 1999. Prima încercare de a ajunge la putere a avut-o în 1992 printr-o lovitură de stat. Hotărât băiatul. Nu i-a ieşit şi a şi stat doi ani la puşcărie. În 1994 e graţiat şi renunţă la cariera militară ca să intre în politică. În 1998 câştigă alegerile prezidenţiale pentru prima oară cu un scor de 55%. În 2000 schimbă constituţia. Nu ştiu detaliile, dar pentru a rezuma mişcarea, asta i-a acordat puteri mai mari în stat şi a schimbat numele ţării în Republica Bolivariană Venezuela. Şi s-au organizat din nou alegeri prezidenţiale, pe care le-a câştigat cu 59%. Nu-i rău, din ce-n ce mai bine. În 2002 americanii încearcă să-l dea jos, dar rezistă încercării de lovitură de stat.

Dar de ce vroiau americanii să-l dea jos? Păi Chávez s-a autodeclarat ca fiind un admirator al lui Fidel Castro şi printre altele, noua constituţie îi dădea puterea de a naţionaliza tot ce vroia el şi, cum să spun, parlamentul ţării era, şi încă este, la degetul lui mic. Ar fi de menţionat că Venezuela dispune şi de importante resurse de petrol. Pe scurt, face tot ce vor muşchii lui în ţara aia. Din punctul ăsta de vedere e cu mult înaintea lui Băsescu. Altă asemănare cu el a fost că a rezistat unui referendum la care se propus schimbarea lui. Asta era în 2004. O deosebire faţă de preşedintele României e că Chávez controlează toată presa. la capitolul ăsta Băsescu mai are de lucru cu "mogulii". Oricum, ideea e că în Venezuela referendumul e de bază.

Chávez: He decidido que a partir de hoy el parlamento va besarme en el culo.
El Parlamento: No, no, espera un minuto! Pero no quieremos besar el presidente en el culo!
Chávez : Entonces el pueblo va a decider! El pueblo tiene el pober!
*
Chávez: M-am hotărât că de azi înainte parlamentul o să mă pupe-n cur.
Parlamentul: Nu, nu, stai aşa! Noi nu vrem să-l pupăm în cur pe preşedinte!
Chávez : Atunci poporul să decidă! Poporul are puterea!

Vede cineva o asemănare cu preşedintele României aici? O scăpare la noua constituţie din 2002 a fost limita două mandate de câte cinci ani, aparent mult prea mică pentru nevoile sale. Aşa că în 2009 a organizat un referendum pentru eliminarea limitei numărului de mandate, pe care l-a şi câştigat şi în urma căruia practic s-a ales preşedinte pe viaţă. Fiind ales preşedinte cinci ani mai târziu decât Chávez, Băsescu n-a ajuns la etapa asta. Dar nu e timpul pierdut. Să sperăm acum că românii nu sunt la fel de proşti ca venezuelanii şi că faptul că suntem în UE valorează ceva.

O ultimă asemănare cred că e stilul în care îşi ţine discursurile şi modul în care vorbeşte în faţa presei. Mulţi ar numi stilul acesta demagogic, populist şi în multe alte feluri. Se laudă că va readuce puterea în mâinile poporului, dar în realitate o concentrează tot mai mult în mâinile lui. Nu ştiu dacă următoarele sunt exemple bune pentru ce am spus, dar seamănă cu unele episoade memorabile ale lui Băsescu.





Sper că e elocventă comparaţia. De asta nu ar trebui să aibă Băsescu şi al treilea mandat, că al doilea, asta e, deja îl are şi nu avem ce face... O altă comparaţie asemănătoare ar mai putea fi făcută şi cu Evo Morales din Bolivia.

5 comentarii:

Anonim spunea...

hai mah fii serios..basescu nu-i nici pe departe cum ii chavez..am fost in venezuela si am vazut cat de groaznic ii regimul lui chavez..un regim plin de mall-uri..benzina si mancare ieftina..foarte rau..pe cand la noi imediat se impoziteaza si aerul..

Denis spunea...

Salut
Te-ar interesa un Schimb De Linkuri/Link Exchange ??


>> http://discutii-eu.blogspot.com/2010/01/link-exchange.html <<

Lilick Auftakt spunea...

Buna! Joi, pe 28, organizam un apel simultan pe bloguri: http://nobasescuday.blogspot.com/2010/01/28-ianuarie-joi-apel-simultan-pentru-no.html

Anonim spunea...

Acest articol nu aduce absolut nici un argument rational. Ce inteleg eu din articol: Ca Chavez a facut asta si aia si cealalta si ca Basescu nu le-a facut inca. Treziti-va oameni buni si nu mai cititi toate prostiile.

Stefan114 spunea...

@Anonim 1: Nu cred că greşesc dacă spun că ai văzut mall-urile, benzina şi mâncarea ieftină din capitală sau din vreun oraş mare. E foarte posibil ca în afara zonelor ăstora situaţia să fie diferită. Şi regimului lui Chavez nu-i merge aşa de bine, că de curând s-a început sau s-a propus să înceapă raţionalizarea apei şi a electricităţii. Adică aşa cum era la noi pe vremea lui Ceauşescu.

@Anonim 2: Şi n-ai înţeles greşit. Ideea era că există multe asemănări între ăştia doi şi că Băsescu urmează modelul venezuelan (cel puţin din unele puncte de vedere). Sigur, noi fiind într-un colţ mai civilizat al lumii sper să nu se ajungă în stadiul ăsta. Nici Chavez n-a devenit aşa peste noapte. Are 11 ani de mandat la activ. Şi dacă scormoneşti un pic printre bloguri o să vezi că nu e singurul articol cu tema asta. Mai sunt multe, dar ăsta parcă e ceva mai detaliat.