vineri, 3 decembrie 2010

Rromii sunt ţigani! Din nou...

În sfârşit actualul guvern a făcut un lucru bun. Cică se vorbeşte despre reschimbarea denumirii de "rrom" în "ţigan". Mi se pare excelent! Poate aşa n-o să se mai facă confuzie între români şi "rromi". Mi se pare logic să li se zică "ţigani". Doar aşa li s-a spus de 500 de ani, de când au venit în ţara noastră şi până în 1992 nu a comentat nimeni.


Denumirea asta de "rrom" (cu un "r" sau cu doi, cum s-o scrie) se pare că vine din numele pe care îl folosesc ei pentru a se desemna pe limba lor. Foarte bine, dar asta nu înseamnă că şi alţii trebuie să facă asta. Şi ei nu sunt singurul popor în situaţia asta. Să luăm exemplul vecinilor noştri de la vest. Locuitorii Ungariei folosesc cuvântul "magyar" pentru a se desemna. Dar românii, ca şi majoritatea celorlalte popoare din Europa folosesc cuvinte derivate din numele strămoşilor lor, hunii (ex: engleză - "hungarian", franceză - "hungare", română - "ungur", germană - "ungarisch", italiană - "ungherese", spaniolă - "húngaro" etc). În limbajul de zi cu zi, cel puţin, asta e situaţia. De exemplu, avem bancuri cu unguri, nu bancuri cu maghiari. Şi "maghiarii" nu sunt deloc deranjaţi de asta.

Motivul pentru care termenul de "ţigan" e respins de unii reprezentanţi ai etniei e acela că ar fi jignitor. Sincer nu prea văd unde e jignirea. E adevărat că de multe ori e folosit în construcţii de genul "ţigan împuţit", "ţigan nespălat" sau "ţigan prost". Dar, fără supărare, aşa şi e. Mulţi, foarte mulţi dintre ţigani aşa şi sunt. Sigur, sunt şi oameni de calitate şi demni de toată admiraţia printre ei, dar majoritatea se încadrează binişor în descrierile de mai sus.

Dar schimbarea unui nume e suficientă? Nu e o soluţie permanentă. Aşa poate românii n-or să mai fie confundaţi cu ţiganii, dar cei din urmă tot or să rămână pe capul nostru în continuare. Stăteam eu şi mă gândeam acum câteva zile şi mi-a venit o idee: cum ar fi să existe o ţară pentru ţigani? Sunt unul dintre cele mai mari popoare fără ţară, nu? În 1948 a luat fiinţă statul Israel. O ţară numai pentru evrei... Înainte de asta evreii erau şi ei răspândiţi prin toată Europa.


Ţiganii sunt şi ei peste tot prin Europa, mai ales în Europa de Est şi cred că toată lumea s-ar bucura să scape de ei, fără însă a proceda ca Hitler. Fireşte la început în acea eventuală ţară a ţiganilor banii nu ar circula aşa cum o fac în mod tradiţional, prin vânzare-cumpărare, ci prin ciordeală-mangleală. Dar avem un exemplu pozitiv şi în acest sens. La capătul celălalt al lumii e o ţară numită Australia. Iniţial a fost o colonie penitenciar a Marii Britanii. Acolo erau trimişi hoţii şi unii prizonieri politici. Dar când s-au văzut de unii singuri pe un pământ nou, la 10.000 km depărtare de casă, s-au gândit că ar fi bine să nu mai fure unii de la alţii şi să treacă la muncă şi să construiască o ţară ca lumea. Astăzi e una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume. Bine, au avut nevoie de 300 de ani pentru a ajunge aici.


Deci s-a mai făcut înainte. S-au mai creat ţări special pentru popoare care nu aveau aşa ceva. Întrebarea rămâne acum e unde? Evreii au o ţară pe aceleaşi pământuri de pe care au plecat. Şi chiar dacă unora dintre ţăriel arabe nu le convine, o duc bine-mersi. După logica asta ţiganilor le-ar trebui o ţară undeva în India sau Pakistan, că acolo îşi au originile. Ar merita încercat, nu?

7 comentarii:

Unknown spunea...

salut! As vrea sa stiu daca esti de accord cu un schimb de linkuri.Adresa blogului meu este http://life-disturbed.blogspot.com.Daca esti de accord trece-ma in lista cu numele "Din Viata" si lasa-mi un comment pe blog sa te trec. Cat despre tigani, si eu sunt de accord cu schimbarea numelui..deja suntem o natie de rromi conform strainilor.

Unknown spunea...

Ar merita incercat insa credeti ca ar supravietui? Ei sunt obisnuiti sa fie niste paraziti. Asa au fost, asa sunt si asa vor fi. Nu au umpic de gandire logica pentru a trai si ei mai bine.

Cat despre nume. Banuiesc ca e o idee buna sa le redea vechea denumire. Sunt roman si chiar nu as vrea sa merg undeva prin vestul Europei si sa mi se zica "Gypsy".

LadyMoon spunea...

ar fi frumos si interesant sa aibe si ei o tara a lor cu turnulete si turnulete....heheh at sa-i vad pe romani..oare ce vor spune?

Stefan114 spunea...

@Mihai: Cum spuneam, la început, în acea eventuală ţară a ţiganilor banii nu ar circula aşa cum o fac în mod tradiţional, prin vânzare-cumpărare, ci prin ciordeală-mangleală :))

Stefan114 spunea...

@LadyMoon: Acum vine întrebarea: cine o să conducă ţara aia? Regele Cioabă, Împăratul Iulian sau Preşedintele Bercea Mondialu'? E o mare dilemă...

O tipa spunea...

Ei au fost, vor fi si vor muri tigani, cu denumirea de tigani. Oricat de rromi s-au dat, ne-a ajuns si noua cat am avut de indurat din cauza confuziilor lexicale.
Ideea cu o tara a lor nu este rea. Eu ma gandesc la o mica portiune din Antarctida. Si de scapat scapam sigur.

Maria89 spunea...

Cu ceva timp in urma imi criticam prietenii care erau impotriva tiganilor. Si acum ce credeti? Sunt de acord cu ei. Cu tot respectul, dar cei mai mincinosri, falsi, periculosi, nespalati si HOTI sunt tiganii. Eu atat stiu: cand ma urc intr-un autobuz si vad tigani ma panichez... si culmea, toti simt asta :) Sunt si tigani curati, cinstiti, dar in sinea lor tot un iz de incultura detin si asteapta cu nerabdarea ocazia prielnica sa se desfasoare liber in societate :D