joi, 30 decembrie 2010

Cum se face politică în ziua de azi

Peste tot pe glob oamenii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi de politicienii şi de felul în care sunt conduse propriile ţări. Dar ocazional aceştia ne arată cât de mult se implică în a găsi soluţii pentru problemele ţărilor pe care le guvernează şi a creşte bunăstarea popoarelor lor.

Artele marţiale precum Karate, Kung Fu sau Taekwando au o tradiţie de mii de ani şi au apărut Orientul Îndepărtat. Aşadar oamenii de acolo sunt obişnuiţi să le folosească pentru a-şi rezolva disputele. Parlamentarii şi conducătorii ţărilor de acolo chiar le-au ridicat la rang de strategii politice. Iată cum arată o zi de lucru în Parlamentele Coreii de Sud şi Taiwanului:





Iată ce dezbateri aprinse poate stârni în India un "highly debated civil rights issue":



La fel şi în Sri Lanka:



De multe ori România e comparată cu Africa. O trăsătură comună a celor două e cu siguranţă corupţia. Dar iată ce se întâmplă în Nigeria atunci când hoţii din parlament sunt descoperiţi:



Nici în America de Sud scenariul nu e cu mult diferit. La fel se întâmplă şi în Bolivia:



Dar cea mai tare bătaie parlamentară din ultima vreme a fost în Ucraina. Opoziţiei a fost nemulţumită de faptul că noua conducere le-a permis ruşilor să-şi parcheze flota de la Marea Neagră la Sevastopol pentru încă 30 de ani, aşa că a venit echipată cu fumigene şi ouă.



Însă în alte ţări bătăile nu se generalizează şi parlamentarii aleg să îşi rezolve problemele într-un cadru restrâns, preferând să îi lase pe colegii lor să se uite fără a se implica. Se întâmplă în : Rusia, Cehia, Mexic şi Argentina.









Alţii se rezumă doar la înjurături, uneori în direct, ca în Irlanda.



În afară de două-trei atentate teroriste pe zi, invazia războiul de eliberare din Iraq, a adus şi libertatea de expresie. Unii iraqieni profită din plin de ea.



Dar situaţia de acum câteva zile de la noi e unică. Nicăieri în alt parlament nu s-a mai aruncat cineva de la balcon.



Listă preluată şi completată de la: Veve's Blog.

Niciun comentariu: