joi, 28 octombrie 2010

Cum se blochează un oraş?

Printr-un miting de proporţii. Nu vreau să fiu înţeles greşit, n-am nimic cu oamenii care protestează acolo. La ce salarii au şi la cum sunt trataţi de stat, au dreptate să protesteze. Plus că mersul pe jos e sănătos, nu?




Incredibil, pentru prima dată în viaţă am putut
mă plimb prin mijlocul Pieţei Romane
fără să-mi fac
griji că o să mă calce o grămadă de maşini

Centrul oraşului gol

Problema e că, din păcate, au blocat oraşul jumătate de zi şi au traversat ţara (unii dintre ei) degeaba. Guvernul care vroiau cu toţii să cadă e bine-mersi şi totul o să rămână în continuare la fel. Marea problemă a fost că sindicatele sau cine o fi organizat chestia asta anunţau participarea a 100.000 de oameni şi în ziua cu pricina, ce să vezi? Chiar dacă pozele de mai sus par impresionante, cică doar vreo 30.000 au venit. Restul de 70.000 unde au fost? Le-au oprit autocarele Băsescu şi Boc la toţi? Sau poate, în stilul românesc care ne caracterizează, au preferat să stea pe margine şi să nu se bage?

AC/DC şi Metallica au adunat peste 50.000 fiecare tot în Piaţa Constituţiei. Aparent concertele astea unice ale formaţiilor ai căror membri au acum 50-60 de ani (d'asta şi-or fi găsit să vină toţi şi la noi, că în altă parte nu mai interesează pe nimeni de ei) prezintă importanţă mai mare decât faptul că ţara se prăbuşeşte. Am mai făcut noi o revoluţie acum aproape 21 de ani. Şi atunci, ajunsesem aproape de coada Europei, ca nivel de trai şi nivel de libertate. Doar când ajungem în situaţii aproape fără ieşire părem să ne trezim la realitate. Probabil la fel va fi şi acum.

Acum 21 de ani Ceauşescu a făcut o greşeală. Printre alte lucruri, nu erau decât două-trei ore de televiziune pe zi. Mass-media e cel mai uşor de folosit instrument pentru a-i distrage de oameni. Şi noi, românii, fiind uşor de distras şi păcălit, comuniştii puteau să se folosească mai bine de aşa ceva. Astăzi, pe de altă parte, s-ar putea să ne trezim mai greu că orice om are poate să aleagă între zeci de furnizori de cablu TV şi are o selecţie largă de ziare colorate gen Libertatea şi Click. Nu numai că avem mai mult de un canal şi două ore de TV pe zi, avem o sută şi ceva de canale şi televiziune 24/7. Unii oameni - nu vreau să dau o proporţie, spun că ai 100 de canale şi nimic de văzut. Restul au OTV, Libertatea, Elodia, Taraf TV şi multe, multe altele. Se pare că e adevărat, televizorul chiar tâmpeşte. Dar să vedem cât de bine o să mai meargă distragerea asta la iarnă, după ce vine factura la căldură...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asta-i din colectia: nu inercati asta acasa, STRADA VA INCAPE PE TOTI!

Anonim spunea...

As dori un link exchange cu blogul tau, daca esti de acord astept un mesaj la http://2blackjack1.wordpress.com/ Nume 2blackjack. Multumesc !