duminică, 31 octombrie 2010

Azi se dau ceasurile înapoi

Dacă mai e cineva care nu a aflat sau nu şi-a dat seama încă, ar fi bine să facă mişcarea acum dacă nu a apucat. Multă lume se plânge de schimbarea asta bianuală de oră. Eu unul nu prea îi înţeleg rostul, dar oamenii care au venit cu ideea asta, mai deşpţi decât mine, sigur aveau un plan măreţ în minte. Multe ţări din lume nu schimbă ora deloc în timpul anului şi viaţa merge la fel în continuare. Oricum, cel mai bun mod de a trece uşor peste asta e ca în noaptea asta să faci un efort să te culci la ora la care te culci de obicei pentru a te trezi la ora corectă în dimineaţa următoare. Funcţionează, am făcut asta şi cu intervale mai mare de timp de două ori până acuma. Odată am dat ceasul cu şapte (7h) ore înapoi (America) şi o dată l-am dat cu şase (6h) ore înainte (China). Că tot veni vorba de chinezi, ei nu au oră de vară şi oră de iarnă. Pe de altă parte, ei au şi acelaşi fus orar în toată ţara, deşi le-ar trebui măcar două, poate chiar trei.


În altă ordine de idei, preşedintele Venezuelei, care se apropie tot mai mult de statutul de "el líder máximo", s-a gândit că ar fi o idee bună să creeze un fus orar numai şi numai pentru ţara sa. De vreo lună Venezuela nu mai e cu cinci (5h) ore în urmă faţă de meridianul Greenwich, ci cu patru ore jumate (4h1/2). De ce a făcut una ca asta? Păi cum de ce a făcut una ca asta? Ca să nu mai aibă ceasurile fixate ca ale americanilor (din SUA)!


Una peste alta, schimbarea orei nu ar trebui să ne afecteze prea mult. Doar facem asta în fiecare an, nu-i aşa? Şi Pământul încă se învârte. Un prezentator de ştiri în dimineaţa asta a ţinut să ne precizeze că mersul trenurilor nu va fi afectat în niciun fel. Aparent la ora 03:00 toate trenurile s-au oprit timp de 60 de minute în staţiile în care se aflau la acel moment. Sper că a glumit când a zis că mersul trenurilor nu are nicio problemă. La ce timpi scot şi la ce viteze prind trenurile româneşti, au o mare problemă. Mai bine le lăsau să meargă normal, că mai micşorau din întârzieri. Cine ştie? Poate chiar ajungea vreunul la timp...

Niciun comentariu: