vineri, 22 octombrie 2010

Euronews, acum şi în persană

Euronews e cel mai distribuit şi urmărit canal de ştiri din Europa, înaintea CNN-ului, BBC-ului sau a NBC-ului. Ce e deosebit la Euronews e numărul mare de limbi în care e disponibil, număr depăşit în toată lumea doar de BBC. Dar diferenţa dintre Euronews şi BBC constă în faptul că primul îşi difuzează programele SIMULTAN în zece limbi: engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană, portugheză, rusă, arabă, turcă şi, mai nou, persană.


În 1993, când a luat fiinţă avea programe doar în primele şase limbi menţionate mai sus. La câţiva ani după, au început să emită şi în rusă. Doar Uniunea Sovietică se destrămase şi noul regim permitea materiale din occident. Acum doi ani, au trecut şi la arabă. De ce nu? Nu toate statele arabe cenzurează tot ce intră, mulţi oameni trăiesc acolo, deci potenţialul pentru audienţă era mare. Acum jumătate de an a apărut şi Euronews T. Păi, doar Turcia e cu un picior în Europa, bate la poarta Uniunii Europene şi dacă nu cumva renunţă ei de bunăvoie la candidatură, sunt obligaţi să-i primească, pentru că îndeplinesc condiţiile minime de aderare (poziţie geografică şi/sau cultură europeană). Deci încă 70.000.000 de posibili telespectatori.

Săptămâna asta s-a anunţat lansarea canalului Euronews în persană. Aici nu mai înţeleg. Foarte multă lume are impresia că persana e o limbă moartă şi că nimeni nu o mai vorbeşte de vreo 2000 de ani. Ei bine, nu. Persana e încă în viaţă şi e limba oficială a Iranului. Surprinză: contrar opiniei generale, Iranul NU e o ţară arabă. E o ţară musulmană, e republică islamică chiar, dar NU şi arabă. Arabii reprezintă sub 2% din totalul populaţiei. Ce nu înţeleg eu este de ce au lansat Euronews în limba asta... Guvernul Iranului are prostul obicei de a cenzura orice material îndreptat împotriva regimului actual. Euronews mai mult ca sigur că se află pe lista canalelor interzise şi sigur nu se prinde nicăieri în ţară. Mă îndoiesc că ar permite difuzarea a asemea materiale, ca cel de săptămâna asta de la secţiunea "reporter":



Ce-i drept, limba persană, care are peste 90.000.000 de vorbitori, o mai găsim şi în alte ţări. În Afganistan - da nici aia nu e ţară arabă; arabii lipsesc cu desăvârşire acolo, e limba maternă a aproape jumătate de populaţie şi e vorbită şi de alţii ca limbă străină, deşi în acea ţară i se spune "dari". E o situaţie de genul "română vs. moldovenească". Doar că în Afganistan, lumea are alte lucruri mai bune de făcut decât să se uite la televizor (asta dacă au sau au auzit de aşa ceva), cum ar fi să se ferească de bombe şi gloanţe. Şi în final, limba persană este limba oficială şi în Tadjikistan, deşi i se spune "tadjică". Doar că şi acolo ar fi o problemă. În caz că prind Euronews, că şi acolo dictatorul care a împlinit 17 ani de domnie are obiceiul de a cenzura multe chestii, nimeni nu ar înţelege nimic din ca scrie mai jos. În Tadjikistan limba persană foloseşte alfabetul chirilic, derivat din cel al limbii ruse.

Faţă de:

Aşa că în curând am putea asista la prima întrerupere a emisiei din partea Euronews motivată de lipsa de audienţă.

Niciun comentariu: