miercuri, 7 octombrie 2009

Alt cod rutier?

Din categoria "legi tâmpite" avem azi o iniţiativă a guvernului de a schimba un pic codul rutier. Şi nu tocmai în bine. Vorbim de acelaşi guvern care vrea (sau vroia, nu ştiu) să "reformeze" sistemul educaţional precum am scris ceva mai jos. Noile propuneri sunt nişte abe... sorry, idei noi pentru a creşte siguranţa în trafic. Cea mai mare parte dintre ele, cel puţin.

Una dintre propuneri este că dacă depăşeşti viteza legală cu mai mult de 50 km/h să ţi se confişte maşina. Hmmm, nu-mi dau seama exact cum o să ajute asta la sporirea siguranţei. Şi nici nu ştiu dacă au voie... Ultima dată când statul a confiscat proprietăţi ale cetăţenilor săi fără compensaţii a fost pe vremea comuniştilor. Şi cred că toată lumea e de acord că nu vrem să ne întoarcem la asta, nu?

Confiscarea maşinii nu e o idee prea bună. În schimb, o idee bună pentru creşterea siguranţei în trafic ar fi montarea unor indicatoare cu "mesaje de încurajare", ca cele de mai jos, din Statele Unite, dar scrise în română şi cu sume în lei, desigur. Amenzile oricum sunt mai mici decât în alte părţi ale Europei şi se pare că numai 30% dintre ele chiar sunt încasate. Asta parţial din cauză că mare parte dintre ele sunt date fără motiv, nu că nu vrea lumea să le plătească. Mă rog, şi asta, dar mai puţin.

Pentru a creşte numărul de amenzi încasate se vrea introducerea unui sistem care să îţi extragă banii direct din cont. Asta nu e o idee chiar atât de rea. Ceva asemănător se practică în Anglia. În Londra, cel puţin, care e plină de camere de filmat. Londra e împărţită în şase-şapte zone. Şi ca să intri în centru trebuie să plăteşti o taxă. Camerele de filmat citesc numerele maşinilor şi te taxează atunci când intri dacă nu cumva ai deja abonament. La fel se întâmplă şi dacă depăşeşti viteza legală sau dacă treci pe roşu. Şi primeşti şi scrisoare de felicitare acasă prin care te înştiinţează că ai rămas cu câteva zeci de lire mai puţin în cont sau că trebuie să-ţi laşi permisul la secţie ceva timp.

Dar asta e singura idee inteligentă. Chiar dacă costă o găleată de bani s-o aplici. Altă idee "inteligentă": dacă o persoană încalcă legile de circulaţie cu maşina ta, TU eşti cel amendat. Stai să văd dacă am înţeles bine: dacă eu circul exemplar şi în împrumut maşina unui retardat care nu ştie să conducă sau face vreun accident, EU plătesc? Şi se mai întreabă lumea de ce nu funcţionează justiţia la noi...

Altă idee semi-interesantă ar fi cea conform căreia începătorii să-şi piardă permisul mai uşor decât cei cu experienţă. Adică la 10 puncte de penalizare, în loc de 15. Asta nu e o idee atât de rea precum pare. Şi asta vine din partea unuia care n-a făcut încă un an de condus. Şi posesorii de scutere ar urma să trebuiască să posede permis. Asta e mai greu de făcut pentru că sistemul de categorisire a autovehiculelor e la fel ca în restul U.E. şi pentru scutere n-ai nevoie de permis nicăieri decât dacă ai sub 16 ani.

E adevărat că avem cele mai multe accidente din U.E., dar cred că problema se poate rezolva doar prin amenzi mai consistente. Şi chiar dacă avem cea mai mare rată de accidente rutiere, tot e... neglijabilă. Da, neglijabilă. Probabil nu ăsta e cuvântul potrivit, dar există multe alte lucruri care omoară mai mulţi oameni decât maşina. Doar d'asta toate accidentele grave sunt senzaţionale şi sunt prezentate cu atâta interes de ştirile de la ora cinci pe PRO TV.

Şi înainte de inventarea de noi sancţiuni care de care mai originale, ar fi bine-venită o infrastructură mai competitivă, pe care să ai unde să le aplici.


Dar deocamdată nici miliţienii şi nici magistraţii nu sunt de acord cu implementarea celor mai multe dintre noile reguli. Unele (aia bună, de exemplu) sunt greu de aplicat şi altele sunt un pic ilegale şi/sau neconstituţionale (aia cu confiscatul maşinii). În alte cuvinte, sunt ROMÂNEŞTI.

În ce ţară fascinantă trăim!

Niciun comentariu: