marți, 29 septembrie 2009

Booze consumption throughout the world

După cum am scris acum ceva timp, una dintre problemele pe care o poţi avea în America dacă eşti "minor" este achiziţionarea de băuturi alcoolice. Prin băuturi alcoolice mă refer la un pahar de bere sau de vin (american; 4-8% alcool). Adică nici măcar ceva tare ca whisky, vodkă sau alte cele. Minor e pus între ghilimele că limita în America e de 21 de ani (>19 adică).

Pentru că mi s-a părut un pic aberantă legea asta, m-am interesat de legislaţia în domeniul consumului de alcool în alte ţări. Şi am reuşit să fac şi o hartă:


Asta nu e atât de uşor precum sună. Nici articolul de pe Wikipedia nu era complet. Şi pe tot felul de alte situri pe care ajungeai de pe Google găseai la unele ţări informaţii contradictorii. Oricum, e destul de colorată, nu?

După cum se vede, cele mai multe ţări ale lumii sunt colorate cu albastru. Adică limita de vârstă e de 18 ani. Mi se pare acceptabil. 18 = major, nu? Dar în unele ţări legislaţia e mai puţin drastică. Irlandezii, cei mai mari beţivi din lume (e oficială chestia), vând alcool oricui are peste 14 ani. Asta în traducere liberă înseamnă oricui peste 3 ani. Cred că ar trebui precizat că în multe ţări, printre care şi România, nu se aplică legislaţia foarte strict. În Tunisia, deşi e ţară majoritar musulmană, limita e de 15 ani. În multe ţări din vestul Europei şi câteva din Africa, limita e de 16 ani, în timp ce în Cipru şi Malta e 17.

Dar există şi ţări în care chiar dacă eşti major nu poţi să bei. În Coreea de Sud, Nicaragua şi în cea mai mare parte a Canadei limita e de 19 ani. În primele două nu se aplică prea strict. În Canada în provinciile Québec, Alberta şi Manitoba e doar 18. Aşa că "minorii" din provinciile Toronto, Newfoundland, New Brunswick şi statele americane Maine, Vermont, New Hampshire şi părţi ale New York-ului se mai duc din când în când în Québec "să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de franceză". Donnez moi encore un verre de vin, s'il vous plaît. Et deux bouteilles de bière pour mes amis.

Dar asta nu e tot. În Japonia, Islanda, Paraguay şi Thailanda e 20. Dar doar în Japonia se aplică. Şi în Islanda cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să îţi confişte poliţia băutura. Dar asta se întâmplă doar dacă le e prea sete... Şi ajungem şi la limita nesimţită de 21, care se aplică în SUA. Aparent armele, ţigările şi maşinile, la care americanii au acces de la 18, respectiv 16 ani, sunt MULT mai puţin periculoase decât berea. Totuşi nu e singura ţară în situaţia asta. Indonezia, Sri Lanka şi Camerun au aceeaşi limită. Dar în ultimele două nu se prea aplică şi în Indonezia asta se întâmplă din motive religioase. Indonezia e ţară islamică şi în Coran scrie că musulmanii nu au voie să bea alcool. Singurii care o duc mai rău sunt nepalezii. În Nepal dacă vrei să-ţi iei o bere trebuie să ai cel puţin 24 (douăzeci şi patru) de ani. Şi în Delhi, capitala Indiei, limita e d 25 de ani. Dar se pare că jumate din clienţii barurilor din Delhi au între 18 şi 24 de ani. Şi se aplică... Localnicii de acolo la vârsta asta au deja vreo doi-trei copii. Dar să bea, NU!

Şi în final, dacă nu poţi să supravieţuieşti fără doza zilnică de alcool ar fi bine să eviţi următoarele ţări: Arabia Saudită, Kuwait, Bahrain, Yemen, Libia, Sudan, Somalia, Iran, Afganistan, Bangladesh, Brunei, statele Gujarat, Manipur şi Mizoram din India, Pakistan, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Gambia. În ultimele patru este interzis doar musulmanilor, dar pentru restul e disponibil la preţuri astronomice. Şi nu e bine să încerci să bei pentru că pedeapsa pentru consumul de alcool dacă eşti prins e biciuirea în public.

Niciun comentariu: