luni, 30 martie 2009

Ţara cu nume neinspirat: Fosta Republică Iugoslavă Macedonia

Is not fair! My country has more stupider name than yours!!
-Borat după ce ţara sa a luat locul al II-lea la concursul "Ţara cu cel mai idiot nume"-

Oare şi-a pus cineva vreodată întrebarea care ţară are cel mai neinspirat/idiot/cretin/tâmpit nume? Dacă s-ar face vreodată un concurs, cred că s-ar găsi candidaţi. Sifur, o grămadă de nume ne vin în minte. Să fie oare Togo, Tonga, Malawi?? Sau poate Guineea-Bissau ori Congo... Dar nici chiar Gabon sau Kazahstanul lui Borat nu sunt destul de bune pentru locul I.
Prima poziţie ar fi cu siguranţă ocupată de nimeni altcineva decât o ţară relativ apropiată de noi, şi anume Macedonia. Această ţară mai e cunoscută şi sub numele de FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). E o ţară mică de vreo două milioane de locuitori situată la SV de Bulgaria. Populaţia e alcătuită în proporţie de 65% de macedoneni, 25% albanezi, cărora nu le prea convine că nu fac parte din Albania şi la începutul mileniului au încercat (fără succes) să remedieze situaţia cu forţa armelor şi restul alte minorităţi, printre care turci, sârbi şi aromâni.

Până aici, toate bune şi frumoase. Problema este că bulgarii privesc Macedonia într-o manieră similară celei în care românii privesc Republica Moldova. În alte cuvinte, consideră că Macedonia ar trebui să facă parte din Bulgaria şi pe macedoneni îi consideră bulgari. Foarte frumos... Doar o singură problemă: macedonenii, spre deosebire de moldoveni, chiar vorbesc o limbă diferită şi cei mai mulţi dintre ei chiar au viziuni "politice" diferite de cele ale bulgarilor
(nu cred că Dumnezeu este bulgar şi că turcii ar trebui daţi afară din Europa). De asemenea, macedonenii nu sunt la fel de beţivi ca bulgarii şi ascultă şi alte genuri de muzică, în afară de chalga/manele, gen importat de la vecinii şi "fraţii" bulgari.

Cu toate că bulgarii sunt convinşi, nu chiar fără motiv, că macedonenii sunt, de fapt, de-ai lor, locuitorii Macedoniei nu sunt deloc convinşi şi neagă orice legătură cu Bulgaria. Am zis nu chiar fără motiv pentru că până acum 60 de ani, actualii macedoneni chiar vorbeau bulgăreşte, dar din cauza pericolului de separare de Iugoslavia, Tito a decis să-i transforme pe bulgarii de acolo în sârbi. Asta n-a reuşit, aşa că s-a trecut la planul B: crearea limbii macedonene şi a poporului macedonean. Deşi asta se poate traduce prin spălarea creierelor oamenilor de acolo, e totuşi o performanţă remarcabilă... În Republica Moldova, ruşii n-au obţinut decât română cu accent rusesc, nicidecum o "limbă moldovenească", cum unii par să aibă impresia.

Şi aşa, dintr-o dată, bulgarii s-au metamorfozat în macedoneni, care conform istoriei noii ţări, sunt urmaşii lui Alexandru cel Mare. Având în vedere că macedonenii moderni vorbesc o limbă slavă şi că n-au nicio legătură cu grecii antici, nu e o poveste deloc viabilă...







VS.







Şi tocmai din cau
za acestei impresii greşite ţara îşi ocupă bine-meritata poziţie de frunte în lista ţărilor cu cele mai tâmpite şi neinspirate nume. Vecinii greci sunt UN PIC supăraţi de alegerea pe care aşa-zişii macedoneni au făcut-o, din cauză că în Grecia există o provincie cu acelaşi nume. De aici până la un mic război diplomatic nu e cale lungă. Astfel, de 17 ani, cele două ţări se ceartă pe tema asta, fără a se fi avansat în vreun fel. Problema cea mare este pentru Macedonia: Grecia este deja de mult timp membru UE şi NATO şi n-are de gând să-şi dea acordul pentru intrarea ţării vecine în aceste structuri atâta timp cât îşi păstrează numele prost ales. Altă problemă e că după 60 de ani de spălare de creiere, un milion şi ceva de oameni chiar se cred macedoneni şi nici ei nu au de gând să renunţe.

Până acum s-au propus nume ca: Macedonia de Nord, Noua Macedonie, Macedonia de pe Vardar, Macedonia de Pădure parcă şi multe altele, toate, se pare neacceptabile. În scurt timp, probabil că actuala Fostă Republică Iugoslavă a Macedoniei, va fi cunoscută sub numele de TCTWFKAFYROM, prescurate de la The Country that was Formerly known as The Former Yugoslav Republic of Macedonia. Dar se poate ca până la urmă să-i dea seama că ăsta era deja fostul nume al ţării. Din cauza asta, grecii ar putea cerea schimbarea numelui în TCTWFKAAGPBWINGBWSS: The Country that was Formerly known as a Greek Province, but which isn't Greece because we say so... Sau poate pur şi simplu Grecia 2. Sau Bulgaria 2??

Eu m-am pierdut...

Niciun comentariu: