vineri, 4 septembrie 2009

Washington D.C.

Washington-ul e capitala Americii şi cel mai... european oraş de acolo cred. De pe coasta de est, cel puţin. Şi e cel mai locuibil oraş: nu se deloc aglomerat şi locuitorii săi nici nu au hobby-uri ca ciudate. Singura problemă e că e cam scump să stai acolo. Majoritatea celor care locuiesc în capitală stau cu chirie. Şi mulţi dintre cei care muncesc acolo vin din împrejurimi. Jumate sau trei sferturi din maşinile din Washington au numere de Virginia sau Maryland. Şi autostrăzile care intră şi ies din oraş au de la cinci la opt benzi.

Pentru o capitală e destul de mic: doar 590.000 de locuitori. Acum 50 de ani erau 800.000. Asta e. Taxele... Dar faptul e că de mărime a ceea ce noi am numi "un orăşel de provincie" nu e neobişnuit pentru SUA. Aproape toate capitalele de stat nu sunt în oraşul cel mai mare, ci într-unul mic de care n-a auzit nimeni. Dar fiind capitală e foarte curat, bine întreţinut ş.a.m.d. Păi preşedintele stă acolo, nu? Una peste alta, e foarte... obişnuit. În afară de faptul că e un oraş aproape perfect (sau aşa pare să fie) nu sunt prea multe de zis. Nu tu aglomeraţie, nu tu oameni necivilizaţi, nu tu ţărani în trafic, nu tu drogaţi... Dar fiind bucureştean, orice vizită într-un oraş civilizat e bine-venită.

Unul dintre motivele pentru care e aşa de curat ar fi că în interiorul Washington-ului nu se află clădiri care să genereze agitaţie sau poluare. Dacă aveaţi impresia că Pentagonul e în Washington, ei bine, v-aţi înşelat. E în Arlington, Virginia, la vreo 10 mile (15-16 km) de centru. Ca să nu mai zic de aeroport: 27 mile de centru (44 km). La fel şi cu sediul CIA, cunoscut şi ca Central Intelligence Incompetence Agency, la 12 mile (20 km). Dar nici de Pentagon şi nici de CIA nu poţi să te apropii prea mult fără nu-ştiu-ce permis special. Asta e, toate obiectivele de interes naţional sunt păzite excesiv de când cu 9/11.

The Pentagon, Arlington, VA;
Reconstruit după 9/11
CIA HQ, Langley, VA

Cât despre obiectivele turistice, şi alea sunt păzite şi semnificaţiile lor ţin de istoria de nici 250 de ani a Americii, de care ei sunt foarte mândri. First stop:

Arlington National Cemetery;
În vârf: Arlington Manor

Aici sunt înmormântaţi toţi militarii americani care au murit la datorie de la Războiul Civil încoace (1865-...). Printre personalităţi se află cei doi fraţi Kennedy: John şi Robert. Şi de vreo trei zile şi al treilea: Ted. Ştiu, numai americanii puteau să transforme un cimitir ACTIV într-un obiectiv turistic. Dar de fiecare dată când are loc o înmormântare perimetrul respectiv e închis publicului. Şi asta se întâmplă cam de 30 de ori pe zi, că momentan guvernul SUA e puţin ocupat în Iraq şi Afganistan. Concluzia ghidei grupului (născută în Germania, nu în America): Americans like war. They always did. They're good at it.

Păi le place pentru că exersează mult. Ţara aia nu are nici 250 de ani şi deja a fost implicată în 10-15 războaie notabile şi a declanşat altele. Şi le place să se (îi) bată mai ales cu oamenii mai închişi la culoare... Războaiele cele mai recente au fost în: Iraq (2003-...), Afganistan (2001-...), ar fi vrut ei şi în Venezuela cică dar nu puteau cu trei în acelaşi timp, Somalia (1992-1994), Iraq (1991), Panama (1989), Grenada (1983), El Salvador (1981), Vietnam (1959-1972, cel mai inutil şi cea mai umilitoare înfrângere), Cuba (1961), Guatemala (1954), Coreea (1950-1953). Ultimii albi cu care s-au luptat au fost GERMANII (1942-1945). Şi au făcut asta pentru simplul motiv că vroiau să conducă lumea în locul lor. Bullshit! That's the Americans' job!! Yeah, it's THEIR fuckin' job. Şi tot cu ei s-au bătut şi în Primul Război Mondial (1917-1918). Şi înainte de asta au mai fost "The Banana Wars" în America de Centrală şi de Sud (1907-1933, o serie de vreo şapte războaie), în Filipine (1899-1913) şi nenumărate războaie cu indienii (1785-1898). Asta e, cine-i puse să se aşeze pe pământurile americanilor înainte să vină ei?? Singurii albi cu care s-au mai bătut au fost englezii în Războiul de Independenţă (1776-1789) şi spaniolii (1898). Dar cei din urm[ nu se prea pun... Şi cu albi poate ar mai fi Kosovo şi Bosnia în anii '90, deşi nu s-au implicat direct, ci doar le-au furnizat armele cu care să se omoare unii pe alţii pe criterii etno-religioase.

Alte memoriale ce comemorează războaie cu oameni închişi la culoare:

Vietnam War Memorial
Korean War Memorial
World War II Memorial;
Ăsta e pentru un război cu oameni albi


Şi clădirile pe care le ştie toată lumea:

White House
Jefferson Memorial
Lincoln Memorial
Înăuntru, pe un tron înalt, Abraham Lincoln;
Singurul republican cinstit din istorie cred

U.S. Capitol (intrarea din spate);
Faţa e câteva postări m
ai în spate
Consecinţele paranoiei americanilor
Washington Monument
FBI HQ

Şi după cum ziceam, e cel mai locuibil oraş din câte am văzut. Problema e că îţi trebuie mulţi bani ca să stai acolo. Aşa arată o stradă tipică în Washington:


În legătură cu transportul în comun, ca oriunde în America, nu e recomandabil să te duci în staţia de autobuz, că s-ar putea să mori acolo aşteptând. Mai bine cu metroul. Pentru zonele pentru turişti, mai ales. E mult mai curat ca ăla din New York, nu are întârzieri mari, dar e foarte întunecat. Abia vezi pe unde mergi. Dacă eşti un tâlhar care îşi caută victima şi vrei un spaţiu întunecat în care să nu ţi se vadă faţa, metroul
din Washington e cel mai potrivit loc.


Ah, şi era să uit: intrările la toate muzeele, inclusiv la obiectivele din pozele de mai sus, sunt gratis.

Niciun comentariu: