marți, 1 septembrie 2009

New York City, New York -2-

Cred că jumate sau mai mult din maşinile din New York sunt taxiuri. Înainte să ajung acolo auzisem că dacă ai nevoie de un taxi nu trebuie decât să te duci pe marignea trotuarului şi să ridici mâna şi în cinci secunde ai lângă tine un taxi. Exact aşa şi este. Doar că nu e vorba de cinci secunde, ci doar de două sau trei. Tariful practicat e ceva mai mic decât în Bucureşti: 0,40 $/jumate de MILĂ. Asta înseamnă cam 1,40 lei/km. Majoritatea taximetriştilor din New York sunt "nou-veniţi": pakistanezi, indieni, mexicani, turci, arabi, chinezi sau africani. Dar asta nu e o problemă mare. Pakistanezii, cel puţin, că doar d'ăştia am nimerit, ştiu engleză bine şi te înţelegi uşor cu ei.

NY Yellow Cabs

Maşinile americane diferă de cele europene prin mărime. Sunt mari. Vizibil mai mari. Ăia conduc tancuri în loc de maşini. Ford, Lincoln, Cadillac, Chevrolet, Mercury, Hummer etc. Toate sunt foarte mari în ochii străinilor. Dar doar caroseria e mare. Probabil motorul şi portbagajul ocupă mult loc, că interiorul e identic cu al unui Logan românesc. Asta e, americanii nu pot să conducă maşini în ale căror portbagaje nu pot să îndese trei-patru cadavre şi ale căror motoare nu fac mult zgomot... Asta e, nu se simt bine altfel! What's this shit about saving gas and protecting the environment?? You wanna save gas?! Drive slower!! Damned Greenpeace activists trying to take away our noisy, fuel-inefficient and environment-unfriendly cars!

În Eastside, pe malul East River-ului se află sediul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Bucăţica de pământ pe care se află e considerată teritoriu internaţional şi nu aparţine SUA. În faţa clădirii sunt aşezate în ordine (aproape) alfabetică drapelurile tuturor ţărilor membre. Adică 192 până acum. Steaguri care nu se regăsesc în curtea ONU sunt cele ale Vaticanului, Teritoriilor Palestiniene, Saharei de Vest şi Taiwanului. Sunt în ordine aproape alfabetică pentru că România şi Moldova, de exemplu, sunt una lângă cealaltă deşi ar mai trebui să fie încă câteva 10-20 de ţări între ele. În curte sunt tot felul de statui şi sculpturi ciudate, simboluri ale păcii.

U.N. HQ

Afost odată în America, acum 100 de ani un om plin de bani. Un fel de Bill Gates. Şi având atâţia bani şi neştiind ce să facă cu ei, şi-a construit la vreo 10 străzi sub Central Park un complex de 21 de zgârie-nori pe care l-a numit Rockefeller Center. Astăzi, în afară de clădiri de birouri mai găzduieşte şi magazine şi restaurante. Jos, într-o piaţă înconjuartă de câteva statui mari şi de steagurile tuturor statelor americane vara sunt terase şi cafenele şi iarna e un patinoar mare. Nu foarte departe de Rockefeller Center se află Trump Tower, un turn al miliardarului cu acelaşi nume al zilelor noastre. Toţi miliardarii din America îşi fac sau ăşi făceau unul sau mai mulţi zgârie-nori la New York. Ce mă miră cel mai mult e că deşi Manhattan-ul e plin ochi de clădiri, tot timpul găsesc câte un spaţiu gol.

Rockefeller Center
Trump Tower

Puţin mai sus de Central Park, la intersecţia dintre Amsterdam (10th) Avenue şi 110th Street se află Catedrala Sasint John the Divine, a doua ca mărime din lume după San Pietro de la Vatican. Diferenţa dintre cele două e că cea din New York e în stil gotic şi e împărţită între catolici, anglicani, luterani şi chiar evrei. Un astfel de aranjament ar fi, în cel mai bun caz, ciudat oriunde altundeva în lume, dar pentru americani e ceva perfect normal şi nimănui nu i se pare că ar fi ceva ciudat în asta. Tocmai a fost redeschisă pentru public acum 10 luni, după un incendiu mare din 2001.

Saint John the Divine

Unul dintre cele mai cunoscute simboluluri ale New York-ului şi ale Americii e Statuia Libertăţii. Vizibilă din Battery Park (zona porturilor din sud) şi din orice clădire mai înaltă de 25 de etaje din zonă, e primul lucru pe care îl vedeau imigranţii care intrau în America prin New York până acum 45 de ani. Primită în dar de la francezi acum 123 de ani, azi e un obiectiv turistic pe o insulă mică. Vaporaşul face două opriri: Liberty Island, Ellis Island (500 m mai încolo) şi înapoi în Manhattan. La port: surpriză! Piuitoare de detectat metale ca la aeroport. În consecinţă trebuie să îţi goleşti bagajele, să le dai la scanat, să-ţi dai jos ceasul, cureaua, bijuteriile, cheile şi alte astfel de obiecte şi să te descalţi. Pe insulă e un parc mare în capătul căruia e statuia. Prin apropiere mai e un restaurant şi un GIFT SHOP. Ce-ar fi un obiectiv turistic fără gift shop? Din nefericire în flacăra statuii nu se mai urcă de câţiva ani din cauza lucrărilor de întreţinere. În consecinţă, nu se urcă decât pe plaftorma care susţine statuia la vreo 10 m mai sus. Şi trebuie să treci prin încă un rând de piuitoare ca să ajungi acolo, aşa că mai bine te lipseşti. Şi pe Ellis Island la Muzeul Imigraţiei se întâmplă acelaşi lucru, aşa că cel mai bine e să rămâi pe vapor mai ales că pe a doua insulă nici nu e mare lucru de văzut...

Statue of Liberty
Ellis Island, NY-NJ

Cică vine într-o zi băiatul lui Bin Laden acasă.
Ta-su-l întreabă:
-Ce-ai făcut azi la şcoală, fiule?

-Am luat 4 la geografie!

-Păi ce te-a întrebat?

-M-a întrebat care e cea mai înaltă clădire din New York şi am zis Empire State Building.

-Ei, las' că rezolvă tata!

Empire State Building

Nicio vizită la New York n-ar fi completă fără o urcare pe cel mai înalt punct din oraş. Etajele superioare sunt destinatze turiştilor. După statul la coadă la piuitoarele de rigoare şi la trei lifturi ajungi la etajul 86 de unde se vede toooooooot oraşul de jur împrejur. Există un mit conform căruia dacă arunci o monedă de 25 de cenţi de pe Empire State Building, până să ajungă jos prinde destulă viteză cât să găurească o maşină sau să omoare un om. Mi-am zis că ar fi o idee bună să încerc... Având în vedere faptul că n-am auzit sirene de ambulanţă, pe nimeni stringând "OUCH!" şi nicio alarmă de maşină şi nici n-am fost acuzat de accidental homicide, aş zice că mitul e neplauzibil. O monedă e pur şi simplu prea uşoară şi prea plată ca să poată face rău cuiva, chiar şi aruncată de la etajul 86. Tot urcuşul de 30-40 de minute costă 20$ pentru adulţi şi 16$ pentru studenţi. Mai există posibilitatea de a intra într-o cameră care simulează zborul unui elicopter pe deasupra oraşului şi se mai poate urca până la etajul 102. All this for a NOMINAL FEE. "Nominal fee" ăsta e cea mai tare expresie pe care am auzit-o în toată America. De reţinut e că orice lucru care e disponibil pentru un "nominal fee" e supraevaluat şi/sau nu-şi merită banii.

Alte locuri interesante din New York ar mai fi Central Park şi Museum Mile. Central Park e parcul mare din mijlocul oraşului, în care chiar e mai linişte decât pe stradă. Mult mai linişte. Museum Mile e o milă de muzee pe 5th Avenue. Dintre zecile de muzee de acolo sigur e ceva interesant pentru oricine. American Natural History Museum, de exemplu, are dinozauri şi planetariu: două etaje cu schelete adevărate de dinozauri şi două etaje cu steluţe. Mai există şi tot felul de cartiere cu specific etnic: Chinatown, Little Italy (înghiţit tot mai mult pe zi ce trece de Chinatown) sau cartierul coreean. Diferenţa dintre astea şi restul New York-ului e că toate chestiile sunt scrise în engleză şi în limba respectivă şi se găsesc multe restaurante cu specific, care dau porţii "americane" de mâncare.

Chinatown

Great city! I's really worth the 10 hour trip there.

Un comentariu:

Diana OANCEA spunea...

Imi doresc foarte mult sa ajung acolo, strang bani de 4 luni :). Ce-ai scris aici mi-a confirmat ca NY e exact cum il stiu si mi-l imaginez. Vreau si eu...