vineri, 23 aprilie 2010

Vulcanul din Islanda, care se numeşte...

Gata, e oficial! Pericolul norului de cenuşă a trecut. Traficul aerian a revenit la normal. Toate aeroporturile din Europa s-au redeschis, inclusiv cele din Scoţia şi Islanda, unde norul a stat cel mai mult. Timp de aproape o săptămână norul de cenuşă rezultat din erupţia vulcanului din Islanda a dat peste cap traficul în toată Europa, inclusiv în România. Singurele ţări din Europa ce nu au fost afectate au fost Grecia, Albania, Macedonia, Turcia şi Portugalia. În toate celelalte spaţiul aerian a fost închis fie complet, fie parţial.

Dar norul de cenuşă s-a retras şi chiar dacă a mai rămas în unele locuri, acum e destul de diluat încât să nu mai facă probleme nimănui. Şi partea cea mai bună, erupţia de acum nu a declanşat o eruţie a vulcanului de lângă, Katla, mult mai mare. Celui din urmă, toată lumea îi spunea pe nume. Dar dintr-un motiv sau altul toată lumea evita să spună numele vulcanului care a provocat tot haosului şi toată lumea făcea referire la el ca "vulcanul din Islanda".

Mda, Islanda e plină de vulcanmi. De fapt, chiar e ţara cu cel mai mare număr de vulcani, dacă nu mă înşel. În plus, de ce ar evita toată lumea să pronunţe un nume aşa de frumos şi de interesant ca Eyjafjallajökull?? Hmmm, nu pricep... Eyjafjallajökull. Să fie oare prea lung? Poate că da.

Dar deşi pare lung, nu e. Există altele şi mai rele. Numele marelui vulcan se pronunţă Ei-ia-fiatla-i ö-kut.S-o luăm pe bucăţi. În islandeză eyja înseamnă insulă, fjalla - munte şi jökull - gheţar. Simplu, nu? Da, dar chiar şi aşa, dacă eşti prezentator la un post de ştiri neislandez poate chair e mai bine să eviţi să spui numele ăsta sau să-i îi spui E-15 ("E" pentru că asta e prima literă şi "15" pentru cele 15 care urmează). Alţii au încercat şi nu le-a ieşit. Can I just call it Bob?



Eyjafjallajökull iarna
Eyjafjallajökull supărat
Eyjafjallajökull vara

Niciun comentariu: