duminică, 25 aprilie 2010

South park şi Coranul

بسم الله الرحمن الرحيم
الله أكبر
B'ism-illah ar-rahman ar-rahim
Allahu ak'bar

În numele lui Allah, cel mai puternic şi cel mai generos
Allah e mare

South Park Studios are o politică foarte interesantă cu privire la drepturile de autor şi la difuzarea episoadelor pe internet. Pe scurt: sunt gratis! Aşa ceva nu cred că mai face nimeni nicăieri mai devreme de doi-trei-cinci ani. NU în lumea în care cuvintele copyright şi drepturi de autor chiar înseamnă ceva. Deci România este exclusă automat din categoria asta. În fine, nu e chiar nelimitată treaba asta. Orice episod e disponibil pe site-ul lor o săptămână începând cu a doua zi după difuzare. După asta e scos din nou timp de patru săptămâni, după care e dat din nou publicului.

Însă acum câteva zile am intrat pe site-ul lor cu gândul de a vedea episodul aferent săptămânii ăsteia, intitulat pur şi simplu 201, continuare, logic al lui 200. Mare aniversare, mare: 14 ani de South Park. Dar în loc de episod am găsit următorul mesaj:


S-a zis cu freedom of speech... Yup, 9/11 changed everything. Să detaliez: South Park e un serial de animaţie în care producătorii fac mişto de oricine şi de orice în cel mai crunt mod posibil. În episodul 200 toate celebrităţile de care au făcut mişto vreodată cei din South Park se hotărăsc să-i dea în judecată. Pe lângă asta se hotărăsc să îl caute pe Profetul Mahomed pentru a afla care este secretul lui şi de ce nimeni nu face mişto el niciodată. Aparent în religia musulmană reprezentările grafice ale tuturor personajelor din Coran sunt strict interzise. Şi unii musulmani îşi manifestă nemulţumirea faţă de aceste reprezentări aruncându-i în aer, împuşcându-i sau decapitându-i pe cei care le produc. Exemplu: Theo van Gogh - Olanda.

În partea I a episodului Profetul Mahomed apare fie acoperit de o dungă neagră, fie costumat într-un costum al unei mascote Nesquik (parcă; o mascotă mare de tot, oricum) şi nu vorbeşte decât în şoaptă. Toate astea exact din motivele invocate mai devreme. Trebuie vizionat episodul pentru a înţelege totul. Aparent în varianta originală a părţii a II-a Mahomed apare necenzurat. Şi cei de la FOX şi de la South Park Studios s-au hotărât să-l scoată din toate reţelele TV şi de pe net până când nu cumva află cineva de la Al-Qaeda. Isteria asta a început în 2004, după publicarea unor caricaturi cu cel mai sfânt personaj al musulmanilor într-un ziar danez.

Jyllands Posten - 2004

Deşi şi-au cerut scuze public, musulmanii practicanţi din toată lumea au sărit în sus ca arşi când le-au văzut şi au cerut capul pe tavă al editorului şef, lucru care din fericire nu s-a întâmplat. Totuşi, chair nu-i înţeleg. Până acum nimeni nu s-a supărat (prea tare) pe cei de la South Park: nici catolicii, nici evreii, nici martorii lui Iehova, nici scientologii, nici budiştii, nici hinduşii şi nici David Blaine, deşi toţi au fost ridiculizaţi în repetate rânduri.

Acum, cu riscul de a fi linşat de musulmanii cărora le lipseşte o doagă o să pun pe blog şi o poză cu Profetul Mahomed, cum a fost prezentat într-un episod din South Park din 2001.

South Park 503 - Super Best Friends
(episod care a fost de asemenea scos de pe site)

Un comentariu:

Isa spunea...

Screw you, guys, I'm going homee!