duminică, 16 august 2009

Велико Търново

O destinaţie interesantă aproape de România, de Bucureşti adică, de la vecinii bulgari e Veliko Târnovo. Cunoscut şi ca Oraşul Ţarilor, e situat pe râul Yantra şi e fosta capitală a Bulgariei, pe vremea aia Ţaratul Vlaho-Bulgar. Oraşul medieval e pe trei dealuri: Trapeziţa, Ţareveţ şi Sveta Gora din nord-estul oraşului.

Iniţial o fortăreaţă bizantină, a devenit capitală în 1185 şi a rămas aşa până în 1393, când a fost cucerit de turci după un asediu de trei luni. În vremea sa de glorie se zice că era unul dintre cele mai frumoase oraşe din partea asta a lumii. Pe lângă bulgari, mai trăiau aici şi evrei, armeni şi catolici din occident. În timpul ocupaţiei otomane nu s-a schimbat mare lucru din specificul oraşului, spre deosebire de mare parte din restul ţării, unde au fost aşezaţi turci în locul sau lângă localnici, s-au construit moschei şi ocazional au fost distruse biserici, mănăstiri şi alte simboluri ale Bulgariei şi ale bulgarilor.

Ba chiar au avut loc două răscoale împotriva turcilor: în 1598 şi în 1686. Dar împreună cu restul ţării a rămas sub stăpânire turcească până în secolul al XIX-lea. În 1877 Bulgaria a scăpat înurma unui război de statutul de provincie turcească şi oraşul a redevenit capitală. De data asta doar pentru doi ani, după care a fost mutată la Sofia, unde este şi azi.

În 1908 declaraţia prin care Bulgaria îşi dobândea independenţa completă faţă de Turcia a fost semnată la Biserica celor Patruzeci de Martiri situată la poalele Trapeziţei. În 1965 oraşul a primit şi numele actual de Veliko Târnovo, până la acea vreme fiind cunoscut ca Târnovgrad sau Târnovo. Azi nu mai e decât un oraş-muzeu şi o destinaţie turistică aproape de noi care nu trebuie trecută cu vederea...

Biserica celor Patruzeci de Martiri văzută de pe Ţareveţ

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare din oraş

Intrarea în Oraşul Vechi; Biserica din vârf e restaurată şi
nu are icoane înăuntru, ci episoade importante
din istoria Bulgariei pictate într-un stil modern

În interiorul Oraşului Vechi (Ţareveţ)

Iată de ce le-a luat turcilor trei luni să cucerească oraşul

Jumate din casele din oraşul ăla stau să cadă în prăpastie
Seara, spectacol de lumini

Despre drum pot să zic că durează vreo trei ore (respectând limitările de viteză dese din Bulgaria). Atenţie, limitările trebuie respectate că miliţienii abia aştepată să te tragă pe dreapta; din când în când fac asta şi fără motiv, dar asta e o altă poveste. De asemena, drumul dintre Bucureşti şi Giurgiu a fost reparat aproape complet pe sensul de ducere şi pe mai mult de jumate pe sensul de întoarcere. Doar kilometrul de dinainte de graniţă a rămas la fel, aşa de impresie probabil... În Bulgaria, ieşirea din Ruse a fost refăcută şi ea şi e la standard de autostradă practic. Din nefericire e limitare 50 km/h. Şi sunt poziţionaţi startegic şi doi miliţieni să te întâmpine. În restul Bulgariei starea drumurilor e, în proporţie de 75% acceptabilă şi cred că s-au folosit de o pare din banii europeni să mai pună indicatoare că acum un an-doi era o lipsă acută în toată ţara. Din nefericire tot n-au învăţat să pună şi distanţe pe ele...

Niciun comentariu: