duminică, 31 iulie 2011

Kiryas Joel, NY

Care este cel mai sărac loc din Statele Unite ale Americii? Nu e vorba de vreun cartier sau suburbie de negri a vreunui oraş mare, nici de vreun sat din sud sau vreun orăşel părăsit din Midwest. Statistic vorbind, cel mai sărac loc din Statele Unite e un orăşel pe nume Kiryas Joel, situat la vreo 55 mile (88 km) de New York, unde venitul mediu al unei familii într-un an este de 15.000 $.


Ce are aşa de special la această aşezare? Populaţia este alcătuită aproape în totalitate de evrei. Deşi multă lume pare să creadă dintr-un motiv sau altul că majoritatea americanilor sunt evrei, în realitate numai vreo 2% dintre ei sunt şi aşezările în care să formeze majoritatea locuitorilor sunt foarte rare. Şi nu numai că aproape toţi locuitorii sunt evrei, sunt evrei ultra-ortodocşi.


Atunci de unde "sărăcia"? Evreii ultra-ortodocşi trăiesc respectând cu stricteţe legile Torei şi ale iudaismului tradiţional. Asta înseamnă că familiile lor sunt mari (în medie şase membri) şi că majoritatea femeilor (adică aproximativ jumătate din populaţia adultă) nu muncesc. Vârsta medie e cea mai scăzută din SUA: 15 ani. Cu toate astea, sărăcia nu este deloc vizibilă din cauză că cei mai mulţi locuitori (circa 65%) primesc ajutoare sociale. Aici poate contribuie şi caracterul... extrem de cumpătat (ca să nu zic zgârcit) pentru care sunt cunoscuţi evreii.


Kiryas Joel e o bucată din Europa evreiască de dinainte de Al II-lea Război Mondial. Limba dominantă nu este engleza, că în cele mai multe părţi ale SUA. Numai 6,2% din locuitori o vorbesc în mod curent. 89,9% din locuitori au ca limbă maternă yiddish (germană cu gramatică simplificată şi unele cuvinte împrumutate din ebraică). 2,3% vorbesc ebraică, 0,6% - spaniolă, 0,5% - maghiară şi 0,4% - rusă. Din vorbitorii de yiddish aproape jumate declară că vorbesc limba engleză "prost sau deloc". Peste o treime din vorbitorii de ebraică sunt în aceeaşi situaţie, sub 10% din vorbitorii de maghiară ştiu engleză şi niciunul dintre evreii ruşi nu cunoaşte limba engleză. Pe de altă parte, aproape toţi vorbitorii de spanoilă ştiu şi engleză. Una peste alta 43,3% din locuitorii orăşelului Kiryas Joel nu au cunoştinţe funcţionale de engleză.


Un comentariu:

anca spunea...

Doamne, cat de peste medie e venitul ala mediu!.... Incredibil!