duminică, 31 iulie 2011

Kiryas Joel, NY

Care este cel mai sărac loc din Statele Unite ale Americii? Nu e vorba de vreun cartier sau suburbie de negri a vreunui oraş mare, nici de vreun sat din sud sau vreun orăşel părăsit din Midwest. Statistic vorbind, cel mai sărac loc din Statele Unite e un orăşel pe nume Kiryas Joel, situat la vreo 55 mile (88 km) de New York, unde venitul mediu al unei familii într-un an este de 15.000 $.


Ce are aşa de special la această aşezare? Populaţia este alcătuită aproape în totalitate de evrei. Deşi multă lume pare să creadă dintr-un motiv sau altul că majoritatea americanilor sunt evrei, în realitate numai vreo 2% dintre ei sunt şi aşezările în care să formeze majoritatea locuitorilor sunt foarte rare. Şi nu numai că aproape toţi locuitorii sunt evrei, sunt evrei ultra-ortodocşi.


Atunci de unde "sărăcia"? Evreii ultra-ortodocşi trăiesc respectând cu stricteţe legile Torei şi ale iudaismului tradiţional. Asta înseamnă că familiile lor sunt mari (în medie şase membri) şi că majoritatea femeilor (adică aproximativ jumătate din populaţia adultă) nu muncesc. Vârsta medie e cea mai scăzută din SUA: 15 ani. Cu toate astea, sărăcia nu este deloc vizibilă din cauză că cei mai mulţi locuitori (circa 65%) primesc ajutoare sociale. Aici poate contribuie şi caracterul... extrem de cumpătat (ca să nu zic zgârcit) pentru care sunt cunoscuţi evreii.


Kiryas Joel e o bucată din Europa evreiască de dinainte de Al II-lea Război Mondial. Limba dominantă nu este engleza, că în cele mai multe părţi ale SUA. Numai 6,2% din locuitori o vorbesc în mod curent. 89,9% din locuitori au ca limbă maternă yiddish (germană cu gramatică simplificată şi unele cuvinte împrumutate din ebraică). 2,3% vorbesc ebraică, 0,6% - spaniolă, 0,5% - maghiară şi 0,4% - rusă. Din vorbitorii de yiddish aproape jumate declară că vorbesc limba engleză "prost sau deloc". Peste o treime din vorbitorii de ebraică sunt în aceeaşi situaţie, sub 10% din vorbitorii de maghiară ştiu engleză şi niciunul dintre evreii ruşi nu cunoaşte limba engleză. Pe de altă parte, aproape toţi vorbitorii de spanoilă ştiu şi engleză. Una peste alta 43,3% din locuitorii orăşelului Kiryas Joel nu au cunoştinţe funcţionale de engleză.


marți, 26 iulie 2011

BAC-ul în 2012

Având în vedere faptul că în anul 2011 au promovat BAC-ul doar 45% din elevi, subiectele de anul viitor vor arăta cam aşa:

Subiectul I (Limba şi Literatura Română)

Se dă textul: “Ana are mere”.

Pe foaia de examen sau pe o altă hârtie pe care o aveţi la îndemână, serveţel, ambalaj de ciocolată, etc. scrieţi răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Ce are Ana?
  2. Cine are mere?
  3. Extrageţi cel putin un fruct din text.
  4. Desenaţi un măr.
  5. Scrieţi un alt nume de fată în afară de Ana. Dacă nu vă amintiţi, e bun şi un nume de băiat.
  6. Alcătuiţi o scurtă compunere în care să povestiţi ce vă trece prin cap.
  7. Analizaţi textul în 3-4 pagini sau la alegere scrieţi un banc.

**********************************************

Subiectul II (Matematică)

  1. Aflaţi valoarea lui x din ecuaţia: x = 2.
  2. Suma a două numere este 4. Numerele sunt egale. Aflaţi măcar unul din cele două numere.
  3. Calistrat avea 10 ani când mama lui l-a ars cu un fier încins pentru că a luat un 9 la matematică. Câti ani are Calistrat la 2 ani după tristul eveniment?
  4. Desenaţi un pătrat.
  5. Imaginaţi-vă un trunchi de piramidă triunghiulară regulată.
  6. Puneţi în ordine crescătoare numerele: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
  7. Gândiţi-vă la două numere la alegere şi scrieţi-l pe cel mai mare.

**********************************************

Subiectul III (Istorie)

  1. Asociaţi următorii şefi de stat cu anii în care au murit: Burebista, Nicolae Ceauşescu – 44 î.Hr., 1989 d.Hr.
  2. Scrieţi un scurt text istoric folosind următoarele cuvinte: bătălie, democraţie, Ştefan cel Mare, porumb fiert, Decebal, 1600.
  3. Faceţi un portret al lui Deceneu aşa cum vi-l imaginaţi.
  4. Ordonaţi cronologic următoarele evenimente istorice: apariţia omului, Unirea de la 1600, majoratul lui Burebista, Unirea de la 1918.
  5. Ce ţară s-a format în urma Marii Uniri de la 1918?
  6. Deduceţi o calitate a domnitorului Radu cel Frumos analizând cu atenţie numele acestuia.
  7. Analizaţi comparativ în 2-3, maxim 4 cuvinte domnia de 2 luni a lui Ciubăr Vodă şi cea de 47 de ani a lui Ştefan cel Mare în Moldova. Încercaţi să analizaţi din cel putin 3 perspective şi să construiţi un text care să respecte rigorile unei scrieri istorice cu caracter academic. Depăşirea limitei de 4 cuvinte duce la excluderea din examen!

**********************************************

Subiectul IV (Geografie)

  1. Comparaţi din punct de vedere al altitudinii Vârful Moldoveanu şi Marea Neagră.
  2. Enumeraţi doi vecini ai României. Dacă nu vă amintiţi, enumeraţi doi vecini de-ai dumneavoastră de acasă.
  3. În maxim 7-8 pagini, analizaţi fauna, flora şi relieful complex al statului Vatican.
  4. În ce punct cardinal al României este situată Câmpia de Vest? Dacă nu ştiti ce este acela un punct cardinal puteţi să răspundeţi “Vest” şi să treceţi la subiectul următor.
  5. Pasuri şi trecători: Cine a spus “Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”?
  6. Alegeţi varianta corectă: Vârful Negoiu are altitudinea: a. 2535 metri b. 11 metri c. un miliard de metri d. altitudinea variază de la o zi la alta.
  7. Conform unor măsurători, Vârful Omu ar avea altitudinea de 2505 m, conform altor măsurători ar avea 2507 m. Care credeţi că este varianta corectă? Argumentaţi.
Sursa: http://www.facebook.com/Bancuri

miercuri, 20 iulie 2011

Povestea Magistralei 4 de metrou

Acum aproape trei săptămâni s-a extins reţeaua de metrou a Bucureştiului! Nu, nu e vorba de vreo linie nouă, Doamne fereşte! Doar două staţii, lucrare care conform Ministerului Transporturilor "nu a întârziat nici măcar o zi". O zi cu siguranţă că n-a întârziat. A întârziat 21 de ani... Şi ca să fie cât mai exactă descrierea, nici măcar nu a fost terminată lucrarea. Visul metroului din Bucureştii Noi e încă departe de a fi complet.


Pe lângă staţiile inaugurate (Jiului şi Parc Bazilescu), care sunt perfect normale şi nu au absolut nimic ieşit din comun, în plan mai erau alte două (Laminorului şi Străuleşti). Acum să detaliem povestea. Datele nu mi le mai amintesc cu exactitate, dar şirul evenimentelor e corect.
  • Octombrie 1988: Încep lucrările la Magistrala 4 de metrou. Termen iniţial de finalizare: septembrie 1990;
  • Decembrie 1989: Moare Nea Nicu. La fel ca în cazul altor proiecte de amploare, lucrările se opresc brusc la scurt timp;
  • După 1990: Lucrările continuă, dar într-un ritm foarte încet;
  • 1994: Se infiltrează apă din pânza freatică în tunelul care, apropo, era săpat încă din vremea în care mai trăia Ceauşescu;
  • ~1997-98: Tunelul e golit de apă. În timpul în care a fost inundat a servit drept mediu de exerciţii pentru scafandri;
  • 2000: Sunt date în folosinţă două staţii noi (Griviţa şi 1 Mai) şi două extensii la staţii deja existente (Gara de Nord 2 şi Basarab 2). Lucrările avansează în continuare în ritm de melc;
  • 2000-2010: La şantierele celor două staţii în construcţie apar în fiecare an noi termene de finalizare. O ordine aproximativă a acestora ar fi: 2004, 2005, 2006, ianuarie 2007. Urmează o pauză în care semnul nu se mai schimbă şi partea cu termen de finalizare e tăiată de tot. După se reia şirul: iunie 2009, septembrie 2010, ianuarie 2011, AUGUST 2011. În cele din urmă se hotărăsc să lase termenul final iulie 2011. Deci mă gândesc că e posibil ca în mintea lor să le fi dat în folosinţă chiar înainte de termen...;
  • ~2020: Premierul inaugurează ultimele două staţii ale Magistralei 4 de metrou cu o panglică mai lungă decât traseul în sine.
Astfel, extrapolând putem concluziona că Magistrala 5 (Drumul Taberei), de aproape două ori mai lungă decât Magistrala 4 va fi gata undeva în preajma anului 2040.

Lentile "pentru calculator"

De curând am fost să-mi schimb ochelarii. Nu pentru că s-au modificat dioptriile, că le am pe aceleaşi de peste cinci ani, ci pentru că ochelarii vechi deveniseră cam şantalii şi odată la două minute trebuia să-i împing la loc pe ochi.

Consultul - normal. Nu a fost primul, am mai făcut multe până acum, că doar port ochelari de jumătate de viaţă aproape. Casc ochii într-un aparat care nu ştiu exact ce face, dar îţi spune cam ce dioptrii îţi trebuie şi citesc ce mi se spune de pe un panou. După asta vine o întrebare pe care n-am mai primit-o până acum. Adică am mai primit-o, dar nu în contextul ăsta.
-Stai mult la calculator?
-Da, stau.
De asta am ajuns să am nevoie de ochelari, nu?
-Atunci nu vrei lentile speciale pentru calculator?

Păi vreau, da. De ce nu? Cică diferenţa de preţ nu ar fi foarte mare şi nici nu influenţează vederea negativ, nu? Definiţia lentilelor pentru calculator este următoarea: Sunt lentile special concepute pentru persoanele care stau foarte mult timp în faţa calculatorului (peste 6 ore/zi) ce au rolul de a îmbunătăţi şi menţene vederea la parametri normali eliminând stările de oboseală.

Însă definiţia asta omite unele lucruri. De exemplu, lentilele "pentru calculator" sunt uşor colorate... Aşa că dacă staţi într-o casă albă sau cu interiorul vopsit în alb sau dacă şcoala sau locul de muncă sunt vopsite în alb sau dacă bordul maşinii e alb sau maşina e albă, albul devine albastru deschis sau, după caz, verde deschis sau negricios, mai ales dacă nu bate soarele direct pe ele. Celelalte culori nu se schimbă prea mult sau schimbarea e insesizabilă, dar de la un moment dat încolo dispariţia albului din paleta de culori poate deveni enervantă. Al doilea detaliu ar fi diferenţă de preţ "mică". E un termen subiectiv. 70 lei în plus nu e tocmai o diferenţă "mică"...

sâmbătă, 9 iulie 2011

Ţara #194: Sudanul de Sud

Astăzi a apărut o nouă ţară. Al 54-lea stat al Africii şi al 194-lea al lumii. Prilej de sărbătoare şi de bucurie în Sudan, cu ocazia împărţirii ţării. Asta cel puţin în partea de sud, proaspăt devenită independentă, după un referendum în care peste 98% dintre alegători au votat pentru secesiune.


Dar sărbătoarea nu va fi una de durată. Nu e vorba despre o ţară de lumea a treia. E vorba de o ţară care speră ca într-o bună zi să devină ţară din lumea a treia. După două războaie civile a câte 20 de ani fiecare, soldate cu peste 2.500.000 de victime, noua ţară este o ruină, numai un sfert din populaţie este alfabetizată, în cele mai multe regiuni lipsesc până şi serviciile de bază şi în toată ţara există numai 30 km de drumuri pavate. Pe de altă parte, peste 75% din rezervele consistente de petrol al fostei Republici Sudan se găsesc în partea de sud.