vineri, 11 februarie 2011

România şi Schengen

Sunt mulţi care spun despre România că o să devină prima ţară care va fi dată afară din Uniunea Europeană. Şi ce să vezi? Deja apar semne că vest-europenii nu ne vor alături de ei. Iniţial era vorba ca România şi Bulgaria să intre în Spaţiul Schengen în martie 2011. Cel mai probabil, asta nu se va întâmpla.

În primul rând, ce înseamnă intrarea în Spaţiul Schengen? Pe scurt, eliminarea tuturor obstacolelor în deplasarea persoanelor şi mărfurilor către celelalte state membre Schengen (toată Uniunea Europeană, mai puţin Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Bulgaria şi România + Norvegia, Islanda şi Elveţia). Asta presupune eliminarea completa a formalităţilor vamale între statele membre.

Graniţa dintre Austria şi Germania
- nicio barieră, niciun control -

Spaţiul Schengen - roşu
Zona Euro - verde
Uniunea Europeană - albastru

Care sunt criteriile de intrare? E vorba mai mult de criterii tehnice, cum ar fi existenţa de terminale separate pentru zboruri interne, zboruri Schengen şi zboruri internaţionale în aeroporturile internaţionale, separarea punctelor de frantieră terestre pe aceleaşi criterii, armonizarea legislaţiei, supravegherea corespunzătoare a graniţelor externe etc.

În principiu am îndeplinit toate criteriile astea. Avem aeroporturile internaţionale şi punctele de trecere a frontierei împărţite cum trebuie şi avem camere de toate felurile şi echipamente de supraveghere de ultimă generaţie. Dar chestia e că nu e suficient doar să le avem, trebuie să le şi ţinem pornite. Ori la partea asta avem mari probleme. Suntem oficial cea mai coruptă ţară din U.E., împreună cu Bulgaria. Prin vamele noastre trece tot ce vrei şi ce nu vrei fără mari dificultăţi şi europenii sunt puţin îngrijoraţi din cauza asta.

Să luăm exemplul ţigărilor: până acum ţigările netimbrate şi netaxate venite din Ucraina, Moldova şi Serbia ajungeau peste tot prin ţară, în pieţele şi chioşcurile din toate oraşele ţării. În lipsa controalelor, ţigările astea nu s-ar mai opri doar la Bucureşti sau la Cluj, ci ar putea să ajungă foarte bine la Berlin sau Paris. Şi cazul ţigărilor e unul fericit. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu droguri şi arme de exemplu.

Cică se desfăşoară zilele astea "cea mai mare operaţiune anti-corupţie din istoria post-decembristă a României". Wow, tare! Dar de ce abia acum? De ce abia acum când ăia de la Comisia Europeană se gândesc serios să nu ne primească în Schengen arestăm 90 de poliţişti de frontieră şi vameşi corupţi? Chestiile astea se întâmplă de 20 de ani. Ţigări, că despre astea se vorbeşte cel mai mult, intră în România de foarte mult timp. De ce n-a făcut nimeni nimic până acum? Poate din acelaşi motiv pentru care babele din piaţă care vând brânză pe marginea trotuarului sunt amendate, dar ălora care vând ţigări netimbrate nu li se dau decât avertismente verbale. Cineva important nu vrea ca asta să se oprească pentru că face o grămadă de bani din toată afacerea asta.

Cei arestaţi până acum nu sunt decât baza piramidei şi arestările lor nu rezolvă mare lucru. De fapt sunt surpins că vămile alea încă mai funcţionează. Sau poate i-a arestat pe rând... Din câte am înţeles, e vorba de aproape tot personalul. Cred că ăia din Comisia Europeană, când au văzut brusc zeci de arestări s-au gândit aşa: Adică voi ştiaţi că se întâmplă asta??? Ştiaţi că TOŢI angajaţii din vămi sunt implicaţi în contrabandă şi n-aţi făcut nimic?? Aţi tolerat asta patru ani??! Spun doar patru ani, că doar de atâta timp suntem în U.E. şi spun "tolerat" ca să nu spun "făcut un sac de bani din asta". Una peste alta, dacă nu va mai fi arestat altcineva de mai de sus, şi probabil că nu va fi, ne vom face de râs (din nou) şi vom mai intra în Schengen când or zbura porcii.

Dar aplicând unul dintre principiile specifice României, şi anume "să moară şi capra vecinului", las' că nici bulgarii nu intră nicăieri. Nu sunt nici ăia cu mult mai breji ca noi. De fapt s-ar putea să fie ceva mai rău. Nu numai că sunt corupţi, dar încă au probleme mari cu crima organizată.

Niciun comentariu: