vineri, 21 ianuarie 2011

Americanii sunt proşti - demonstraţie ştiinţifică

În 2004 în Statele Unite ale Americii au avut loc alegeri prezidenţiale. La aceste alegeri poporul american a avut de ales între următorii:

John Kerry -democrat-
Educat la Yale, militar decorat în Vietnam,
fost avocat, fost guvernator şi senator de Massachussets

George Bush Jr. -republican-
Fost pilot militar, fost alcoolic,
fost guvernator al statului Texas,
omul care a început două războaie fără motiv
(Afganistan şi Iraq)

În nemărginita lui inteligenţă, poporul american l-a ales pe candidatul republican. Ba chiar i-au dat al doilea mandat. Ce-o fi fost în mintea lor? Probabil că nimic. Richard Lynn, autorul cărţii IQ and the Wealth of Nations, a făcut o comparaţie interesantă. În tabelul de mai jos, avem o listă cu toate statele componente ale Statelor Unite ale Americii, în ordinea IQ-ului. În cele colorate cu albastru a câştigat candidatul cu democrat, în cele cu roşu a câştigat candidatul republican.


După cum se poate vedea, avem două mase uniforme care aproape că nu se întrepătrund: una albastră, una roşie. Statele cu IQ peste 100, printre care cele se află unele dintre cele mai populate (New York, New Jersey, California sau Illinois) au votat cu John Kerry. Altele, mai ales cele din sud (Texas, Louisiana, Mississippi sau Nevada) au votat cu George Bush Jr. Şi în condiţiile în care George Bush are cel mai mic IQ dintre preşedinţii SUA, ar fi fost ciudat să se întâmple altfel. Tabelul de mai sus s-a tradus la sfârşitul alegerilor în vreo 30 de electori în plus pentru Bush.

Proşti, da' mulţi...

Niciun comentariu: