miercuri, 7 iulie 2010

Carting în Bucureşti

În multe parcuri din Bucureşti sunt piste de carturi. Cel puţin în Tineretului e. Şi la un moment dat era şi în Herăstrău. Toate bune şi frumoase, dar au o singură problemă: sunt prea mici. Termini imediat o tură şi nici nu prinzi cine-ştie-ce viteză. Dar, după cum am aflat ieri, asta se poate remedia. Soluţia e simplă.


AMC KART, Şoseaua de Centură nr. 5, Tunari. La nu mai 16 km de centrul oraşului există o pistă profesionistă de carturi (1240 m), unde are acces toată lumea. Mă rog, reformulez: are acces oricine are o maşină. Altfel e inaccesibil, că nu cred că ajung autobuzele până acolo. Din cauza traficului imprevizibil de pe centură (nu ai de unde să ştii dacă o să faci un kilometru într-o jumătate de minut sau în jumătate de oră) e recomandabil să mergi acolo prin Pipera. Deci, pe lângă Secţia de Poliţie unde se dă examenul auto şi de unde se ridică permise, pe noul pod peste calea ferată, intri în giratoriu şi de acolo încă vreo 5 km până la intrarea pe centură. La intrare viraţi la dreapta şi la vreo 100 m mai încolo e pista pe partea cealaltă a drumului.

De pe margine nu pare mare lucru: nişte indivizi cu înfăţişare amuzantă, care poartă pe cap nişte căşti cât ei se învârt pe un circuit până expiră timpul. Din cart lucrurile stau altfel. Eşti la mai puţin de 10 cm de sol, carturile VIREAZĂ MAI GREU decât o maşină obişnuită şi nici nu au suspensii. Dacă porţi haine XXL sau mai mari, gândeşte-te de două ori înainte să baţi drumul până acolo, că s-ar putea să nu încapi în scaunele de dimensiuni modeste (cam mult spus). Nu există ambreiaj şi schimbător de viteze, doar acceleraţie şi frână.



Părţi bune:
  • chiar dacă nu ai mai condus niciodată, nu e o mare problemă;
  • nu ai cum să te răstorni sau să te răneşti (decât dacă eşti destul de idiot să intri într-un zid - extrem de improbabil; sunt situate la o distanţă convenabilă de pistă).
Părţi proaste:
  • dacă apeşi acceleraţia şi frâna în acelaşi timp, cartul se opreşte, la fel şi cursa;
  • carturile nu au marşarier şi dacă te opreşti în cauciucurile de pe margine se opreşte şi cursa pentru tine;
  • CARTURILE NU AU OGLINZI.
Există două tipuri de carturi: 6cp şi 9 cp. La prima încercare nu ai voie decât cu cele de 6 cp. La sfârşitul cursei primeşti o foaie cu timpii şi vitezele medii. DECI REŢINE NUMĂRUL CARTULUI. Prima încercare: best time - ~1'20'', viteza medie maximă - 48 km/h. Dar e loc de mai bine.

Tarife normale::
  • cart 6,5 cp: 45 lei/10 min;
  • cart 9 cp: 60 lei/10 min.
Tarife reduse: Luni-Vineri, 12:00-17:00
  • cart 6,5 cp: 35 lei/10 min; (preţul din parcuri, doar că aici ai şi unde să mergi)
  • cart 9 cp: 50 lei/10 min.
Probabil că 10 minute vi se pare puţin. Nici o grijă, e suficient. Nu credeţi - duceţi-vă, încercaţi şi vorbim după. Şi preţul s-ar putea să pară cam piperat. Asta ar putea fi adevărat, dar condiţiile sunt mai bune decât în mod normal. Oricum, nu e ceva ce poţi face în fiecare zi. Dar nici la restaurant nu poţi să mănânci zilnic, nu? E bine ca înaintea unei vizite să consultaţi calendarul pentru a vedea dacă nu e închis în acea zi. Calendarul evenimentelor se găseşte pe site-ul lor în josul paginii de start.

Niciun comentariu: