vineri, 5 martie 2010

Muzica turcească

Dacă o să vreţi vreodată să ascultaţi ceva muzică din ţări în care se vorbesc alte limbi decât româna sau engleza, o alegere bună ar fi cu siguranţă Turcia. Chiar au muzică mişto (părerea mea). Şi nu, nu sunt manelist şi nu-mi plac manelele. Muzica turcească NU, subliniez - NU, trebuie confundată cu manelele. E adevărat că seamănă, dar nu e acelaşi lucru. Turcii pur şi simplu le-au dat inspiraţia bulgarilor peentru genul ăsta de muzică. Da, bulgarilor! Da, manelele au apărut în Bulgaria, nu în România. Bulgarii le-au inventat, nu românii. Şi dacă vă puteţi imagina aşa ceva, sunt chiar mai populare la ei decât la noi. Jesus Christ... Am aflat de la "cunoscători" ai genului că melodiile (?), să le zic aşa, din link-urile de dinainte au corespondente şi la "artiştii" din România. Ah, apropo, daţi click pe cuvintele cu roşu pe propria răspundere.

Şi totuşi de ce melodiile turceşti nu sunt manele? Păi în primul rând, muzica parcă sună altfel. Mai bine adică. Asta de datorează în principal faptului că nu sunt cântate de ţigani care au cu două clase mai mult ca trenul. În al doilea rând, şi cel mai important, versurile sunt normale. Nu prea găsim în Turcia melodii despre duşmani, valoare, femei, bani şi merţane. Nu ştiu în turcă decât câteva cuvinte, dar am găsit traduceri şi nu mi se păreau cu mult diferite decât versurile oricărui alt cântăreţ non-manelist din lume.

Mă rog, într-o primă fază cel puţin, din cauza felului în care sună limba turcă (de parcă bagă cuţitu-n tine când vorbesc), e cam greu să-ţi dai seama la o melodie dacă e vorba, de exemplu, de un cântec de dragoste sau de un strigăt de război. Dar dacă treci peste asta, nu-s deloc rele. Şi mulţi oameni din multe ţări se pare că sunt de aceeaşi părere. Prin ţări din vestul Europei în ultimii ani cântăreţii turci sunt din ce în ce mai populari. Bine, asta se întâmplă parţial şi din cauză că şări ca Germania şi Austria sunt din ce în ce mai pline de turci... Dar nu numai acolo:

Şımarık - 2000 - Cea mai ascultată melodie în altă limbă decât engleza din lume în acel an



Milli takım - 2002 - Cel mai bun imn al unei echipe de la campionatul mondial de fotbal



Şi se mai găsesc şi altele dacă e să căutăm. Ei, aşa stau lucrurile cu muzica modernă, care e aproape identică cu muzica lor de acum două-trei-patru sute de ani. În afară de muzică se ami laudă şi cu cel mai rapid dans din lume. Toată chestia e să nu le spui că e de fapt kurd, şi nu turcesc, că atâta-ţi trebuie. DIn punctul de vedere al guvernului şi al turcilor în general, cei 20% din cei 70 de milioane de locuitori ai ţării nu sunt kurzi, ci tot turci şi nu vorbesc altă limbă.

Dar nu scot numai lucruri mişto. Nu, le mai scapă şi tâmpenii. Nu, situaţia nu e în întregime roz. Sau dacă mă gândesc mai bine e într-adevăr... roz.

Köçekler - Ca să-l citez pe constantinoshellas08, posesor de cont pe YouTube, care a postat un film asemănător: "Gay turkish dance - must to see!!"



Oooo, de ce ar zice oare cineva despre dansul ăsta că e gay?? Ce are? Numai nişte oameni care n-au altceva mai bun de făcut ar zice una ca asta... Bă, grecii ăştia sunt nişte oameni răi! Acum vreo trei ani când am fost în Turcia, de fapt când mă întorceam, în autocar ne-au pus un DVD cu muzică de-a lor. Şi la un moment dat, chiar când eram în vamă şi când venea un vameş să ne ia paşapoartele, începe cântecul ăsta (cu tot cu videoclip, evident). Cum îmi dau seama despre ce e vorba, mă întorc la prietenul de pe scaunul din stânga mea:
- Ce-i asta frate??
La care vameşul, care era cu vreo două scaune mai în faţă, într-o română stricată, dar aparent cu un vocabular destul de bogat:
- Dans tradisional la Turchia! [Şi după ce mai ia două paşapoarte:] P***nari!

3 comentarii:

Piperusha spunea...

Apropos de gay, manele (chalga) si bulgari. Azis n-are deloc melodii rele..

Uite asta de exemplu

http://www.youtube.com/watch?v=3FKgnqmRBEA

Si versurile sunt ok, am gasit traducerea aici:

http://lyricstranslate.com/en/Mila-moiaangel-moi-My-darlingmy-angel.html

Lady Gaga ain`t got nothin` on that one :) Iar eu una ii admir curajul.

Alexandlu™ spunea...

Hey...ca sa iti arat un dans turcesc ce mie personal mi-a placut,intra pe
http://sweet-petal-of-hope.blogspot.com/2009/04/kolbasti-amazing-turkish-dance.html
si arunca o privire,

Stefan114 spunea...

@Piperusha: Da, în Bulgaria sunt mulţi cântăreţi a căror muzică e încadrată în categoria chalga fără să fir neapărat ce ştim noi că sunt manelele aici. Cred că ei folosesc termenul de chalga pentru muzica pop în general. Şi da, ai dreptate: Lady Gaga ainţt got nothing on Azis :))

@Alexandru: Da, îmi place. Şi ăla chiar e turcesc, şi nu kurd.