miercuri, 24 martie 2010

Ne-o cenzurat bloagele chinejii. Săriţi, bă!

Tocmai mă uitam pe flagcounter şi am obervat că am ajuns la un număr impresionant de ţări: 47. În trei luni am adunat 47 de steaguri de pe trei continente şi din două emisfere. Azi am avut un vizitator din Teritoriile Palestiniene, de exemplu. Dar există un steag care nu va apărea niciodată în listă: China. Deja am Hong Kong şi Singapore, dar China nu va apărea prea curând. Ca să fiu mai exact, Republica Populară Chineză nu va apărea pe listă.

Aparent, în viziunea cenzorilor chinezi, blogul meu, împreună cu celelalte câteva sute de mii găzduite de blogger.com, au conţinut incorect din punct de vedere politic, ce poate pune în pericol securitatea şi pacea din interiorul RPC şi integritatea acesteia. Se pare că cenzura din ziare, reviste, radio şi televiziune a devenit ceva banal şi e nevoie de astfel de măsuri din ce în ce mai sofisticate.

De fapt internetul de care are parte cea mai mare parte a poporului chinez e filtrat la intrarea în ţară. Şi când chinezii se apucă de aşa o chestie, e întotdeauna la scară mare. Există peste 50.000 de oameni care sunt angajaţi să "dirijeze" traficul. Servicul poartă numele în China de Jindun Gongcheng (金盾工程 - Proiectul Scutul de Aur), dar în restul lumii e cunoscut sub denumirea de The Great Firewall of China.

Administratorii scutului de aur la o cafea,
discutând despre ce să mai blocheze


În afară de blogger.com, alte site-uri blocate în China sunt cele ale unor organizaţii umanitare ca Amnesty International, alte platforme de bloguri (Wordpress), site-urile de socializare (hi5, Facebook, Orkut), site-uri ale agenţiilor de ştiri internaţionale (CNN, NBC, Euronews, BBC - doar varianta în limba chineză a site-ului), site-uri porno sau cu conţinut obscen sau violent, site-urile oficiale ale guvernelor unor ţări care au rupt relaţiile diplomatice cu RPC şi cam orice legat de guvernul din Taiwan, Tibet sau evenimentele de la Tiananmen din iunie 1989. Pe listă mai intră şi YouTube şi Wikipedia, care când e închisă, când e deschisă. Pe scurt, orice site care critică regimul sau care ar putea să-i aducă critici.


În privinţa motoarelor de căutare, în China există variante speciale ale Google şi Yahoo proiectate în aşa fel încât să nu afişeze site-uri interzise de guvern. Am încercat acum câteva zile google.cn. Fiind în România şi n în China, am reuşit să intru pe YouTube direct de pe Google fără probleme. Însă când am căutat "天安门1989 - Tiananmen 1989" nu am reuşit să găsesc nimic "interesant". Aparent nimeni în China nu ştie exact ce s-a întâmplat acolo, ci doar "a auzit poveşti".

Dacă vrei să-ţi faci blog în China, există câteva platforme în China, printre care my1510.cn. Doar că trebuie să te înregistrezi cu numele tău REAL şi să-ţi laşi datele de contact. Şi dacă scrii ceva necorespunzător poţi să te trezeşti cu orice de la o mustrare la un glonte în cap, în valoare de 7 yuani.

Singurele zone care nu se află sub protecţia scutului de aur/zidului de foc sunt Hong Kong, Macao şi Taiwan, care nu se află sub controlul direct al Beijing-ului, fiind ori regiuni administrative speciale ori "provincii separatiste"/ţări separate nerecunoscute oficial.

Jos cenzura!
检查!

5 comentarii:

Anonim spunea...

probabil ca daca nu se petreceau cele din 89 si noi acum....am fi blogguit despre madame lenuta si nea nicu,preamarindu-i si comentand posturile "tovarasilor bloggeri":))

Stefan114 spunea...

De fapt dacă nu se întâmplau cele din '89 n-am fi blogguit deloc că Nea Nicu intenţiona să transforme România într-o mică Coree de Nord. Şi tovarăşul Kim Jong Il, cel mai iubit dintre fiii Coreei, consideră că internetul este prea dăunător pentru clasa muncitoare, aşa că e tăiat de tot acolo.

Sadd spunea...

ai ce ai tu cu chinezii si comunistii :)),acolo e totul lapte si miere:D

Stefan114 spunea...

@Sadd: Da, m-ai citit imediat. Nu sunt decât un agitator politic al cărui singur scop este să distrugă imaginea paradisului socialist din Republica Populară Chineză şi Repuplica Populară Democrată Coreeană :))

Andreea spunea...

Referitor la treaba asta...eu iti zic ca jumatate din site-urile internetului sunt cenzurate in China. Pana si motorul de cautare Google a fost suspendat. Aici esti liber sa protestezi, daca erai acum in China si faceai treaba asta...sigur erai legat demult :). Daca inca esti interesat sa inveti limba chineza, poti sa-ti cumperi "Chineza pentru incepatori" un ghid nou de la editura Niculescu aparut in librarii, interesant si educativ, la care am lucrat si eu cu drag.