sâmbătă, 21 mai 2011

Eurovision 2012 - Baku, Azerbaidjan


S-a decis acum vreo săptămână: Eurovision-ul de la anul va fi găzduit de Azerbaidjan, ţara câştigătoare de anul ăsta. Nimic interesant aici: ei au venit, au cântat frumos, lumea i-a votat, juriile i-au votat şi în consecinţă, au câştigat. Dar, Doamne, ce lume proastă!

Înainte de finală piesa câştigătoare avea approval rating de peste 90%. Mi se pare corect, de vreme ce chiar e o piesă bună. În următoarele câteva zile, rating-ul a scăzut la vreo 60%. Ce să vezi, după ce i-a votat toată Europa, şi-au amintit cu toţii că: Azerbaidjan nu e în Europa, n-au ce căuta la Eurovision, melodia e proastă, sistemul de vot nu-i bun, azerii sunt musulmani şi... arabi.

Azerbaidjan e în Europa. Cât la sută, depinde pe cine întrebi. În funcţie de delimitarea continentului european în zona Caucazului, între 20% şi 50% din tot Azerbaidjanul e în Europa, şi deci pot să participe la Eurovision. La urma urmei, Armenia, Cipru, Israel (ţări din afara Europei din punct de vedere geografic) şi Turcia (doar 3% în Europa) participă. Melodia e bună, merita un loc bun, poate nu unu, dar cetăţenii Europei şi juriile din fiecare ţară i-au votat. Şi de câţiva ani sistemul de vot nu mai e incorect, că rezultatul final e 50-50. Azerii, da sunt musulmani, dar la fel sunt şi albanezii şi bosniacii şi de ăia nu zice nimeni nimic. Dar arabi nu sunt în niciun caz, n-au nicio tangenţă cu ei. Azerii nu sunt deloc bronzaţi, majoritatea sunt albi ca laptele, că d'asta sunt caucazieni şi limba pe care o vorbesc seamănă cu turca, nu cu araba.

Eu mi-aş pune altă întrebare: acum că au câştigat, au unde să organizeze un concurs de genul ăsta. Şi noi, românii, ne-am pus aceeaşi întrebare şi am ajuns la concluzia că noi nu prea avem. Şi situaţia economică, politică, socială şi de orice alt fel, chiar dacă pare greu de crezut, e mult mai bună decât a azerilor. Aşa că sunt şanse mari ca Baku 2012 să se transforme în Istanbul 2012, că tot se înţeleg bine cu fraţii lor turci.

Dar în caz că într-adevăr au unde să ţină un astfel de concurs la ei acasă, un lucru e aproape singur: Armenia o să lipsească. Relaţiile dintre Azerbaidjan şi Armenia, deşi sunt ţări vecine, nu esunt dintre cele mai bune. Din 1994 se bat pentru controlul unei regiuni din Azerbaidjan, Nagorno-Karabakh, populată aproape integral de armeni, actualmente aflată sub ocupaţie militară armeană. Şi certurile astea se văd clar în concurs. Acum patru ani Azerbaidjanul a băgat publicitate în timp ce s-a difuzat piesa Armeniei. Acum doi ani au fost mai subtili: la sfârşitul piesei Armeniei nu au afişat niciun număr de telefon la care publicul să poată suna sau trimite SMS-uri.

Niciun comentariu: