marți, 8 martie 2011

Motorina mai scumpă decât benzina???

Toată lumea se plânge zilele astea că benzina e scumpă. Şi asta n-ar fi nimic, dar scumpirile din ultima vreme pur şi simplu nu par să aibă nicio logică. Azi când am intrat la benzinărie să fac plinul am aruncat o privire şi pe panoul de la intrare. În afară de preţul de 5,30 lei/L, am observat ceva chiar mai ciudat. Să începem cu puţină ştiinţă.

Benzina e un amestec lichid provenit de petrol prin distilare şi îmbunătăţit cu benzenuri, pentru a mări cifra octanică, orice ar fi aia, folosit drept combustibil la motoarele cu combustie internă. Din asta folosesc eu la maşina mea. Dacă alimentezi de la pompa cu negru cică e nasol. Şi uite aşa ajungem şi la motorină. Motorina este un combustibil lichid folosit pentru motoarele Diesel provenit din distilarea petrolului ŞI ATÂT.

Adică din câte înţeleg e un produs mai de bază şi mai puţin complex decât benzina. Deci ar trebui să fie mai ieftin, nu? Până să examinez preţurile de azi, eram absolut convins că aşa şi e la orice benzinărie. Dar cei din grupul OMV-Petrom au o părere uşor diferită. Aşa arăta panoul cu preţurile astăzi pe la prânz:


Păi dacă motorina e produs inferior şi se fabrică mai uşor ca benzina, de ce e mai scumpă cu trei bani? Benzina şi motorina sunt fiecare de câte două feluri: una mai bună şi alta mai proastă, nu ştiu sigur care e diferenţa. La sortimentul inferior diferenţa e în primul rând foarte mică, în al doilea rând e invers faţă de cum ar trebui să fie. Există oare vreo explicaţie (logică) pentru asta? Dar dacă ne gândim că indiferent dacă se întâmplă ceva sau nu pe piaţa internaţională a petrolului la noi benzina se scumpeşte, nu ar trebui să pară aşa ciudat. Şi ce e grav e că acum chiar se întâmplă ceva: Lumea Arabă, adică unele dintre principalele ţări furnizoare de petrol (ex: Libia, Egipt, Bahrain) sunt întoarse pe dos.

Un comentariu:

Rafael spunea...

halal viata in romania