duminică, 1 august 2010

Kuşadası, Aydın, Turcia

Dacă vreţi o vacanţă la mare undeva în afara României, la preţuri comparabile cu România, dar cu servicii mai bune, Turcia sau Grecia sunt cele mai bune idei. În momentul de faţă, mai bine Turcia decât Grecia, că acolo nu sunt greve şi nici proteste, nici în transporturi, nici în vămi, nicăieri. Plajele, cele mai multe, sunt mai curate decât în România, la fel şi apa. Nu sunt alge prin apă şi nici peşti morţi pe plaje, care am auzit că sunt cea mai nouă "atracţie" pe litoralul nostru.

Şi în plus faţă de România, dacă te saturi de stat la plajă, mai ai şi alte lucruri de văzut sau de făcut în oraş şi în jurul lui. De exemplu, la 2o km de centru se află Efes. Nu, nu e vorba de bere, ci de oraşul antic. Ruinele lui, mai exact. E cea mai bine conservată cetate antică grecească, a fost dezgropată numai în proporţie de 20% şi în fiecare săptămână apare ceva nou pe undeva. La 160 km spre est dăm de Pamukkale, fenomen natural unic în lume: un deal alb din calcar, cu izvoare termale, în vârful căruia se află altă cetate grecească: Hierapolis. Dacă vii cu autocarul dinspre Çanakkale cel mai probabil vei trece şi prin Troia şi Bergama, aţi ghicit, alte cetăţi greceşti. Ciudat, având în vedere că suntem în Turcia, nu? Se poate, dar jumate din Grecia Antică e de fapt în interiorul graniţei Turciei moderne, şi normal, mare parte din istoria lor e tot acolo.















Troia Pamukkale















Bergama Efes

Oraşul în sine e destul de interesant şi în afară de plaje şi restaurante ar mai fin câteva puncte de interes. În turcă, numele oraşului înseamnă "Insula păsărilor" (kuş - pasăre, ada - insulă). Pe insula care dă numele oraşului există un castel veneţian vechi de 500 de ani, restaurat. Vizavi de insulă au construit şi o biserică, din care nu a mai rămas decât turnul cu ceas, care azi e în curtea unui restaurant. Nu în ultimul rând, tot în centru există şi un bazar, neacoperit, în mijlocul căruia e o moschee veche de aproape 400 de ani. Dacă te duci acolo la cumpărături, se pot întâmpla două lucruri: pe de-o parte poţi fi jefuit, sau mai bine zis, tras pe sfoară sau poţi să scoţi un preţ mai bun decât în magazinele obişnuite. Totul depinde de cât de bine te descurci ce negocierea. Dar dacă le dai de înţeles că eşti din România ai un avantaj din start. Turcilor le place mai mult de români decât ne place nouă de noi înşine şi le place de Hagi mai mult decât ne place nouă de el... Preţurile cele mai bune sunt pentru albanezi, bosniaci şi români şi cele mai mari pentru americani, englezi şi bulgari.

Castelul Veneţian
Turnul cu ceas
Kaleiçi Camîi - exterior
şi interior


Deci, să recapitulăm. România - alge în apă, peşti morţi pe plajă şi în afară de baie şi plajă nu mai e altceva de făcut. Turcia - apă curată, plaje curate şi alte lucruri interesante de văzut. Totul, la preţuri comparabile ce cele de la noi. Deci, de ce m-aş duce în România la mare?

Niciun comentariu: