duminică, 30 mai 2010

Eurovision 2010



Azerbaidjan - Multă lume are impresia că ţara asta nu are ce căuta la consursul ăsta pe motiv că nu e în Europa. Ei bine, e. Nu în totalitate, doar pe jumate. Pe lângă Baku, capitala, se termină Europa şi începe Asia. Şi în consecinţă, de trei ani participă la Eurovision şi, culmea, au luat locuri bune de fiecare dată. Anul acesta Azerbaidjan a avut cea mai mare campanie de promovarea a piesei participante (1.000.000 euro), fiind plasată printre favorite. Cu toate astea a luat doar locul 5.



Spania - Dacă ar fi lipsit incedentul de lamijlocul piesei, probabil că ar fi trecut neobservată piesa lor. Individul de la 1:12 care intră neinvitat pe scenă nu e la primul incident de genul ăsta. E catalan, e cunoscut sub numele de Jimmy Jump şi şi-a făcut un hobby din asta.



Moldova - Or fi fraţii noştri, dar piesa cu care s-au afişat anul ăsta nu e bună de nimic. Mă mir că au trecut de semi-finală. Şi acum că am şi văzut punctajele de acolo, au avut mare noroc. Muzică – proastă, costumaţie – jalnică, engleza – de calitate îndoielnică. “We have no progressive future, I know your lying nature.” Sigur Google Translate a jucat un rol important în conceperea versurilor. Şi costumaţia pe care am menţionat-o mai devreme ridică serioase semne de întrebare cu privire la sexul sau orientarea sexuală a unora dintre intrepreţi. Acesta e cazul şi la ceilalţi vecini ai noştri...




Serbia – Doar că piesa lor parcă e bună. Ciudată, nu se aseamănă cu celelalte din concurs şi de la Eurovision în general, dar bună. Muzică şi versuri: Goran Bregović. Da’ bine că-i e în sârbă, iugoslavă sau cum îi mai spune limbii ăleia şi nu înţelege lumea ce spune...




Armenia – Participă de puţin timp în concurs, dar au luat locuri bune de fiecare dată. Parţial pentru că armenii sunt răspândiţi peste tot în Europa, parţial pentru că au avut melodii bune. Anul ăsta nu a fost o excepţie şi cum-necum, cu o piesă despre caisă, fructul lor naţional, au ajuns pe locul 7, deşi poate ar fi meritat mai mult.




Belarus – În timpul piesei lor m-am dus la baie. Aparent n-am pierdut mare lucru. Penultimul loc, i-au întrecut la limită pe englezi numai şi numai datorită celor 12 puncte venite de la georgieni, care probabil nu vroiau să le dea ruşilor şi în afară de bieloruşi nu mai aveau alcuiva cui să le dea.




Irlanda – După ce au câştigat Eurovision de şapte ori, a urmat o perioadă de rezultate slabe. Reprezentanta Irlandei de anul acesta a câştigat ediţia din 1993. Hai să facem acum ca la Radio Erevan: nu au luat locul I, ci locul III şi nu de la cap, ci de la coadă. Deci seria de rezultate proaste nu s-a terminat încă.




Grecia – Obiectivul Greciei era plasarea între primii cinci. Nu de alta, dar ţara se prăbuşeşte şi în cazul unui rezultat mai prost e posibil să nu îi mai vedem la anul din cauza lipsei banilor. Nu au luat decât locul 8, aşa că om trăi şi om vedea.




Turcia – Ceva neobişnuit s-a întâmplat cu Turcia anul ăsta: nu s-au mai afişat cu o melodie tradiţională de-a lor şi au ales să vină cu o combinaţie ciudată între rock şi nu ştiu exact ce. Rezultatul n-a fost deloc rău şi în consecinţă au ocupat locul 2. Asta e posibil să se fi întâmplat oricum că doar Germania, Austria, Olanda, Belgia şi Elveţia sunt pline de turci.




Franţa – Cântecul Franţei ne-a confirmat două lucruri bine ştiute.

1) Francezii sunt pe cale de dispariţie, în cazul de faţă în favoarea congolezilor.

2) E sub demintatea lor să înveţe engleză.




ROMÂNIA – Incredibil, după trei ani de poziţii codaşe am urcat pe podium. Piesa – deloc rea. Nu era cotată printre favorite, dar a prins la publoc. Un pian dublu, mult foc, Ovi locuieşte în Norvegia ş iare cetăţenie norvegiană şi nişte dansatoare/cântăreţe în spate care parcă ar fi îmbrăcate cu struţi morţi şi versuri într-o engleză corectă, spre deosebire de multe dintre celelalte piese. Rezultat: locul 3. Felicitări!




RusiaCam lentă, cam deprimantă şio pe deasupra cu un accent englezesc cam prost. Locul 11, dar numai pentru că există comunităţi mari de ruşi în Belarus, Ucraina, Moldova, Armenia, ISrael, Estonia şi Letonia.




GERMANIA – Mi-e neclar cum de a ajuns să câştige. Nu mi se pare deosebită melodia, dar celei mai mari părţi a Europei i-a plăcut. Noi am fost printre puţinele ţări care au acordat un punctaj mai mic decât 8.




Israel – Aparent ţara asta nu are ce căuta la EUROvision. Europa se termină cam 1.000 km mai sus, la Istanbul. Dar mai mult de jumate dintre evreii de acolo îşi au originile în Europa şi se pare că Israelul e considerat ţară europeană din punct de vedere “cultural”, la fel ca şi Armenia, care şi ea a ratat poziţionarea geografică în Europa, dar numai cu 100-200 km. Melodia – o baladă, în întregime în ebraică, compusă bine, intrepretată bine, considerată de specialişti printre cele mai bune din concurs. Dar e prea bună pentru binele ei. Pentru Eurovision, vreau să zic. Deci, doar locul 14.




Danemarca – Una dintre melodiile cotate printre cele fruntaşe. Atât de bună de fapt încât le-am dat lor cele 12 puncte în loc să le dăm moldovenilor. bine, la ce melodie au avut nici nu mă mir. Locul 4, la mică distanţă de România.


În final să facem un rezumat al primelor zece poziţii: trei din Europa de est (România, Georgia, Ucraina), trei din Europa de vest (Germania, Danemarca, Belgia), trei numai parţial în Europa (Turcia, Azerbaidjan, Georgia) şi una din afara Europei (Armenia).

3 comentarii:

wolfz spunea...

salut! imi place siteul tau, daca doresti sa facem schimb de link sau banner intra aici http://woflz.wordpress.com/link-exchange/

Rubby-Roy spunea...

"Ceva neobişnuit s-a întâmplat cu Turcia anul ăsta: nu s-au mai afişat cu o melodie tradiţională de-a lor şi au ales să vină cu o combinaţie ciudată între rock şi nu ştiu exact ce."

Îţi zic eu ce: manele. Uită-te la secunda 36 şi imaginează-ţi-l pe Costi Ioniţă cântând. Sună perfect manelistic.
Şi să zicem că are şi un pic de influenţe rap(dar asta au şi manelele).

Deci.. am clasificat-o. Melodia Turciei este o manea rock!

Şi uite aşa am făcut pace între roacări şi manelişti.

Cosmin Oana spunea...

Sunt de acord cu tine. Si eu cred ca Eurovision-ul de anul acesta a fost o degringolada totala, mai ales in ceea ce priveste pozitiile fruntase.

http://dalelucosmin.blogspot.com/2010/06/eurovision-2010.html