luni, 15 februarie 2010

Global warming my ass!

Temperaturi negative de la -20 la -10°C. Vânt puternic. Jumătate de metru de zăpadă. fenomene înregistrate în repetate rânduri în ultimele săptămâni. Până aici nimic neobişnuit, nu? Fenomene normale în lunile astea. Da, dar în Siberia sau Laponia. Şi nu vorbesc de ele, ci de ROMÂNIA. Ce s-a întâmplat cu încălzirae globală?! De ce nu-şi face datoria?? Acum vreo cinci-şase ani am văzut un documentar în care spuneau că în zona ţării noastre peste 15-20 de ani vor putea creşte palmieri. Hmmm, poate există vreo specie de palmier siberian, că ăia din Grecia sau Africa n-or să reziste la -20°C îngropaţi în zăpadă, că doar nu-s ghiocei.

Dar să privim partea bună. Peisajul e de o frumuseţe de nedescris, e ca un tablou. Şi chiar vorbesc serios, pentru că pe aşa o vreme nu se mişcă NIMIC. Priveliştea e mirifică, zăpada e de un alb pur, peisajul e imaculat şi încă câteva clişee pe care trebuia să le folosesc în "compunerile" din clasele I-IV, lua-le-ar dracu' să le ia! Pe scurt, de pe fereastră totul arăta extraordinar. Problema era dacă aveai treabă dincolo de fereastră...


Şi la noi, şi în Washington şi New York, unde s-au petrecut aceleaşi fenomene. Doar că ei fiind americani şi noi fiind români, peste ocean s-a rezolvat ceva mai repede. Printre probleme s-a numărat faptul că pe tot parcursul ultimelor trei săptămâni n-am prea putut să merg cu maşina. Asta e, în afara bulevardelor mari nu se intră cu utilajele de deszăpezire decât atunci când înfloresc pomii. De departe, cele mai rele au fost ultimele şapte-opt zile. Însă vremea asta combinată cu reacţia promptă a primăriei şi a firmelor care se ocupă cu deszăpezirea a prilejuit tot felul de activităţi sportive specifice sezonului, după cum urmează:
  • Ziua 1: Dat din curte şi de pe trotuar o tonă de zăpadă;
  • Ziua 2: Dat din curte şi de pe trotuar o tonă jumate de zăpadă;
  • Ziua 3: Dezgropat două maşini. La propriu;
  • Ziua 4: Dezgheţat maşini. Încercare de plecare (fără succes);
  • Ziua 5: Spart strat gros de gheaţă care bloca maşinile. Şi odată cu gheaţa, o lopată;
  • Ziua 6: Ieşit la dat zăpada din curte. Temperaturile cresc brusc şi zăpada devine mai grea; Trebuia să-mi iau colac;
  • Ziua 7: Scos maşină din zăpadă. Condus prin oraş pe ninsoare. Învârtit 20 min în căutare de loc de parcare la 1-2 km de şcoală.
Câştiguri şi pierderi:
  • mult timp pierdut degeaba;
  • o lopată de zăpadă;
  • aproape 20 lei pe bilete de autobuz - cea mai proastă investiţie din ultimul timp;
  • posibile degerături.

9 comentarii:

Piperusha spunea...

Pentru mine autobuzul si troleul au fost numa bune sa ajung la munca. Masina n-am putut-o urni din parcare multa vreme...

Stefan114 spunea...

La fel si aici. Singurul inconvenient ar fi ca Bucurestiul e mai mare decat Ploiestiul si dureaza mai mult sa ajungi dintr-un loc in altul.

Veve spunea...

Din fericire sunt în vacanţă, deci stau mai mult izolată în propriul domiciliu. Azi dimineaţă a trebuit însă să ies din casă, să mă duc la doctor. Situaţia pe trotuar era aşa: stânga-gheaţă, dreapta-gheaţă, în faţă-băltoacă. M-am gândit că o răceală ar fi mai puţin dureroasă decât nişte fracturi, aşadar am luat-o prin apă.
Ca mijloc de transport, am optat pentru metrou. Aglomerat, într-adevăr, dar măcar statul ca sardinele în vagon a fost o sursă bună de încălzire.

Piperusha spunea...

:))) Veve, asta se numeste cumva management al riscului?

Glumesc

Sper ca ai ajuns cu bine la destinatie si inapoi

Veve spunea...

Nu am cunoştinţe în domeniu, dar "management al riscului" sună bine :))
Am supravieţuit drumului dus-întors :D

Stefan114 spunea...

@Veve: Temperaturile se vor apropia de 10 grade zilele astea si muntii de zapada or sa se topeasca si or sa ajunga in reteaua de canalizare. Asta teoretic. In realitate o sa ai nevoie de o barca sau macar de o vesta de salvare.

'mnealui spunea...

Ca sa nu mor fraier, spune si mie la ce foloseste chestionarul din stanga, vrei sa incepi sa postezi in limba 日本語 / 中文 ? Daca da, poate ar fi o idee sa scoti la vanzare un dictionar, ceva...

Veve spunea...

@Stefan: Cred că mai degrabă mi-aş lua un salvamar :))

Stefan114 spunea...

日本語 / 中文 = japoneză/chineză.
Şi să postez în chineză, că de aia mă ocup, cu mai mult sau mai puţin succes, nu ştiu. Nu-s prea populare pe la noi, deci nu :) Şi sursa chestionarului e spiritul de turmă. Multă lume are chestii d'astea undeva pe sidebar şi asta a fost prima temă care mi-a venit în minte.