miercuri, 4 noiembrie 2009

U gran populu sicilianu i li italiani dellu sud


Despre Italia se poate spune că este alcătuită din mai multe ţări. Fiecare regiune este diferită de cealaltă. Fiecare regiune are obiceiurile şi tradiţiile ei, limba ei (da, limba!) şi chiar şi propriile partide cu proprii lor simpatizanţi (Liga Nord, de exemplu). Mai pe scurt, singurele lucruri care lea
gă regiunnile Italiei sunt autostrada şi Biserica Catolică.

Italienii pot fi împărţiţi în trei categorii în funcţie de cât de mult seamănă cu românii: italienii din nord, care sunt mai civilizaţi decât românii şi cei mai nelatini, italienii din centru (Roma, Abruzzo), care sunt cam ca românii, ca şi caracter şi comportament şi dacă te-ai duce acolo, te-ai simţi probabil ca acasă şi italienii din sud, cei mai latini dintre toţi, mai răi ca românii. Chestia aia cu "românii sunt hoţi" e o glumă proastă, mai ales când vine din partea italienilor.

Diferenţele dintre regiuni şi italieni sunt chiar atât de mari că partidul menţionat mai sus, Lega Nord, promovează separarea Italiei în două.

Ah, şi au o mică problemă şi cu străinii

Dar cred că toţi italienii, indiferent de regiune, ştiu că dacă s-ar întâmpla asta, sudul ar rămâne fără susţinerea economică a nordului şi nordul ar rămâne fără frizeri şi suc de portocale r
oşii. Aşa că Italia o să îşi păstreze în continuare forma de cizmă. Fireşte, diferenţele fiind aşa mari, italienii nu au întotdeauna lucruri foarte frumoase de zis unii despre ceilalţi. Cei din sud îi consideră pe cei din nord nişte ţărani semianalfabeţi şi nespălaţi pe jumătate francezi sau germani care s-au întâmplat să se nască în cea mai bogată jumătate a ţării şi cei nord nord îi privesc pe cei din sud ca fiind nişte ţărani corupţi, pe jumate arabi, care tolerează mafia şi care trăiesc de pe urma veniturilor realizate de nord.

Una dintre regiunile Italiei este Sicilia, o insulă mare, exact lângă vârful cizmei. Întâmplător este şi regiunea cea mai sudică. Şi cum gradul de civilizaţie, sau cum vreţi să-i ziceţi scade pe măsură ce cobori spre zonele mai calde...


Primul lucru pe care îl observi la sicilieni e înfăţişarea lor. Sicilia a fost câteva sute de ani sub ocupaţie arabă şi asta se vede pe feţele multora dintre localnici. Sau mai bine zis pe culoarea feţelor lor. Unii chiar arată ca şi conaţionalii noştri care se duc la cerşit la Italica. Acolo cred că se amestecă cel mai bine printre localnici ţiganii. Unii arată ca arabii şi unii sunt albi.

Alt lucru care diferă e limba. Localnicii vorbesc "dialectul" sicilian, care
este de fapt o altă limbă. Singurul motiv pentru care e numit dialect e acela că nu are acelaşi prestigiu ca italiana, nu are niciun fel de statut oficial, nu are cine ştie ce literatură şi e folosit mai mult în cadru informal. Fiecare regiune are propriul ei "dialect". Aşa că următoarea poveste nu e deloc neobişnuită. Un bărbat din Sicilia, care a trăit în Piemont vreme de douăzeci de ani, are un vecin pe care îl salută în fiecare dimineaţă când pleacă la servici. Sicilianul vorbeşte italiana, iar piemontezul o înţelege. Dar din cauză că cel din Piemont nu vorbeşte italiana, ci doar o înţelege, şi sicilianul nu şi-a bătut capul să înveţe piemonteza, conversaţia se reduce la Buon giorno. Come va?

O altă caracteristică notabilă a sudului Italiei este activitatea organizaţiilor mafiote. Odată am citit într-un ziar un articol în care scria că profitul anual al mafiei din Calabria (vârful izmei), Ndragheta, e cât PIB-ul Estoniei şi Sloveniei la un loc. Şi până atunci nu auzisem în viaţa mea de mafia calabreză. În Apuglia (călcâiul) există Sacra Corona Unita, în Napoli şi Campania, Camorra şi, în fine, în Sicilia, cea mai cunoscută, Cosa Nostra. Şi după câte maşini de poliţie şi ambulanţe erau pe străzile din Palermo, cred că fac treabă bună şi nu sunt deloc pe cale de dispariţie, aşa cum ar vrea autorităţile din regiune să credem...


Dar, de departe, cel mai notabil lucru despre sicilieni este
că nu sunt în stare să conducă o maşină. Nu ordonat, oricum. Pe toată insula aia ar trebui interzise maşinile. Nu pentru că sunt prea multe, ci pur şi simplu din cauză că acolo locuiesc sicilieni. În Sicilia semnele de circulaţie au rol decorativ şi regulile din Codul Rutier au caracter de "sugestii". De exemplu, dacă semaforul se face roşu, te poţi aştepta să mai treacă maşini şi după 15-20 de secunde. Sau, în afara oraşului, n-au nicio problemă să depăşească alte maşini pe linie continuă simplă sau dublă şi să meargă cu 130 km/h pe drumuri cu o singură bandă pe sens.

Dar cel mai rău e că habar n-au să parcheze o maşină. E greu de descris în cuvinte cum fac asta, aşa că am încărcat câteva poze:

Exact pe trecerea de pietoni
În mijlocul drumului
Pe marcajul de la staţia de autobuz
Strâmb... Rău...
Ca să nu ziceţi că doar la Bucureşti
se circulă haotic. La fel şi la Palermo!

Îmi pare rău că nu l-am filmat pe vreunul făcând o parcare laterală. Cred că ăsta e motivul pentru care trei sferturi din maşinile din Palermo sunt zgâriate sau ciocnite sau ciobite sau îndoite sau toate la un loc.

Se zice că atunci când Dumnezeu a creat lumea, înainte să-l facă pe Adam, a luat Pământul în mână şi l-a sărutat şi exact în locul unde şi-a pus buzele era Sicilia. Dacă Adam şi Eva erau sicilieni, nu e chiar atât de greu de înţeles de ce au fost izgoniţi din Grădina Raiului.

Niciun comentariu: