sâmbătă, 7 ianuarie 2012

România - ţara fără mărunt

Conform datelor statistice oficiale furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat, România e una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. PIB/loc şi puterea de cumpărare a banilor sunt printre cele mai scăzute din Europa. Per total sub noi mai sunt numai bulgarii, cu care ne batem pentru ultimul loc la mai toate categoriile din anuarele statistice şi nu numai. Totuşi, în ultimii ani parcă am senzaţia că ne-au luat-o înainte din multe puncte de vedere. O fi aşa, n-o fi aşa, nu contează, asta e altă poveste.


În România, fiind una dintre cele mai sărace ţări din UE, te-ai aştepta ca bancnotele de valoare mare (de la 50 lei în sus) să fie nişte rarităţi şi oamenii să umble după ei cu paharul de la Mc plin cu monede, aşa cum au cerşetorii români originari din India de pe lângă Catedrala San Pietro de la Roma. Ei bine, nu. România, deşi e una dintre cele mai sărace ţări din Europa, e ţara în care nimeni n-are mărunt. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori ca vânzătorul să n-aibă bani să-mi dea rest. Tocmai acum câteva zile ce eram la un chioşc de ziare din centru. Am vrut să cumpăr o revistă şi i-am întins vânzătoarei o bancnotă de 50 lei. Dar, ce să vezi, n-avea rest. Şi nu vroiam să cumpăr ceva de 2-3 lei, aveam de dat 25. La fel şi un chioşc mai încolo.

Nici chiar bancomatele nu ştiu să dea mărunt. Dacă vrei să scoţi să zicem, 100 sau 200 lei de pe card, o să îi primeşti în bancnote de 100 lei, în cel mai bun caz de 50. Odată am primit chiar şi o bancnotă de 200 lei.

Românii, din motive pe care nu le înţeleg, au frică de mărunţiş. În afara supermarket-urilor parcă ai impresia că nici măcar nu există articole care să aibă preţuri cu ,20 sau ,30 sau 70. Nu mai vorbim de subdiviziuni ale leului care să implice monedele de 1 sau 5 bani. Primele dintre astea parcă ar fi rezervate numai colecţionarilor, aşa de rare sunt. Românii aproape că refuză să umble cu monede mai mici de 50 bani... În ţări ca Italia, Austria sau Grecia nu se întâmplă asta. Acolo primeşti restul până la ultimul cent şi cetăţenii acelor ţări nu ne împărtăşesc prejudiciul cu privire la monedele de valoare mică.

În ipoteza în care moneda euro va supravieţui şi România va supravieţui şi ea crizei şi va ajunge în situaţia de a adopta euro, avem o problemă. Cea mai mică bancnotă e de 5 euro (21-22 lei) şi cele mai mari monede ca valoare sunt de 1 şi 2 euro (4-9 lei). Altfel spus, dacă nu începem să ne obişnuim cu "banii noi", care nu mai sunt chiar aşa de noi, s-ar putea să avem o problemă.

Later edit: Gata, ştiu! În România nu există mărunt pentru că o formă populară de... protest, s-ar părea, e să plăteşti amenzi sau bunuri cu preţuri nejustificate (cum ar fi benzina), cu monede de la 10 bani în jos.

3 comentarii:

Alex spunea...

Uite un alt motiv: probabil ca strang monedele intr-o pahar, borcan, porcusor cu gaura in spate, etc, etc, pana cand acesta se umple/da pe dinafara si, apoi, duc respectivele monede la banca pentru a fi puse in cont/pe card.... Mi se pare mai practic sa umbli cu o bucata de plastic in buzunar, decat sa iti zangane buzunarele la fiecare pas.. :D :> >:)

Stefan114 spunea...

Stii, pentru asta sunt buzunarasele din partea stanga a portofelelor. De multe ori, au chiar o capsa si sunt destul de mari :))

Alex spunea...

Se poate! Dar nu mi se pare practic! Anyway, poti sa spui ca sunt sadic, dar ador privirea care mi-o arunca tipa de la ghiseu (mai ales ca am grija sa ma duc la aceeasi tipa), cand depun „Pusculita”! Ceva in genul: „Iar a venit nebunul asta!!”. Priceless!!