duminică, 20 iunie 2010

Peter Mokaba Stadium - Polokwane

Cum ar fi dacă la ultimul campionat mondial, germanii şi-ar fi numit unul dintre stadioane "Adolf Hitler"? Sau "Heinz Himmler"? Sau dacă Serbia ar găzdui vreodată cupa mondială de fotbal (slabe şanse), cum ar fi să-şi numească unul dintre stadioane "Slobodan Milošević"? Sau "Radovan Karadžić" sau "Ratko Mladić"? Sau ar permite FIFA chilienilor să-şi numească unul dintre stadioane "Augusto Pinochet" în eventualitatea organizării cupei mondiale?


Aceeaşi întrebare putem să o punem şi despre stadionul "Peter Mokaba" din Polokwane, pe care s-au jucat sau urmează să se joace o parte dintre meciuri. Deci, cine este individul? Păi unii spun că e un erou al Africii de Sud. Alţii sunt de altă părere? Deci, de ce erou? Pentru că a ajutat la dărâmarea Apartheid-ului, desigur. De ce alţii nu sunt de acord? Pentru că a ajutat la asta, printre altele, inventând un cântec intitulat "Kill the boer" şi i-a încurajat pe negri să-i omoare pe albii din ţară toată viaţa lui. Adică a promovat ura inter-rasială toată viaţa lui. În ultimii 16 ani peste 3.000 de fermieri albi au fost omorâţi, fiind grupul care se împuţinează cel mai puţin din afara unei zone de război.

În afară de asta, ajutat de poziţia deşinută în conducerea ţării după 1994, a influenţat guvernul să nege existenţa SIDA şi să nu pornească programe de tratament pentru cei ce sufereau de această boală. În consecinţă, aproape 1.000.000 de oameni au murit din cauza asta şi astăzi 18% din populaţia Africii de Sud e infectată cu HIV.

Nu şi-a cerut niciodată scuze pentru acţiunile sale şi nici nu a dat vreun semn de remuşcare, posibil din cauză că nu a avut timp. Ca o ironie a sorţii, în 2002 a murit din cauza unor "probleme respiratorii", ceea ce este un eufemism pentru SIDA.




Nu prea îi plăcea să stea în faţa camerei.
Astea sunt singurele lui poze disponibile
pe primele 15 pagini la Google.

Niciun comentariu: