Ieri la 3 dimineaţa în loc să se facă 3 s-a făcut direct 4. În caz că e cineva care n-a aflat până acum, să facă bine să-şi potrivească ceasurile. Nu, nu e nimic neobişnuit. Se întâmplă în fiecare an şi la toamnă dăm iar ceasurile cu o oră înapoi. Ultima oară când am făcut ceva de genul ăsta am dat ceasul cu şapte ore înapoi şi 10 zile mai târziu l-am dat la loc cu şapte ore înainte. Deci chestiile astea încep să nu se mai simtă.
Dar nu toată lumea face figura asta. De exemplu, bucăţi mari din Canada şi cea mai mare parte a statului Arizona (SUA), Islanda şi Georgia au renunţat să mai facă asta. La fel şi China şi India. Şi Arabia Saudită, Vietnam şi jumate din continentul african n-au auzit de aşa ceva în viaţa lor.
Dar numai emisfera nordică a făcut trecerea asta. Emisfera sudică va face asta la iarnă, când acolo va fi vară. Astfel că acum în Nuuk, Groenlanda e 17:10, iar la Rio de Janeiro, Brazilia e 16:10.
Alt lucru mai interesant decât asta ar fi fusurile orare, 40 la număr. Cu ocazia trecerii la ora de vară de anul ăsta, Rusia şi-a redus numărul de fusuri orare de la 11 la doar nouă. Oraşele Izhesk şi Samara au trecut la ora Moscovei şi provincia Chokotka (cea mai din est) a dat ceasurile înapoi cu o oră.
Ţara cu cele mai multe fusuri orare este Franţa. În afară de partea din Europa, mai are teritorii din Polinezia Franceză (GMT-11) până la insulele Wallis şi Fortuna (GNT+12). Urmează Australia cu nouă şi Marea Britanie cu opt. GMT = Greenwich Meantime, ora Londrei, a meridianului 0, la care se raportează restul lumii. Fusul orar pe care trăiesc cei mai puţini oameni e GMT+2, urmat doar de nişte insule de lângă Antarctica şi de lângă Brazilia. GMT-12 este nelocuit. Primii care încep o nouă zi sunt locuitorii din Line Islands, Kiribati - GMT+14. Ultimii care termină ziua sunt cei care se întâmplă să se afle insulele Bake şi Howland (nelocuite) - GMT-12.
Dar uitându-ne pe hartă, observăm o grămadă de convenţii şi de linii orare care pur şi simplu nu se potrivesc.
- Franţa e chiar la sud de Anglia, dar e cu o oră înainte;
- Portugalia e chiar lângă Spania, dar e cu o oră în urmă;
- Provincia San Luiz din mijlocul Argentinei s-a hotărât în 2009 să dea ceasurile cu o oră înapoi, detaşându-se de restul ţării. Rezultatul a fost... inestetic;
- Dacă eşti în Rusia şi vrei să mergi din Izhevsk la Perm (100 km mai încolo) dai ceasul direct cu două ore înainte, sărind peste GMT+4;
- China ar trebui să aibă patru fusuri orare. Nu are decât unul singur: GMT+8;
- Unele ţări s-au hotărât să fie mai originale şi să-şi facă propriile fusuri orare: Iran GMT+3h30', Afganistan GMT+4h30', India GMT+5h30', Myanmar GMT+6h30', Venezuela GMT-4h30', Nepal GMT+5h45' sau satele Caiuga şi Eucla din Australia GMT+8h45', în condiţiile în care a două treime a Australiei, lângă care se află, e pe GMT+9h30', iar prima treime pe GMT+8.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu