România nu va fi afectată de criză. (mijlocul lui 2008).
România va resimţi criza economică, dar nu la fel de intens ca şi alte state europene. (începutul lui 2009).
România va avea parte de o scădere uşoară a economiei, de circă 1-2%. (mijlocul lui 2009)
Economia României a scăzut cu 8%. (sfârşitul lui 2009)
România va avea o creştere economică de circa 1%. (martie 2010).
Ups, nu! Nu va avea. În condiţiile în care se pare că guvernul nu are bani să plătească salariile şi pensiile nu prea are cum să se aştepte să crească economia, nu? Şi cum se întâmplă şi la case mai mari lucruri asemănătoare, problemele astea sigur nu ne-or ocoli pe noi. Grecii sunt în UE de mai mult de 25 de ani şi situaţia nu e deloc bună. Dacă grecii au şanse bune să iasă din încurcătura asta, de români nu se poate spune acelaşi lucru. Există mai multe motive pentru care cred asta.
Grecii or fi ei balcanici, dar românii sunt mai răi
Ghidul Xenofobului - Grecii. În mare e o descriere a românilor. Autoarea cărţii e grecoaică şi bănuiesc că ştie ce vorbeşte. Există însă o diferenţă. Ca şi românii, şi grecilor le place să lase totul pe ultimul moment. Doar că ei în ultimul moment reuşesc să facă totul şi de foarte multe ori iese bine. Exemple: Olimpiada din 2004, metroul din Atena. Românii lasă totul pe ultimul moment şi când vine acest ultim moment amână termenul. Exemple: Autostrada Transilvania, Pasajele Băneasa şi Basarab şi multe alte proiecte propuse pentru finanţare europeană care stau aruncate prin sertare în cine-ştie-ce minister.
Primul-ministru al Greciei nu e Boc
În vremuri de criză e bine ca primii oameni din stat să aibă habar de cum funcţionează economia. În condiţiile actuale orice persoană care se încadrează în profilul meu (student de nivel mediu de la ASE din anul II) ar fi condus ţara mai bine.
Economia noastră deja e într-un stadiu incomparabil mai prost
Grecii trăiesc din turism; la propriu: 70% din PIB. Nu s-o mai duce lumea în vacanţă aşa de des pe timp de criză, dar tot rămâne o sursă bună de bani. Noi nici nu ştiu din ce trăim: în afară de Dacii - care sunt de fapt pe jumate franţuzeşti, dar să lăsăm asta la o parte - nu producem mai nimic. Turismul şi agricultura au potenţial mare amândouă, dar numai atât. În rest sun la pământ. Grecii au avut 10.000.000 de turişti, noi am ajuns la performanţa de a scădea la sub 1.000.000.
Românii sunt obişnuiţi să-şi ia ţeapă
Asta e, suntem uşor de tras pe sfoară. Suntem uşor de păcălit. Nu suntem în stare să protestăm şi să ne împotrivim când ni se întâmplă lucruri rele. De asta am avut parte de cel mai dur regim comunist din Europa, de asta trecem acum prin ce trecem.
Chiar mă bucur că am vizitat Atena anul trecut. Chiar când am ajuns şi am ieşit din metrou era în capătul unuia dintre bulevardele mari ale oraşului un grup de protestatari. Nu ştiu care le era oful că protestau pe limba lor. Au traversat bulevardul, au trecut prin faţa hotelului unde stăteam, s-au oprit în faţa parlamentului, au făcut gălăgie şi acolo puţn, după care au plecat. Anul trecut ăsta a fost un incident izolat. Astăzi de întâmplă tot timpul, aproape în fiecare zi, lucru ce răpeşte din farmecul oraşului. Şi protestele greceşti diferă uşor de cele din România.
Acum câteva săptămâni, guvernul grec a adoptat un plan anti-criză ce presupunea măsuri asemănătoare cu ale noastre: tăieri din pensii şi salarii, concedieri etc. Reacţia grecilor a fost următoarea:
Au încercat să intre cu forţa în parlament, piaţa Syntagma, de vizavi arăta ca după război, ca şi mare parte din centru şi au murit trei oameni. Românii ce-au făcut? S-au adunat puţin în faţa guvernului, au blocat traficul pe câteva bulevarde, au ţipat puţin, dar nu prea tare şi... s-au apucat să ţopăie şi să danseze "dansul pinguinului" (?!) De o bătaie cu jandarmii nici nu s-a pus problema. Noi ne batem cu jandarmii doar când pierd meciul Steaua sau Dinamo. La chestii d'astea de genul că se duce economia de râpă nu are rost să ne stresăm. Şi asta nu-i tot: la greci aceleaşi măsuri nu au acelaşi efect, că la ei salariile sunt de trei-patru ori mai mari decât la români. În cazul ăsta, nu pot să spundecât că ne merităm soarta...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu