În afară de măsurile anti-criză, care probabil că nu vor face decât să adâncească criza, sau în cel mai fericit caz nu vor rezolva nimic, s-a mai votat sau urmează să se voteze încă o lege îndelung comentată: elevii unguri din Harghita, Covasna şi Mureş urmează să studieze istoria şi geografia României în limba lor maternă, adică în maghiară. Previzibil, naţionaliştii şi oponenţii guvernului au sărit în sus ca arşii.
Vai, dispare limba română în localităţile locuite de unguri! Ne iau ungurii pământul! Cum să se înveţe istoria românilor în maghiară?! Asta e o reacţie normală din partea celor care au impresia că locuitorii acelor pământuri n-au altceva mai bun de făcut decât să se reunească cu patria mamă. De la restul o atitudine indiferentă ar fi fost mai potrivită. Deci, care e problema? Lumea spune că limba română e o limbă necunoscută pentru copiii unguri din acea zonă născuţi după revoluţie. Şi faptul că li se iau două ore pe săptămână în care ar fi avut posibilitatea să vorbească româneşte contribuie la asta.
Da, se pare că e adevărat. Româna e o limbă necunoscută pentru mulţi dintre cei ce fac parte din categoria menionată mai sus. Asta se întâmplă în principal din cauza sistemului educaţional, care nu e în stare să îi înveţe să vorbească limba ţării în care trăiesc. Cum orele de la şcoală nu sunt nici pe departe suficiente ca să îi înveţe pe copiii români engleză sau franceză, aşa nu pot să îi înveţe şcolile din cele trei judeţe româna pe copii unguri, pentru care este o limbă străină. De ce se întâmplă asta? Hmmm, posibil pentru că studiază româna după aceleaşi metode ca şi copiii români. Pe mine unul, FIIND ROMÂN, mă scotea din sărite metafora supraliterară din strofa a nu-ştiu-câta din Luceafărul. Nu pot decât să-mi imaginez ce crede un ungur despre asta.
Cât despre orele de istorie şi geografie, chiar nu contează în ce limbă se fac. E vorba de numai două ore pe săptămână. Şi cele două materii oricum se fac la mişto şi sunt dominate în mare parte de o mare lipsă de interes, tot din cauză că nu sunt în stare profesorii să capteze interesul copiilor şi din cauză că manualele sunt execrabile. Şi cum istoria şi geografia românilor se fac numai în clasele a VIII-a şi a XII-a chiar nu mai contează dacă se fac în româneşte sau în ungureşte, că oricum nu învaţă nimic pe nimeni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu