sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Messed up Mess

Le mulţumesc celor de la Yahoo! Inc. că au creat un instrument de comunicare eficient şi DE ÎNCREDERE. Cred că ar fi cazul să prezint problema mai pe larg.


Vorbesc despre Yahoo Messenger. De obicei nu petrec excesiv de mult timp pe mess şi nici nu am oameni foarte mulţi în listă: în jur de 50. Dar atunci când mi se întâmplă să n-am altceva mai bun de făcut şi să-l las pornit chiar insist ca contactele mele să mă vadă că sunt online şi eu, la rândul meu să le văd pe ele. Acum câteva luni am făcut rost de un laptop, dar abia acum am instalat Messenger-ul şi pe el. Când îl deschid, parcă e ceva diferit. Ce s-o fi întâmplat oare?? Hmmm, parcă peisajul e mai... aglomerat. Mai multă lume e online parcă. Îl închid şi dau drumul la calculatorul mare.

Pornesc mess-ul şi ce să vezi? Personajele "misterioase" de la mess-ul de pe laptop dispăruseră. Ciudat. Voodoo magic! Îl închid pe ăla de la calculatorul amare, intru iar de pe laptop. Personajele sunt din nou online. Încerc să intru în discuţie cu unul din ei. "sal BUZZ esti?" "da cmf?" "bn tu?" "bn" "ia zi, esti online sau pe inv?" "pai online.. nu vezi?? :-?" "ba da............ [explic situaţia]" "io sunt online?" "nu"........... :O:|

Neplăcut. Naşpa, aiurea, cam nasol. Se pare că messenger-ul de la calculatorul mare avea un obicei tare prost. Nu mă băga în seamă şi nu îmi permitea nici mie să-i bag în seamă pe unii din listă. Mai precis, pe cei din două grupuri din cele patru în care sunt împărţite contactele. Cum am ajuns în situaţia asta, n-am nici cea mai mică idee. Appear permanently invisibile n-am dat decât la doi oameni până acum şi unul din ei nu era în niciunul din grupurile cu pricina. Hmmm, ştiu! Poate am fost atacat energetic! Da, mess-ul de pe calculatorul meu a căzut victimă schimburilor de focuri dintre cele mai mari partide politice din ţărişoară. Pardon, de flăcări violet. Că la ştiri în ultimul timp doar de asta aud. Sau poate nu!

Indiferent care ar fi fost cauza, se pune următoarea problemă: cum îl fac oare la loc??? Cunoştinţele mele despre calculatoare şi despre cum funcţionează ele sunt destul de restrânse. De obicei când nu merge ceva am la dispoziţie două variante. Prima variantă: îi dau reset. A doua variantă: dau un pumn în monitor sau unitatea centrală. Mă rog, doar în unitatea centrală, că monitorul e LCD şi nu prea am în ce să dau. Nu ştiu de ce, dar am impresia că niciuna dintre astea nu m-ar fi ajutat în situaţia de faţă. Deci, ce să-i fac, ce să-i fac... După două minute: BING! Ia, să-l reinstalez! Intru pe site-ul Yahoo şi downloadez kit-ul de instalare. YM10, că până acum aveam 9. Click dreapta, open şi... ERROR.

Clar, nu e ziua mea norocoasă. Messenger-ul e împotriva mea azi. Mai încerc încă o dată. ERROR. Mai bag o fisă, dar asta nu mă duce nicăieri. Aşa că aplic metoda nr. 1 şi dau reset. A treia-i cu noroc şi merge! Nu, stai, a patra. Şi, da! Peisajul e acum complet şi la calculatorul mare. Sper să şi rămână aşa de data asta.

miercuri, 27 ianuarie 2010

America's Mexican

For more de un año the Estados Unidos have un new presidente: Barack Obama. In a few horas va a dar to the pueblo americano el primo state of the unión discurso. Now, ¡piensamos! Let's think! The pueblo amricano... It has cambiado por the mas de dos centuries de history americana... ¿Y what ha cambiado to the pueblo? Well... El color. Y the lingua maybe. Just un poquito, ¿no? Sí, I think so. In las calles de New York y of la capitál Washignton la lingua la mas hablada is now español! With the excepción of las horas de 9 in la mañana y 5 in the evening, cuando the whites go to y leave el trabajo, español rules! Sí, ¡viva la raza! In ten años españnol will be la segunda lingua official of the Estados Unidos. Están already más de 45 milliones. Y with los otras 10-15 milliones immigrantes without carta verde it's claro that english will become una lingua de la minority. El proceso will empezar soon. Actualmente, ¡it has dejado comenzado! Todos los consruction workers y housekeepers in the Estados Unidos already hablan español.Y in las ultimas presidential elecciones, there has been un campaña also por los latinos. Y in las campañas there are muchos posters, discursos, videos y también songs. Todos in español. For the whites, por la menoredad, it's un poco... weird, estupido y gay, pero... We ain't la mejoredad no more.



Ei, nu mai lipsea decât un "Cu dedicaţie pentru domnu' Obama, cel mai tare preşedinte, de la mine pentru tine..." şi un "fără număr" pe la mijloc şi asta ar fi fost prima manea electorală din America, că noi deja am avut. Şi se pare că au mers şi pentru Obama, că doar e preşedinte acum, şi pentru al nostru.

Acum să mă fac mai clar şi în română: chestia din primele paragrafe se numeşte "Spanglish" sau mai rar, "inglañol" şi aşa vorbesc acasă şi la ei în oraşe hispanicii din SUA, mai ales de pe lângă graniţa cu Mexic şi în Puerto Rico. Cel puţin asta vrea să fie, nu ştiu cât de bine a ieşit că nu are reguli prea clare.

Acum de ce ar fi făcut Obama un clip electoral, că bănuiesc că asta e, în SPANIOLĂ??? Foarte simplu: din ce am văzut când am fost în America, şi nici măcar nu m-am apropiat de graniţa din sud, spaniola urmează să devină a doua limbă oficială a Statelor Unite. Deja sunt vreo 45 milioane de vorbitori de spaniolă în America şi ca să primească statut oficial trebuie să fie 20% din populaţia totală. Şi dacă îi punem la socoteală şi pe cei care au sărit gardul sau au trecut înot Río Grande fără să treacă pe la ambasada din Mexico City să ceară voie înainte, deja avem aproape 60 milioane. George Lopez despre Spanglish:
You can vote English as the official language, but it will never work. It's too late. We're gonna speak Spanglish, we've been doing that for generations:
- Qué pasa here?
- I went to the store to buy the zapatos that I liked, ¡pero estaban gone! Los shoes amarillos, ¡sí! Estaban todos sold out...
My grandpa used to yell at me in Spanish and I would yell back to him in English:
- ¡Tire la basura cabrón!
- ¡Dejame in paz! Leave me alone!
- ¡Hijo de chingada!
- Ah, God damn it!

Evident, un simplu semn nu-i intimidează
pe mexicanii care vor să sară gardul

Deci, clar engleza nu mai e o limbă universală. Asta dacă o fi fost vreodată, ceea ce mă îndoiesc. Şi asta se întâmplă chiar în SUA: muncitorii din faţa Capitoliului vorbeau cu toţii spaniolă şi de ziarul pe care scria mare GRATIS, când m-am aşezat pe un scaun să-l citesc mi-am dat seama că era în spaniolă. Bye bye English!; !Hola español!

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Băsescu vs. Chávez; România vs. Venezuela

Situate în două colţuri complet diferite ale globului, ai zice că cele două ţări nu au prea multe lucruri în comun. Dar dacă ne uităm mai atent descoperim unele asemănări. Hai să ne uităm la conducători: ambele ţări republici, ce au în frunte câte un preşedinte. Din următoarea comparaţie ar trebui să reiasă de ce lui Băsescu nu-i stă chiar atât de bine în fruntea statului.
















Traian Băsescu vs. Hugo Chávez

Lui Băsescu îi ştie toată lumea povestea, o mare parte din ţară îl place, o parte la fel de mare nu-l place. Motivele se găsesc în toate jurnalele de ştiri, în ziare şi pe multe bloguri, inclusiv pe cel violet. Nu cred că mai e nevoie să le enumăr. Nu de alta, dar ar ocupa prea mult spaţiu.

Să ne îndreptăm acum privirile către Venezuela. Preşedinte în acea ţară latino-americană e Hugo Chávez de prin 1999. Prima încercare de a ajunge la putere a avut-o în 1992 printr-o lovitură de stat. Hotărât băiatul. Nu i-a ieşit şi a şi stat doi ani la puşcărie. În 1994 e graţiat şi renunţă la cariera militară ca să intre în politică. În 1998 câştigă alegerile prezidenţiale pentru prima oară cu un scor de 55%. În 2000 schimbă constituţia. Nu ştiu detaliile, dar pentru a rezuma mişcarea, asta i-a acordat puteri mai mari în stat şi a schimbat numele ţării în Republica Bolivariană Venezuela. Şi s-au organizat din nou alegeri prezidenţiale, pe care le-a câştigat cu 59%. Nu-i rău, din ce-n ce mai bine. În 2002 americanii încearcă să-l dea jos, dar rezistă încercării de lovitură de stat.

Dar de ce vroiau americanii să-l dea jos? Păi Chávez s-a autodeclarat ca fiind un admirator al lui Fidel Castro şi printre altele, noua constituţie îi dădea puterea de a naţionaliza tot ce vroia el şi, cum să spun, parlamentul ţării era, şi încă este, la degetul lui mic. Ar fi de menţionat că Venezuela dispune şi de importante resurse de petrol. Pe scurt, face tot ce vor muşchii lui în ţara aia. Din punctul ăsta de vedere e cu mult înaintea lui Băsescu. Altă asemănare cu el a fost că a rezistat unui referendum la care se propus schimbarea lui. Asta era în 2004. O deosebire faţă de preşedintele României e că Chávez controlează toată presa. la capitolul ăsta Băsescu mai are de lucru cu "mogulii". Oricum, ideea e că în Venezuela referendumul e de bază.

Chávez: He decidido que a partir de hoy el parlamento va besarme en el culo.
El Parlamento: No, no, espera un minuto! Pero no quieremos besar el presidente en el culo!
Chávez : Entonces el pueblo va a decider! El pueblo tiene el pober!
*
Chávez: M-am hotărât că de azi înainte parlamentul o să mă pupe-n cur.
Parlamentul: Nu, nu, stai aşa! Noi nu vrem să-l pupăm în cur pe preşedinte!
Chávez : Atunci poporul să decidă! Poporul are puterea!

Vede cineva o asemănare cu preşedintele României aici? O scăpare la noua constituţie din 2002 a fost limita două mandate de câte cinci ani, aparent mult prea mică pentru nevoile sale. Aşa că în 2009 a organizat un referendum pentru eliminarea limitei numărului de mandate, pe care l-a şi câştigat şi în urma căruia practic s-a ales preşedinte pe viaţă. Fiind ales preşedinte cinci ani mai târziu decât Chávez, Băsescu n-a ajuns la etapa asta. Dar nu e timpul pierdut. Să sperăm acum că românii nu sunt la fel de proşti ca venezuelanii şi că faptul că suntem în UE valorează ceva.

O ultimă asemănare cred că e stilul în care îşi ţine discursurile şi modul în care vorbeşte în faţa presei. Mulţi ar numi stilul acesta demagogic, populist şi în multe alte feluri. Se laudă că va readuce puterea în mâinile poporului, dar în realitate o concentrează tot mai mult în mâinile lui. Nu ştiu dacă următoarele sunt exemple bune pentru ce am spus, dar seamănă cu unele episoade memorabile ale lui Băsescu.





Sper că e elocventă comparaţia. De asta nu ar trebui să aibă Băsescu şi al treilea mandat, că al doilea, asta e, deja îl are şi nu avem ce face... O altă comparaţie asemănătoare ar mai putea fi făcută şi cu Evo Morales din Bolivia.

joi, 21 ianuarie 2010

Error 404 - Page not found


De asta s-au lovit ieri elevii de a XII-a care au dat simularea la proba de (in)competenţe digitale. Hai să ne gândim ce-am păţit eu în ultimii şase ani cu examenele. În liceu şi generală am dat două examene mari şi late: capacitatea/testarea naţională într-a VIII-a şi BAC-ul într-a XII-a. De fiecare dată când s-au afişat rezultatele m-am aşezat la calculator ca să le aflu. De două ori am intrat pe site-ul Ministerului Educaţiei la secţiunea examene, de două ori fie mergea foarte încet, fie nu mergea deloc.

Asta se întâmpla când nu era chiar toată lumea călare pe site-ul lor, că mare parte se duceau la şcoală să se înghesuie la coada de la liste. Proba asta de competenţe digitale se dă pe parţial pe calculator. Ăsta e un lucru bun... Eu acum doi ani n-am făcut asta la informatică. Subiectul I: Mijloacele de comunicare moderne. În România mijloacele astea de comunicare moderne au unele deficienţe. Trebuia să meargă ceva prost, nu? În momentul în care 70.000 de elevii de pe tot cuprinsul ţării au încercat să intre ÎN ACELAŞI TIMP pe site-ul ministerului, acesta s-a supărat şi a cedat psihic. Un om inteligent ar fi mărit capacitatea serverului, sau ceva de genul ăsta, dar nu e cazul la noi. E clar că proba de competenţe digitale a fost organizată de nişte oameni competenţi la maxim.

Timp de 15 minute elevii nu au mai putut lucra, aşa că le-am mai oferit timp în plus pentru a-l recupera pe cel pierdut. Elevii ar fi trebuit să aibă la dispoziţie 90 de minute pentru rezolvarea subiectelor. În rest totul a decurs normal.
Telegraful de Prahova

Ei, mă bucur! E bine de ştiut că în afară de faptul că n-a mers, totul a decurs perfect. Ne vedem la BAC-ul ăla pe bune şi la mai mare!

miercuri, 20 ianuarie 2010

Folclorul irlandez

Acum câteva zile am pus nişte filmuleţe din Parlamentul Irlandez. Nu vreau să se înţeleagă că am ceva cu ei, Doamne fereşte! Chiar îmi plac oamenii ăia. Irlanda o ţară care au dat lumii mulţi oameni deştepţi şi multe lucruri frumoase. Acuma că le cam place să bea, asta e! Nimeni nu-i perfect... Unul dintre cele mai interesante lucruri la irlandezi şi la Irlanda e folclorul lor. Da, folclorul! Adică cântecele lor tradiţionale.

O primă categorie, să zicem în jur de 20%, sunt cântecele despre istoria lor şi despre cât a suferit naţiunea lor sub ocupaţia nemiloasă a englezilor. Nu ştiu de unde vine vorba aia cu Irish luck sau lucky as an Irishman, că ei, săracii, n-au prea avut noroc de-a lungul istoriei lor. N-au avut noroc deloc. Ba chiar aş zice că e tragică: vin englezii peste ei, încearcă să-i înlocuiască sau să-i transforme în englezi, ciume, războaie, foamete, emigrare în masă spre America, iar război, iar foamete şi tot aşa. În ultimele câteva zeci de ani ce au devenit ţara bogată ce este acum, că înainte de asta...



Fields of Athenry sau Danny Boy, Worker's Song.

O a doua categorie, cea mai restrânsă, vreo 5% poate, sunt cântecele în care facmişto de scoţieni că se îmbracă cu fuste.



Asta e, cu altă poză n-am găsit

Donald, where's your trousers? sau The Drunken Scotsman.

Şi ultima categorie, cea mai extinsă, cam 75% din toate, sunt cântecele de beţie, numite eufemistic de ei "de petrecere".




Dar astea se pare că nu sunt toate categoriile. De curând am mai găsit cântece tradiţionale irlandeze care ar intra în alte categorii. Cântece de dragoste, de exemplu sau colinde. Sau ceva asemănător cu astea, în orice caz. Până acum nu credeam că au aşa ceva. Şi nu-s rele.



Dulaman (The seaweed seller) sau Sí do Mhaímeo í (The Wealthy Widdow), Siúil a rún (Walk away, my love), At the Céili, Mo Ghile Mear (My Dashing Darling).

Primul lucru care sare în ochi sunt titlurile, care sunt aproape toate într-o limbă ciudată. Limba e irlandeza. Da, în mod oficial Irlanda e o ţară bilingvă. Ba chiar irlandeza este ridicată în slăvi ca primă limbă oficială şi engleza e abia pe locul II. Dar în practică lucrurile stau un pic altfel. Irlandeza e ca vesela sau argintăria bună: nu e folosită decât rar. Numai 10% dintre irlandezi o folosesc de zi cu zi şi 50% pot să o vorbească la nivel mediu. În urma celor 800 de ani e ocupaţie engleză perimetrul în care e vorbită irlandeza a fost restrâns la câteva zone din vest, numite Gaeltacht. Un motiv pentru care e vorbită de atât de puţini oameni ar fi modul în care era studiată până de curând în şcoli: le era băgată pe gât elevilor. Dar în ultimii 10-20 de ani asta s-a schimbat, guvernul a început să promoveze limba originală a ţării şi au început să apară tot mai multe şcoli unde toate materiile sunt predate în irlandeză, inclusiv engleza. Deci, cu puţin noroc (irlandez) poate că în curând irlandeza va redeveni limba principală a Irlandei pentru prima oară după secolul al XVIII-lea. Cine ştie?

Concluzie: Irlandezii s-au apucat de băut de supărare după ce le-au ocupat englezii ţara.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Ghidul şoferului bucureştean

Ei, am făcut un an de condus. Asta înseamnă că am scăpat de semnul de alte pericole din parbriz şi lunetă, cunoscut şi sub numele de "lămâiţă". Anul trecut pe vremea asta îmi luam permis după câteva luni de şcoală de şoferi şi două (sau trei, depinde cum priveşti lucrurile) încercări. Bilanţul: 2 morţi, 10 răniţi, 3 stâlpi, 5 pomi, 2 ziduri... Nu, nu! Asta ai putea auzi la ştirile de la ora cinci la PRO TV. Eu am avut mai mult noroc şi maşina e întreagă, eu sunt întreg, n-am omorât niciun pieton şi sunt verde şi protejez natura, întrucât n-am lovit niciun pom. Încă n-am avut ocazia să cotizez la bunul mers al economiei Departamentului Poliţiei Rutiere şi n-am nici puncte de penalizare.


Şi, da! Chiar am mers cu maşina. Nu de alta, dar exista posibilitatea de a avea performanţele acestea fără să fi făcut un kilometru, dar posedând permis. Aşa că după un an de "succesuri" pe şoselele patriei mi-am permis să întocmesc un mic "ghid" al şoferului bucureştean.
  1. Şoseaua e o zonă de război unde nu se iau prizonieri;
  2. A te lăsa depăşit e un semn de slăbiciune;
  3. Când eşti depăşit, calc-o şi nu-l lăsa! Cine se crede?? Arată-i cine-i şefu'!;
  4. Dacă eşti cu camionul şi mergi pe un drum cu o bandă pe sens trebuie să mergi EXACT în spatele camionului din faţa ta, să le faci viaţa grea nesimţiţilor care vor să te depăşească;
  5. Pentru că majoritatea şoferilor sunt ţărani, singura metodă de a conduce eficient e să fii mai ţăran decât ceilalţi;
  6. Dacă ai treabă undeva în centru şi găseşti un loc de parcare la o staţie-două de autobuz de destinaţie, OCUPĂ-L! Dacă n-o faci, s-ar putea să regreţi;
  7. Pe autostradă banda a doua e de bază. Nu contează că prima e liberă sau că îi blochezi pe alţii mai grăbiţi, tu n-ai ce căuta acolo;
  8. Când faci dreapta sau stânga sau când depăşeşti semnalul (luminiţa portocalie) e opţional;
  9. Când faci stânga într-o intersecţie şi n-ai o bandă specială pentru asta, opreşte-te chiar în mijlocul drumului. În situaţia asta un om inteligent ar opri pe linia de tramvai sau cât mai aproape de axul drumului. Nişte retardaţi! Şoseaua e a ta şi numai a ta şi poţi să faci ce vrei cu ea;
  10. Semnele de circulaţie şi regulile din codul rutier, în general, trebuie luate ca... sugestii.

Sper că se subînţelege că cele 10 puncte de mai sus sunt la mişto. Conduceţi cu grijă!

joi, 14 ianuarie 2010

Parlamentul Barul Naţional Irlandez

Despre irlandezi toată lumea ştie că sunt cei mai mari beţivi amatori de băuturi fine din lume. E oficial, toate statisticile spun acelaşi lucru. Şi ei recunosc asta, ba chiar s-ar putea spune că se mândresc cu asta. O mare parte din cântecele din folclorul irlandez şi sunt cântece de beţie petrecere. Da, Irlanda e o ţară plină de pub-uri, fiecare dintre ele având în dotare beţivani oameni veseli. Sunt la tot pasul. E imposibil să treci pe o stradă fără să găseşti măcar un pub. Mamă, da' ce "sete" la mai e! Orice instituţie publică din Irlanda ori e ea însăşi un bar, ori e în apropierea unui bar.

Şi Dáil Éireann, Parlamentul Iralndez, nu face excepţie. Şi ca orice bar are:

- înjurături



- bătăi şi beţivi



De remarcat cum restul audienţei le face galerie. De asemenea, în ambele filmuleţe, mai ales în primul, parlamentul lor era mai gol ca cel românesc. Păi ori miercurea e liber la ei (amândouă se petrec în zile de miercuri), ori restul sunt la un păhărel în pub-ul de alături.




marți, 12 ianuarie 2010

Competenţe digitale. Super... (cu tot cu modele de subiecte care cică nu se găsesc)

Noul sistem de BAC e încă un mister pentru mine. Nici nu o să mă chinui să-l înţeleg pentru că complexitatea gândirii miniştrilor educaţiei care se schimbă pe bandă rulantă e mult prea mare pentru creierul meu de capacitate limitată. Mai nou, o parte dintre probe (cele orale) nu mai contează dacă le treci sau nu. Atunci de ce le mai dau?? După cum spuneam, nu o să-mi bat capul cu problema asta.

Oricum, azi am găsit un filmule' interesant pe Videonews. În mod normal nu m-aş fi complicat să-l deschid, dar un lucru mi-a atras atenţia. Decorul din cadrul de pe sidebar îmi părea cunoscut. Şi ce să vezi: era chiar laboratorul de informatică al liceului unde am învăţat. Oh God, ce-o să se aleagă de şcoală nu ştiu...
  • "Noi la clasă nu am făcut foarte mult şi noi practic nici nu ştim în ce constă..." -Înseamnă că ai IQ-ul unei primate. De fapt nu-l ai, ci speri ca într-o bună zi să-l atingi;
  • "Noi nu suntem foarte pregătiţi pentru aceste competenţe digitale." -Şi tu;
  • "Îmi este teamă pentru că nu avem nişte subiecte clare" - Ei, uite că ai! Sunt ceva mai jos;
  • "Orele de informatică s-au redus drastic. Clasele care nu sunt de profil mate-info au doar o oră pe săptămână" - Pentru ce dau la proba asta nici nu le trebuie mai mult;
  • "Am încercat să dăm şi o simulare, dar din păcate n-am putut s-o ducem la bun sfârşit" - Atunci chiar aveţi o problemă.

Aşa va arăta proba de competenţe digitale:



Ce fel de probă e asta??! Cum de retardaţii ăştia nu sunt în stare să rezolve aşa ceva??! Astea sunt întrebări care n-ar trebui să-i ridice probleme nici maimuţicii lui Tarzan. Ăştia din film sunt cu doi sau trei ani mai mici ca mine... Ce se întâmplă cu ei?? Ştiam că sistemul are probleme. Ştiam că sunt prezente şi în liceul Basarab, la care am învăţat. Dar nici chiar aşa. Ăştia chiar nu ştiu să facă altceva cu calculatorul decât să intre pe Messenger şi hi5 şi să joace Fifa/CS? Shit! What's this world coming to?! Hai, la Pascal sau C++ e de înţeles dacă nu ştii că poate nu-ţi place de nicio culoare şi nu poţi să înţelegi. Dar Word??

Deci tâmpiţeii de mai sus zic că nu ştiu să copieze un fişier şi să caute ceva pe Google. De remarcat că erau cu toţii erau călare pe Pascal. Programare ştiu să facă, dar mutat de fişiere şi tabele în Word şi Excel, mai greu. Ce să-i faci? Tre' să arăţi bine la TV... Tot nu-mi vine să cred, ăştia chiar nu ştiu să caute ceva pe Google sau Yahoo? N-are cum... Ups, ba nu, are! Doar n-au reuşit să găsească subiectele de mai sus.

luni, 11 ianuarie 2010

Isteria gripei noi

Valul de decese provocate de gripa nouă convinge din ce în ce mai multi români să se vaccineze împotriva AH1N1. Numai vineri peste 600 de persoane au fost vaccinate. Ministrul Sănătăţii spune că şi copiii între şase şi 15 ar putea să fie vaccinaţi din februarie. La Institutul Matei Balş, medicii vaccinează pe bandă rulantă, de câteva zile. Peste 1.500 bucureşteni s-au aşezat şi sâmbătă la coadă să se vaccineze împotriva AH1N1 la Institutul Matei Balş. Este un interes fără precedent pentru o astfel de acţiune de prevenţie.
Realitatea TV


Mie îmi place să numesc asta "spiritul de turmă". După ce dozele de vaccin au stat degeaba într-un depozit timp de două luni, de când a devenit disponibil, acum parcă nu mai sunt destule. În Bucureşti sunt cozi la spitalele unde se face vaccinul. Singura cauză pentru creşterea bruscă a interesului pe care mi-o pot imagina e moartea recentă din cauza virusului a unuia dintre membrii echipei de la Cronica Cârcotaşilor, Dumnezeu să-l odihnească.

Aşa se întâmplă cu toate lucrurile rele şi bolile periculoase: până n-o păţeşte o vedetă sau cineva cunoscut, lumea nu prea bagă în seamă lucrurile astea. Totuşi, chiar şi în condiţiile astea nu mi se pare că noua gripă e tocmai "periculoasă". Sigur, ar fi neplăcut să iei virusul, dar dacă nu eşti încadrat într-una dintre categoriile de risc ridicat e la fel ca şi gripa sezonieră. Alt motiv pentru a nu lua în seamă noul vaccin ar fi faptul că a fost făcut la repezeală şi nimeni nu ştie exact ce efecte are. Şi am înţeles că mulţi dintre profesorii de la facultatea de medicină sunt de acord cu asta.

Plus că nu mai suntem în 1920. Gripa spaniolă/porcină în zilele noastre nu mai are cum să aibă aceleaşi efecte pentru că omenirea şi medicina au evoluat mult în ăştia 90 de ani. Acum ceva timp am calculat ratele de mortalitate cu mânuţa mea şi e diferenţă ca de la cer al pământ. Între timp s-au mai modificat lucrurile puţin, dar nu e nimic alarmant.

Şi acum cea mai tare dintre toate: după cum arată lucrurile până în momentul de faţă, gripa sezonieră omoară mai mulţi oameni decât gripa porcină. Rata de mortalitate n-am reuşit s-o găsesc nicăieri pentru gripa obişnuită. Dar am reuşit să aflu că anual din cauza acesteia mor ~36.000 de oameni la nivel mondial. Până în momentul de faţă de gripă nouă au murit doar ~15.000 de oameni în aproape nouă luni. În condiţiile astea nu cred că are cum să depăşească cu mult cifra de 36.000 până în mai 2010 (aniversarea de un an de gripă nouă). Aşa că singurul lucru senzaţional e că e nouă, nicidecum mai periculoasă decât cealaltă.

Tot în sensul ăsta, aseară invitaţii de la Realitatea TV au reuşit să se autopenibilizeze cu astfel de statistici. Neintenţionat, e adevărat, dar au reuşit. Unul dintre invitaţi ne povestea care e situaţia în restul Europei şi ne dădea cifrele din mai multe ţări, printre care şi Polonia, unde până acum au murit 70 de oameni din cauza gripei noi. Exact în acelaşi timp în partea de jos a ecranului rula următoarea ştire: "ÎN ULTIMELE DOUĂ LUNI, ÎN POLONIA AU MURIT 150 DE OAMENI DIN CAUZA GERULUI". Gripa 0 - Gerul 1.

În concluzie, dacă guvernul s-ar hotărî să construiască autostrăzi pentru ca lumea să circule cu maşina cum trebuie şi să se reducă numărul accidentelor sau dacă ar proteja clădirile vechi împotriva cutremurelor, ar salva mai multe vieţi decât dacă ar vaccina pe toată lumea. Anglia, Franţa, Turcia, Belgia şi Grecia au şi hotărât să facă asta. Dacă într-adevăr e o problemă cu vaccinul, ceea ce sper să nu fie, se vor confrunta cu o problemă mai mare decât gripa şi şi-o vor fi făcut-o cu mână lor.

Afiş trilingv cu gripa din Estonia.
O să presupun că în estonă e scris corect.

Partea în engleză e... originală.

În rusă o fi bine, nu ştiu.


joi, 7 ianuarie 2010

Cum să postezi gadgeturi pe marginea ecranului for dummies

Pasul I

Se intră în cont şi se selectează "aspect"

Pasul II


Pasul III


Pasul IV


Pasul V

Acelaşi lucru se copiază şi în cazul filmelor de pe YouTube
şi al oricărui alt gadget

miercuri, 6 ianuarie 2010

McTaxa

În aceste vremuri de criză, când banii sunt din ce-n ce mai puţini pentru toată lumea, inclusiv pentru guvern şi bugetul de stat, ce fac parlamentarii? Ce ştiu ei mai bine: inventează încă o taxă şi încarcă şi mai mult cea mai lungă listă de taxe din Europa. E vorba de o taxă pe produsele de tip fast-food.

La prima vedere nu e o idee chiar aşa de rea. Serios. La fel ca tutunul şi alcoolul, fast-food-urile sunt periculoase pentru sănătate şi ele consumate în exces. Uitaţi-vă la americani... Într-un articol găsit pe net scria că primii vizaţi sunt: McDonald's - oricum n-am în gând să mai mănânc acolo, KFC - îmi plac aripioarele ălora, da' asta e, Snack Attack - e unul lângă ASE şi oricum vând doar porcării, toate la suprapreţ şi Burger King - astea există în la noi??? În afară de ăştia pe listă mai sunt şi producătorii de băuturi carbogazoase: Coca-Cola, Pepsi, European Drinks. Bine, în regulă... Nici sucurile acidulate nu fac bine.

Dar deşi pare a fi o idee bună, provine totuşi din România şi e făcută de nişte oameni al căror creier funcţionează doar parţial şi continuarea are ca unic scop umflarea bugetului statului şi al parlamentarilor, nicidecum protejarea sănătăţii oamenilor. Deşi e numită taxa FAST-FOOD sunt vizate şi cofetăriile şi patiseriile. Cu ăştia ce-or avea? De fapt se pare că sunt incluse pe listă mai toate alimentele care conţin sare, zahăr, grăsimi, aditivi şi E-uri "în exces". În funcţie de ce înseamnă "în exces", s-ar putea să fie vorba de o parte (foarte) mare a alimentelelor din orice supermarket şi chioşc de la colţ de stradă. Sigur, taxa nouă o să se regăsească în preţ. Mă întreb ce urmează. Contrabandă cu hamburgeri?

McDonald's România vs. McDonald's USA

Ziceam că nu-mi planific să mai mănânc la McDonald's. Motivul principal e că am avut ocazia şi "plăcerea" să mănânc la unul de peste ocean, chiar în capitala ţării unde a apărut. În România bănuiesc că lumea mănâncă acolo pentru că lucrurile pe care le vând ei sunt bune. Nesănătoase, dar bune. Arată bine, sunt gustoase ş.a.m.d. În America, cu două zile înainte să plec mi-am dat seama că eram acolo de mai bine de o săptămână şi nu mâncasem şi eu la McDonald's. Aşa că mă duc la cel mai apropiat. Comand un Big Mac, cartofi prăjiţi şi Cola. Mă duc şi mă aşez la masă să văd ce-am luat. De arătat, arătau exact la fel ca la noi. Big Mac-ul parcă era mai mic. Da, ştiu că sună ciudat, dar mai mic. Dar nu avea niciun gust. Nimic. Nici măcar salata din hamburger sau cartofii prăjiţi. Şi am stat cinci minute la coadă pentru un pachet de grăsime cu carne de la până la 1.000 de vaci şi chimicale cât cuprinde. Aşa arată sistemul alimentar american şi sistemul de producere a hamburgerilor europeni e o copie la scară redusă.


marți, 5 ianuarie 2010

左边窗一月更的生词还一下儿

Cuvintele noi apărute în fereastra din stânga într-o lună şi ceva şi încă câteva:


左边 - zuo4bian1 - stânga
- chuang1 - fereastră
- yue4 - lună (calendaristică)
月亮 - yue4liang4 - lună (de pe cer)
- geng4 - mai mult
生词 - sheng1ci4- cuvânt nou
还一下儿 - hai2yi1xiar4 - şi încă câteva/puţin

特征 - te4zheng1 - caracteristici
- ting1 - a se opri
清楚 - qing1chu - clar
画出 - hua4chu1 - a desena
粮食 - liang2shi - cereale
人物 - ren2wu4 - personaj
加工 - jia1gong1 - a procesa
伯父 - bo2fu4 - fratele mai mare al tatălui
梯形 - ti1xing2 - trapez
弟弟 - di4di - frate mai mic
是不是 - shi4bu2shi - nu-i aşa?
填入 - tian2ru4 - a umple
- jie2 - sărbătoare
歌唱 - ge1chang4 - cântec
联系 - lian2xi4 - conexiune
练习 - lian4xi2 - a exersa
- huai4 - rău
上午 - shang4wu3 - dimineaţă (târzie)
上学 - a începe şcoala
- dun4 - scut
主席 - zhu3xi2 - preşedinte
售价 - shou4jia4 - preţ, a vinde pentru
毫米 - hao2mi3 - milimentru, mm
增加 - zeng1jia1 - a ridica
中国制造 - Zhung1guo2 zhi4zao4 - Made in China
告诉 - gao4su4 - a spune
工程师 - gong1cheng2shi1 - inginer
经理 - jing1li2 - manager
孩子 - hai2zi - copil
错误 - cuo4wu4 - greşeală

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Românii şi autostrăzile


Acum câteva zile, cu puţin timp înainte să se termine anul am zis şi eu să iau maşina şi să merg pe autostradă, că doar acum se face un an de când am permis şi până acum n-am avut ocazia să merg pe un astfel de drum. Din nefericire, dacă vrei să mergi pe autostradă în România, posibilităţile sunt extrem de reduse. Una începe la Bucereşti şi se termină într-un câmp la 50 km de Constanţa şi cealaltă începe la Bucureşti şi se termină peste 120 km la Piteşti.

Am zis să merg la Piteşti că e mai scurt drumul. Zis şi făcut. Merg în Militari, trec de Carrefour şi merg în limitele vitezei legale de 130 km/h (în cea mai mare parte) şi în vreo 50 minute ajung la Piteşti. Prima observaţie e că A1 nu are chiar toate caracteristicile unei autostrăzi. Lipsesc panourile de protecţie de pe margine pe mare parte din ea şi bine că n-am fost noaptea că fără panourile de pe mijlocul drumului, care se găsesc pe porţiuni mici şi care ar trebui să blocheze lumina farurilor maşinilor de pe partea cealaltă a drumului ar fi fost neplăcut. Cu toate astea e un drum care nu trece prin localităţi, cu două benzi pe sens, cu asfalt nu foarte rău şi cu doar două radare plasate la vedere.

În urma drumului ăsta mi-am dat seama exact cât de rău e că nu avem decât 300 km de autostradă. Foarte rău! Condusul pe drumurile cu o bandă pe sens creează mai multe probleme şoferului, cea mai mare fiind că ARE O BANDĂ PE SENS! Plus că trece prin localităţi unde eşti întâmpinat cu radarul şi trebuie să reduci viteza... Deci dacă vrem să facem într-o zi drumul de la Bucureşti la Budapesta sau Belgrad ne trebuie încă vreo 1.000 km de autostradă cât mai repede.

Acum vine întrebarea: dacă ar avea autostrăzi, ce-ar face românii cu ele? Mulţi dintre compatrioţii noştri habar n-au cum să meargă pe această categorie de drum. Sau cum să intre pe ea şi îţi taie calea când o fac. Primul lucru pe care trebuie să-l ştie e că pe autostradă e recomandat şi politicos să mergi pe BANDA UNU. Banda doi e rezervată depăşirilor sau celor care merg mult mai repede decât ceilalţi. Altă problemă e viteza cu care merg. Şi nu, nu vorbesc despre exces de viteză. Pe drumul de întoarcere eram aproape singurul care... se apropia de viteza legală. Mulţi mergeau cu 100-110 km/h pe A1. Şi nu erau cu camionul... Asta poate avea două explicaţii, ambele la fel de posibile.

#1: Încearcă să facă economie la benzină. Asta ar fi trist pentru că înseamnă că trăim într-o ţară în care mulţi sunt prea săraci ca să-şi permită să circule pe autostradă (cum trebuie).
#2: Din precauţie sau poate din frică. Din precauţie, să zicem că e de înţeles, mai ales dacă eşti începător (n-a fost cazul meu). Dar mă îndoiesc că erau aşa de mulţi începători. De frică se poate traduce prin "de fraieri/proşti". Trăim în ţara cu cel mai mare număr de accidente soldate cu morţi din Europa. Cele mai multe sunt coliziuni frontale violente produse în urma depăşirilor nereuşite pe drumurile cu o bandă pe sens. Şi în condiţiile în care conduci ca dementul pe drumurile obişnuite e de-a dreptul ciudat să mergi cu 100 km/h pe puţinele drumuri special făcute viteze mari.

Asta e, trăim în România şi deplasarea din punctul A
până în punctul B ne ocupă tot timpul.