sâmbătă, 7 august 2010

Internetul în Turcia

În comparaţie cu alte ţări musulmane, Turcia e o ţară modernă şi în cele mai multe privinţe mai avansată. Religia şi politica sunt separate de 90 de ani, libertatea religioasă e garantată, pedeapsa cu moartea a fost abolită acum câteva zeci de ani şi femeile au aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii şi pot să umble pe stradă îmbrăcate cu ce vor. Una peste alta, e comparabilă cu alte ţări europene.

Cu toate astea, în Turcia YouTube e interzis. Da, dacă vrei să accesezi site-ul cu pricina, în loc de filme dai de următorul ecran:

Decizia tribunalului Ankara 1 Sulh Ceza Mahkemesi nr. 402/2008
cu privire la conţinutul acestui site (youtube.com) a fost
implementată
de "Ministerul Telecomunicaţiilor"


Încercare de accesare a altor site-uri interzise poate duce la afişarea acestui ecran, cu o explicaţie mai ambiguă:

Acest site se află sub incidenţa unui
ordin judecătoresc
care interzice accesul

Motivul: Articolul 301 din codul penal turcesc prevede insultarea lui Mustafa Kemal Atatürk şi a naţiunii turce ca infracţiune ce se pedepseşte cu un an până la şase ani de închisoare.

Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şi YouTube, ca şi alte site-uri interzise, e plin de filme ca cel de mai jos postate de armeni, kurzi sau greci. În treacăt fie spus, acum vreo doi ani era plin şi de filme asemănătoare făcute de unguri despre români sau viceversa, dar la noi nimeni n-a blocat accesul.



Şi dacă eşti prea insistent, primeşti ban. De unde ştiu asta? Păi, am luat la rând site-urile interzise şi la un moment dat internetul s-a oprit la mine, dar celorlalţi din jur încă le mergea fără probleme. Oricum, telefoanele şi calculatoarele vândute în Turcia nu sunt adaptate interdicţiilor:

Vezi rândul III, dreapta

Dar există metode de a evita interdicţia:

Puteţi accesa YouTube de pe servere proxi şi
va funcţiona fără nicio problemă.

Eu fac asta tot timpul.

Recep Tayyip Erdoğan,
preşedintele Turciei


Niciun comentariu: