marți, 29 iunie 2010

TVA 24%

Acum două zile guvernul s-a gândit (vorba vine) la o altă măsură "anti-criză": creşterea TVA de la 19% la 24%. Să recapitulăm: se taie o grămadă de subvenţii, se taie salariile bugetarilor cu 25%, pensiile nu pot fi tăiate cu 15% că e neconstituţional, deci creşte TVA în loc de asta. Unde mai pui şi că oricum nu avem cine-ştie-ce economie - în afară de Dacii nu producem prea multe alte lucruri, suntem pe drumul pe care a apucat-o Grecia, doar că în final noi, spre deosebire de ei, cel mai probabil o să-l parcurgem până la capăt, că deşi nu suntem în Balcani din punct de vedere geografic, suntem mai balcanici ca ei.


Din ce ne spune guvernul, pe 1 iunie, adică peste două zile, intră în vigoare noul TVA. Sigur, au omis câteva detalii: orice schimbare a codului fiscal în mod normal intră în vigoare la şase luni după ce este aprobată şi ar mai fi aspectul mijloacelor fizice de aplicare a noii măsuri. Programele de contabilitate şi ale caselor de marcat nu se schimbă singure şi o schimbare la nivel naţional ar lua mult mai mult de două zile chiar dacă se apucă din secunda asta de muncă şi lucrează non-stop.

Deci din scăderea salariilor şi creşterea TVA va rezulta o scădere a puterii de cumpărare. Preţurile nu vor creşte doar cu 5%. De fiecare dată când se fac astfel de creşteri preţurile cresc cu mai mult din cauză mulţi comercianţi nu ştiu exact care este definiţia cuvântului "aproximare". Dar fiind criză, probabil că mulţi îşi vor da seama că dacă vor face asta îşi vor face mai mult rău decât bine. Dar chiar şi aşa, preţurile vor creşte cu mai mult. Orice bunuri sunt făcute din materii prime. Şi la acestea se aplică TVA 24%, deci costuri de producţie mai mari, care se vor regăsi în preţuri. Aproape sigur creşterea TVA o să fie însoţită de o creştere a evaziunii fiscale, deci creşterea încasărilor statului din TVA s-ar putea să nu fie atât de mare precum ar trebui. O altă viitoare măsură, în acelaşi stil ca cele de până acum, care dacă lucrurile o vor ţine tot aşa sigur va veni, ar fi creşterea cotei unice de impozit pe profit de la 16% la cine-ştie-cât. Asta ar aduce multe firme în faliment şi evident, şomajul ar creşte. O creştere a şomajului înseamnă o scădere a consumului. Dacă scade consumul înseamnă că multe firme nu mai au cui să-şi vândă produsele şi riscă să fie nevoite să-şi oprească activitatea. Creşterile de taxe aplicate fără cap duc la creşterea inflaţiei, adică la scăderea valorii banilor. Asta duce la falimentul altora, la şomaj şi mai mare şi ne vom învârti în acelaşi cerc. Mai pe scurt, va creşte sărăcia şi uite aşa ne săpăm singuri groapa.

Că tot veni vorba de gropi, hai să ne imaginăm cum ar arăta raportul lunar al administratorului unui bloc de 10 etaje pentru o scară cu privire la întreţinere:
  • 5 - factură achitată integral;
  • 10 - factură achitată parţial şi acumulează datorii;
  • 3 - decedaţi - nu au mai avut bani de mâncare/medicamente;
  • 2 - nu mai au mult.
Despre cei trei din situaţia ipotetică de mai sus oricine ar spune "Dumnezeu să-i odihnească, dar măcar au scăpat de griji". Sau poate că nu... TVA 24% se va aplica şi la sicrie şi servicii funerare, deci şi să mori o să te coste mai mult. Şi dacă vrei să fii incinerat creşterea preţului o să fie şi mai mare pentru că nu numai că va creşte TVA, ci se va scoate subvenţia la gaze naturale.

Niciun comentariu: